Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Hlavní zprávy / Zástupci Českých drah řešili s policií bezpečnost ve vlacích

Zástupci Českých drah řešili s policií bezpečnost ve vlacích

21.5.2018 – autor: JOSEF HOLEK

Vyhodnocení dosavadní spolupráce národního dopravce a pořádkových policejních složek a také její další směřování byly hlavním předmětem dubnové schůzky zástupců jednotlivých ředitelství Policie ČR se členem představenstva ČD odpovědným za úsek osobní dopravy Michalem Štěpánem a bezpečnostním ředitelem ČD Otou Zachariášem. Součástí jednání byla debata o spolupráci v dalším období, a podrobně se rovněž diskutovalo o zvládání přepravy problémových sportovních fanoušků.

Zástupci Českých drah řešili s policií bezpečnost ve vlacích

Doprava skupiny rowdies přináší vždy potřebu určitých bezpečnostních opatření. České dráhy v mnoha případech posilují vlakové soupravy o vozy vyhrazené jen pro tyto „fandy“, čímž odpadá například riziko obtěžování ostatních cestujících anebo střet s umírněnými fanoušky soupeře. Mnohdy takto rizikový spoj hlídají i policisté z pořádkových jednotek, někdy i těžkooděnci z členů policejních antikonfliktních týmů a doprovází skupiny fanoušků ve výchozích i cílových destinacích.

Národní dopravce má situaci pod kontrolou, jeho vlakové čety jsou na podobné situace školeny a dokáží obratně poskytnout součinnost zasahujícím složkám. Je však nutno dodržovat určitá pravidla, a to i ze strany zaměstnanců doprovodu vlaku či kontrolních zaměstnanců. Všechny atypické situace, kam se řadí například i potřeba vybrat jízdné od fanouška cestujícího bez jízdenky, je nutno koordinovat s policejním doprovodem přítomným na palubě vlaku. „Musí se předcházet situacím nepředpokládaných mimořádných pobytů z přepravních důvodů, aby nedošlo k neřízenému výstupu skupin rozdováděných fanoušků v mezilehlých stanicích. Na jednotlivé situace pamatují interní dokumenty i procesní listy, které musí každý zaměstnanec Zákaznického personálu (ZAP), ale i dispečinku národního dopravce ovládat,“ zaznělo na jednání.

Na schůzce bylo konstatováno, že vzájemná spolupráce trvá i přes zrušení železniční policie dlouhou řadu let a je oboustranně na dobré úrovni, excesy se vyskytují velmi ojediněle, a to i díky dobrým znalostem všech zúčastněných zaměstnanců.


Průměrné hodnocení (4 hlasů): 2.25

Další články této rubriky

Na palubách jídelních a bistrovozů ČD začalo jaroNa palubách jídelních a bistrovozů ČD začalo jaro

19.3.2024 - Přestože kalendář a rovnodennost svorně přisuzují první jarní den až 20. březnu, v jídelních a bistrovozech Českých drah rozkvetlo jarní menu již v polovině února. Naši stálí labužníci tak již jistě stihli většinu nových… »

České dráhy nasazují více než tři desítky hlídek ve středních ČecháchČeské dráhy nasazují více než tři desítky hlídek ve středních Čechách

15.3.2024 - Od začátku loňského září České dráhy společně se Středočeským krajem a hlavním městem Prahou zvyšují bezpečnostní opatření ve vlacích, zejména v ranních a večerních hodinách. Tato spolupráce zahrnuje nasazení více než… »

Muzeum v Lužné se chystá na novou sezonu Muzeum v Lužné se chystá na novou sezonu

12.3.2024 - ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka se už připravuje na další sezonu. Pilně se pracovalo například na rozšíření muzejní drážky s rozchodem 600 mm a v plném proudu je údržba a obnova provozních historických vozidel nejen v Lužné,… »

 

Všechny články rubriky Hlavní zprávy

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika