Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Hlavní zprávy / Začala modernizace vozů RegioShuttle RS 1

Začala modernizace vozů RegioShuttle RS 1

4.3.2024

Dceřiná společnost Českých drah DPOV zmodernizuje ve svých závodech v Přerově a ve Veselí nad Moravou motorové vozy typu RegioShuttle RS 1, které u ČD nesou obchodní jméno RegioSpider. První tři původně provozované u německých společností jsou již přepravené do Česka.

Začala modernizace vozů RegioShuttle RS 1

V Německu vozidla podstoupila periodickou obnovu a dosazeno do nich bylo bezbariérové WC. „Takzvanou bohemizaci a další modernizaci provede v přerovských dílnách naše dceřiná společ-nost DPOV. V rámci ní se upraví interiéry, u některých vozů dosadí klimatizace, všechny dosta-nou palubní wi-fi síť a elektrické zásuvky 230 V a USB pro dobíjení cestovní elektroniky, jako jsou mobilní telefony, notebooky nebo tablety,“ řekl člen představenstva a náměstek generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu Jiří Ješeta.
Na vozy bude dosazen moderní informační systém a dostanou nátěr podle požadavku objednate-le. Projdou přizpůsobením pro provoz na síti Správy železnic. Technici také dosadí například vla-kový zabezpečovač a u některých vozů novou radiokomunikaci GSM-R a další prvky. 

Pro Ústecko i Benešovsko
V DPOV bude modernizováno 11 motorových vozů typu RegioShuttle RS 1 zakoupených u společnosti Heros. Vyrobené byly v letech 1997 a 1998 a dosud jezdily u německých dopravců HZL, BSB a SWEG. Všechny vozy z této zakázky přijedou z Německa do Česka během letošní-ho roku a budou přistaveny k modernizaci do DPOV, odkud dva zamíří do Ústeckého kraje. Tam doplní již provozované vozy stejného typu a obslouží linky U21 Roudnice nad Labem – Bříza obec a U22 Vraňany – Straškov (– Bříza obec). Devět vozů po modernizaci zajistí provoz ve Středočeském kraji na provozním souboru Benešovsko. Obslouží spoje z Benešova u Prahy do Vlašimi, Sedlčan a Tábora. Deponovány budou v táborském depu. 
ČD již převzaly a postupně uvádějí do provozu v Ústeckém a Pardubickém kraji 22 vozů od společnosti Heros. Tyto vozy jsou modernizovány v ŽOS Vrútky. Polovina jich bude jezdit v Ústeckém a druhá polovina v Pardubickém kraji. V Ústeckém kraji motoráky RS 1 jezdí a první z vozů v barvách Pardubického kraje nyní prochází ve Zvolenu montáží zabezpečovače ETCS. V DPOV projde modernizací těchto dalších 11 vozů pro Ústecký a Středočeský kraj. Další čtyři zakoupené od DB byly do Česka přepraveny v únoru. Zajistí provoz ve východní části Středočes-kého kraje. Maximální rychlost vozů RS1 je 120 km/h a kapacita se pohybuje podle provedení kolem 70 míst k sezení. ČD jich mají nyní celkem 55. 
 


Průměrné hodnocení (1 hlasů): 5

Další články této rubriky

Nové terminály zrychlí nákup jízdenekNové terminály zrychlí nákup jízdenek

22.4.2024 - Cestující se již mohou ve vlacích Českých drah setkat s novými prodejními terminály. Prvním krajem, kde byla nová generace zařízení MOPAJ (MObilní Prodejní Automat Jízdenek) instalována, se stal Zlínský kraj. Postupně budou… »

S jednotkami ComfortJet se seznamuje provozní personál S jednotkami ComfortJet se seznamuje provozní personál

15.4.2024 - Okamžik, kdy se moderní vlaky ComfortJet stanou vysokým standardem dálkových linek Českých drah, se rychle blíží. Aktuálně mají ČD k dispozici čtyři soupravy různého řazení s ohledem na předepsané zkoušky, které nyní… »

ČD oficiálním dopravcem MS v ledním hokeji 2024ČD oficiálním dopravcem MS v ledním hokeji 2024

11.4.2024 - Národní dopravce zajistí během letošního světového šampionátu v hokeji v Česku přepravu hokejových týmů, rozhodčích, organizátorů i fanoušků mezi místy konání zápasů v Praze a v Ostravě. V květnu vypraví sedm párů… »

 

Všechny články rubriky Hlavní zprávy

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika