Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Hlavní zprávy / Výsledky hospodaření ovlivnila pandemie

Výsledky hospodaření ovlivnila pandemie

29.10.2020 – autor: JOSEF HOLEK

Hospodaření Skupiny České dráhy letos negativně ovlivnila pandemie koronaviru. Po zavedení opatření proti šíření nemoci se snížila mobilita obyvatel i přeprava zboží po železnici. Skupina ČD tak podle Mezinárodních standardů účetního výkaznictví (IFRS) uzavřela pololetní hospodaření se ztrátou 1,98 miliardy korun.

Na koleje vyjel čtvrtý Stadler

České dráhy však nepřestaly plnit svou roli a stále zabezpečovaly přepravu osob i nákladu. Nekončí ani investice do obnovy vozidlového parku. „Po zavedení opatření proti šíření nemoci poklesl počet cestujících v našich vlacích oproti běžnému stavu o více než 90 %. Vzhledem k potřebě udržet dostatečnou kapacitu a frekvenci přepravy s cílem minimalizovat dopady na ekonomiku státu a zdraví populace nebylo možné výrazněji snížit náklady. Tržby se však propadly na minimum,“ vysvětlil předseda představenstva a generální ředitel ČD Václav Nebeský.
Zdůraznil také, že postupné uvolnění restrikcí následně vedlo k opětovnému oživení zájmu o cestování, na loňské počty zákazníků, ani tržby se však České dráhy nedostaly. „Zejména pak v mezinárodní dopravě, kde citelně chybí zahraniční turisté. Za celé pololetí jsme přepravili 59,8 milionu zákazníků, což je meziročně přibližně o třetinu méně,“ doplnil.

Dál se modernizuje
Klesla také průměrná přepravní vzdálenost na jednoho cestujícího (v prvním pololetí 43 kilometrů), i celkový přepravní výkon. Cestující najeli během prvního pololetí letošního roku 2,56 miliardy kilometrů. Segment osobní dopravy skončil ztrátou 1,92 miliardy korun.
Navzdory nepříznivé situaci naplnily České dráhy i její dceřiná společnost ČD Cargo očekávání zákazníků a nepřestaly zajišťovat stabilní, bezpečnou a spolehlivou přepravu. Aby snížily ekonomické dopady, využily i státních podpůrných programů Antivirus a Covid. Samy navíc začaly ve snaze dosáhnout lepších hospodářských výsledků hledat vnitřní rezervy. Zároveň zavádí úsporná a racionalizační opatření. Například v oblasti snižování režijních či personálních nákladů. „Obě největší společnosti Skupiny ČD dál pokračují v obnově vozidlového parku a zkvalitňování služeb. Například v osobní dopravě patří k největším probíhajícím investicím nákup netrakčních souprav push-pull, dvouvozových bezbariérových jednotek RegioPanter, dodávka 50 moderních osobních vozů pro expresní dopravu a v neposlední řadě modernizace osobních vozů,“ uzavřel Václav Nebeský.


Nákladní doprava
V některých komoditách nákladní dopravy se transport téměř zastavil. Příkladem může být přeprava pro automobilový sektor nebo chybějící kontejnery z a do Číny. Utlumení české i zahraniční průmyslové výroby způsobilo pokles přeprav také u dalších komodit. Díky úsporným a racionalizačním opatřením se za prvních šest měsíců roku podařilo společnosti ČD Cargo udržet kladný provozní výsledek, nicméně i její hospodaření skončilo ztrátou 44 milionů korun. Navzdory krizi pokračuje firma dál v úspěšné expanzi na zahraniční trhy. Na vlastní licenci již realizuje výkony ve všech sousedních zemích, tedy v Polsku, Rakousku, Německu a na Slovensku, což zvyšuje stabilitu a odolnost Skupiny ČD. Kromě toho ČD Cargo nadále investuje do modernizace vozidel.


Průměrné hodnocení (2 hlasů): 2

Další články této rubriky

Na palubách jídelních a bistrovozů ČD začalo jaroNa palubách jídelních a bistrovozů ČD začalo jaro

19.3.2024 - Přestože kalendář a rovnodennost svorně přisuzují první jarní den až 20. březnu, v jídelních a bistrovozech Českých drah rozkvetlo jarní menu již v polovině února. Naši stálí labužníci tak již jistě stihli většinu nových… »

České dráhy nasazují více než tři desítky hlídek ve středních ČecháchČeské dráhy nasazují více než tři desítky hlídek ve středních Čechách

15.3.2024 - Od začátku loňského září České dráhy společně se Středočeským krajem a hlavním městem Prahou zvyšují bezpečnostní opatření ve vlacích, zejména v ranních a večerních hodinách. Tato spolupráce zahrnuje nasazení více než… »

Muzeum v Lužné se chystá na novou sezonu Muzeum v Lužné se chystá na novou sezonu

12.3.2024 - ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka se už připravuje na další sezonu. Pilně se pracovalo například na rozšíření muzejní drážky s rozchodem 600 mm a v plném proudu je údržba a obnova provozních historických vozidel nejen v Lužné,… »

 

Všechny články rubriky Hlavní zprávy

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika