Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Hlavní zprávy / Výletní vlaky se probudily ze zimního spánku

Výletní vlaky se probudily ze zimního spánku

14.4.2022 – autor: PETR SLONEK

V původně plánovaném termínu – poslední březnový víkend – začala letošní turistická sezona na železnici v Praze a Středočeském kraji. České dráhy ve spolupráci s Pražskou integrovanou dopravou, hlavním městem Prahou a Středočeským krajem začaly opět vypravovat oblíbené vlaky do známých atraktivních míst v celém regionu.

Výletní vlaky se probudily ze zimního spánku

Po dvou letech, kdy start turistické sezony odložila epidemie koronaviru, mohla ta letošní začít v obvyklém termínu. „To je zásadní rozdíl oproti loňskému a předloňskému roku, kdy jsme kvůli epidemické situaci začínali zhruba o dva až tři měsíce později. Turisté tak nepřijdou o možnost svézt se do atraktivních míst ve středních Čechách hned od začátku jara,“ zdůraznil ředitel Oblastního centra obchodu Střed Českých drah Jakub Goliáš. „Pro velký zájem výletníků letos zůstaneme u osvědčených jízd, které fungují zejména při pěkném počasí. Milovníci páry a historických souprav se i letos mohou těšit na oblíbené nostalgické vlaky Párou Prahou a Párou Posázavím. Ty loni svezly na 3,5 tisíce cestujících,“ dodal. 

Vyráží i Cyklohráček

Zájemci si mohou naplánovat výlety Cyklohráčkem do Slaného, Zlonic a nově i do dalších míst, vydat se turistickými vlaky do Českého ráje, na Příbramsko či do krásné přírody Brd. Fandové železnice se rovněž svezou parním vlakem Prokopským údolím do Hostivice nebo do Posázaví. O letních a podzimních víkendech se obnoví provoz vlaků z Březnice do Rožmitálu pod Třemšínem.
Novinkou je nový barevný lak Cyklohráčku. Ten letos vstoupil do své už 9. sezony a stejně jako v předchozích letech pojede opět o sobotách, nedělích a státních svátcích až do 30. října. Soupravu veze motorová lokomotiva 714, nazývaná Veselá kráva, která byla před sezonou opravena a získala nový barevný nátěr, tematicky dokreslující soupravu Cyklohráčku jako celek. Řazeny v něm jsou čtyři vozy, tři z nich jsou přestavěny na hrací herny pro malé výletníky a jeden je určen pro cykloturisty.
„Kromě tradičních víkendových jízd z Prahy do Slaného jsme připravili zajímavou nabídku na letní prázdniny pro ty, kteří tráví léto v Praze. Cyklohráček je každou prázdninovou středu odveze do nejkrásnějších míst středních Čech,“ uvedl ředitel organizace ROPID Petr Tomčík. Od 13. července do 24. srpna tak zamíří do různých turisticky zajímavých lokalit. Zájemci si budou moci udělat výlet například do ČD Muzea v Lužné u Rakovníka, na hrad Křivoklát nebo Český Šternberk a navštívit královské město Louny. Trasy a podrobnosti se objeví na webových stránkách www.pid.cz/cyklohracek.

Český ráj a Cyklo Brdy

Stálicí mezi sezonními spoji jsou výletní spěšné vlaky Cyklo Brdy a Český ráj. Tyto turistické spoje Českých drah budou v letošní sezoně jezdit vždy o sobotách, nedělích a svátcích až do 30. října.
Spěšný vlak Český ráj, jedoucí z Prahy přes Nymburk, Kopidlno a Jičín do Turnova a zpět, nabídne pohodlné spojení pro pěší výletníky i cykloturisty k návštěvě impozantních Prachovských skal, zámku Hrubá Skála, zříceniny hradu Trosky, zámecké zahrady v Kopidlně a dalších atrakcí Českého ráje. Vyjíždí v 8:54 z pražského Masarykova nádraží a do Turnova dorazí v 11:35. Na zpáteční cestu po stejné trase se z Turnova vydá v 16:23 a do Prahy přijede v 19:16. 
Přepravu turistů a cykloturistů nejen do oblasti Brd umožní spěšný vlak Cyklo Brdy, který pojede z Prahy přes Beroun, Zdice, Příbram a Březnici do Blatné a zpět. Výletníky doveze na úpatí Brdské pahorkatiny, odkud mohou vyrazit do centra Chráněné krajinné oblasti Brdy, do rybniční oblasti u Blatné nebo do hornického města Příbram. Z hlavního nádraží spoj vyjede v 8:17 a do Blatné dorazí v 11:04, odtud se v 16:50 vrátí zpět do Prahy hl. n., kam při-jede v 19:34. Disponuje dostatečnou kapacitou pro přepravu jízdních kol. 
 


Průměrné hodnocení (0 hlasů): 0

Další články této rubriky

Na palubách jídelních a bistrovozů ČD začalo jaroNa palubách jídelních a bistrovozů ČD začalo jaro

19.3.2024 - Přestože kalendář a rovnodennost svorně přisuzují první jarní den až 20. březnu, v jídelních a bistrovozech Českých drah rozkvetlo jarní menu již v polovině února. Naši stálí labužníci tak již jistě stihli většinu nových… »

České dráhy nasazují více než tři desítky hlídek ve středních ČecháchČeské dráhy nasazují více než tři desítky hlídek ve středních Čechách

15.3.2024 - Od začátku loňského září České dráhy společně se Středočeským krajem a hlavním městem Prahou zvyšují bezpečnostní opatření ve vlacích, zejména v ranních a večerních hodinách. Tato spolupráce zahrnuje nasazení více než… »

Muzeum v Lužné se chystá na novou sezonu Muzeum v Lužné se chystá na novou sezonu

12.3.2024 - ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka se už připravuje na další sezonu. Pilně se pracovalo například na rozšíření muzejní drážky s rozchodem 600 mm a v plném proudu je údržba a obnova provozních historických vozidel nejen v Lužné,… »

 

Všechny články rubriky Hlavní zprávy

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika