Železničář / Hlavní zprávy / V jídelních vozech Českých drah začalo jaro
V jídelních vozech Českých drah začalo jaro
25.3.2025 – autor: VÍT ČEPICKÝ
V jídelních vozech Českých drah odstartovalo jaro. Alespoň tedy na talíři. Na začátku března totiž do jídelních vozů ČD Restaurant se servisem JLV dorazila nová sezonní nabídka, která svým zaměřením vyhlíží nejnadějnější část roku. V tradiční spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů ČR doplňuje stálou nabídku nová polévka, masová specialita, vegetariánské jídlo a dezert. A nechybí ani nový pivní speciál. Poprvé pak celou nabídku zarámuje nová grafická podoba jídelního vzniku, která vznikla ve spolupráci s výtvarnicí Mílou Fürstovou.

Nové jarní menu tentokrát otevírá populární vývar se zeleninou, nudlemi a játrovými knedlíčky, který v leckdy stále ještě sychravějších dnech zahřeje, dodá sílu, ale přece jen zanechá prostor hlavní specialitě nabídky. Špalek z vepřového ramínka s máslovými šťouchanými brambory a zelným salátem s řepou a křenem potěší příznivce skvěle připraveného masa, pro vegetariány si kuchaři připravili penne s pestem z grilovaných paprik a sýrem Gran Moravia. A pokud zbude místo, najdeme v jarní nabídce vynikající citronový cheesecake s medem a mandlemi.
Obměnou samozřejmě neprošla pouze nabídka jídel, znalci dobré gastronomie spojené s cestováním se mohou těšit na nový pivní speciál. Tentokrát si pivovar Chroust připravil styl Indian Pale Ale, konkrétně v podobě UNION Czech IPA 13, ve kterém českou stopu zanechaly krom sládkova umu také tuzemské chmely Kazbek, Saturn a Juno. Výsledná chuťová kombinace s výrazným ovocným nádechem s jarem krásně ladí.
Nechybí ani Prosecco
V nabídce též přibývá italské šumivé víno Prosecco DOC Frizzante a limitovaná edice limonády Raks. Ta potěší hned dvakrát – nejprve velmi zdařilým drážním motivem na etiketě, bezprostředně poté pak příjemnou malinovou chutí s výrazným podílem ovocné složky – bez konzervantů, barviv a aromat, čímž skvěle zapadá do obecné filosofie ČD Restaurantu, tedy nabízet cestujícím kvalitní, chutná a opravdová jídla.
„Naše restaurační vozy se servisem od JLV se těší stále se zvyšující oblibě mezi cestujícími. Jsem proto rád, že jim pravidelně můžeme nabízet nové kulinářské speciality plné zajímavých chutí. Důkazem, že nabízíme na kolejích špičkovou gastronomii, je i to, že jídelní vozy Českých drah jsou populární i mezi cestujícími v Německu, Rakousku nebo na Slovensku. Což potvrzuje i trend ‚gastroturistiky‘, kdy si lidé pro své cesty přímo vybírají vlaky, v nichž jsou řazené restaurační vozy,“ řekl náměstek generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu Jiří Ješeta.
„V současném jízdním řádu vypravujeme každý den celkem 159 vlaků se službou ČD Restaurant se servisem JLV. Přibližně v polovině letošního roku pak v naší flotile přivítáme restaurační vozy nové generace ComfortJet, na které se mohou těšit cestující směřující z Česka do Berlína a Hamburku a v budoucnu i do Vídně, Bratislavy, Budapešti nebo do dánské Kodaně,“ dodal Ješeta.
Další články této rubriky
24.4.2025 - Díky pokračující modernizaci vozidlového parku ČD z tuzemských kolejí pomalu mizí nejstarší vozy, které jsou postupně nahrazovány novými jednotkami. Týká se to i vagonů 2. třídy původně s koženkovými sedadly, nyní nesoucí… »
Na Olomoucku a Zlínsku jezdí moderní jednotky
20.4.2025 - Nové moderní jednotky RegioPanter se na Moravě rychle zabydlely. České dráhy v Olomouckém kraji nyní provozují tři desítky těchto souprav, dalších pět jezdí od konce loňského roku ve Zlínském kraji. Díky jejich nasazení se ve… »
Regionální dopravu plně ovládly Pantery
16.4.2025 - Podoba regionální dopravy na hlavních elektrizovaných tratích doznala významných změn. Z provozu postupně zmizely staré jednotky a dosluhující soupravy klasických vozů a lokomotiv. Nahradily je elektrické jednotky RegioPanter, jejichž… »