Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Hlavní zprávy / Turistické vlaky procitly ze zimního spánku

Turistické vlaky procitly ze zimního spánku

4.4.2024 – autor: PETR SLONEK

Letošní turistická sezona na železnici v Praze a Středočeském kraji odstartovala předposlední březnový víkend. Nadšenci mohou opět vyrazit na tradiční jízdy do atraktivních míst, ale i na některé nové trasy. Kromě nostalgických projížděk do Posázaví letos zamíří parní vlaky do Dobříše nebo do Rožmitálu pod Třemšínem. Vyjedou také oblíbené spoje do Českého ráje a Brd.

Turistické vlaky procitly ze zimního spánku

Turistická sezona potrvá do 28. října. „I letos si cestující mohou naplánovat výlet oblíbenými vlaky do malebné krajiny Brd a Českého ráje nebo výletním vlakem Cyklohráček do oblasti Slánska. U Cyklohráčku se nám osvědčily speciální prázdninové jízdy do dalších míst nejen ve středních Čechách a u tohoto modelu zůstaneme i letos,“ řekl člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Jiří Ješeta.
Zkrátka nepřijdou ani fanoušci parních vlaků, kteří se mohou těšit na řadu nostalgických jízd. „Jen loni těmito vlaky cestovalo na šest tisíc lidí. Letos se cestující mohou těšit na větší pohodlí. Některé vozy nostalgických vlaků prošly rekonstrukcí,“ upozornil ředitel Oblastního centra obchodu Střed Českých drah Jakub Goliáš.
Cestující ve Středočeském kraji si mohou vybírat z řady akcí. „Připraven je Regionální den PID v Benešově u Prahy, který třetí dubnovou sobotu nabídne návštěvníkům jízdu historickými autobusy a zvláštními vlaky. Zájemci si budou moci prohlédnout novou třívozovou jednotku RegioPanter 640.2 v nátěru PID,“ uvedl ředitel IDSK Zdeněk Šponar.

Nově do Dobříše a Rožmitálu
Výchozí stanicí nostalgických jízd je v metropoli opět stanice Praha-Vršovice. V nabídce zůstávají parní vlaky Párou Posázavím, které pojedou po tradiční okružní trase z Prahy-Vršovic přes Davli do Týnce nad Sázavou a zpět přes Čerčany do Prahy. Nejbližší jízda je připravena na 5. května a 13. října. Na konci prázdnin, 31. srpna, bude vypraven historický vlak s názvem Párou na Tankový den v Lešanech, který pojede z Prahy přes Davli a Krhanice do Týnce nad Sázavou. Ocení ho nejen návštěvníci tradiční akce plné vojenské techniky, ale i výletníci směřující do Posázaví. 
Novinkou je jízda nostalgického vlaku s názvem Párou na Dobříš. Parní jízda se uskuteční 4. května a 12. října. Premiéru má nostalgický vlak z Příbrami s názvem Párou do Rožmitálu pod Třemšínem, který pojede 27. července přes Březnici do Rožmitálu pod Třemšínem a zpět. V Příbrami se počítá s možností přestupu z výletního vlaku Cyklo Brdy ve směru od Prahy a Berouna, což bude možné i pro cestu zpět.

Cyklohráček i vlaky Český ráj a Cyklo Brdy
Už do jedenácté sezony vjel výletní vlak Cyklohráček. Opět jezdí o sobotách, nedělích a státních svátcích až do 28. října. Využít ho lze k výletu na Slánsko. Ve dnech 20. dubna, 25. května, 29. června, 27. července, 24. srpna a 28. září pojede až do Zlonic. V provozu jsou opět dva páry vlaků. Stejně jako v minulém roce bude od 9. července do 22. srpna provoz Cyklohráčku rozšířen o úterní a čtvrteční jízdy. Vlak v tyto dny vyrazí do dalších míst nejen ve středních Čechách a cestující tak mohou zavítat do Dobříše, Českého Šternberka, Kácova, Lužné u Rakovníka, Mladé Boleslavi či Nelahozevsi. Celkem se jedná o 14 projížděk.
ČD i letos vypraví o víkendech a státních svátcích vlak Český ráj. Cestující z Prahy zaveze do Jičína, Prachovských skal nebo na Hruboskalsko. Vlak je určen pro pěší i cykloturisty a letos nově vyjíždí z hlavního nádraží v 8:54. V provozu je též spoj Cyklo Brdy, který sveze turisty do Brd a do hornického města Příbram nebo na zámek v Březnici a Blatné. Vypravovány rovněž budou výletní vlaky od 27. 4. do 29. 9. mezi Březnicí a Rožmitálem pod Třemšínem. Ve stanici Březnice lze využít návaznosti na vlak Cyklo Brdy, a to v obou směrech.
 


Průměrné hodnocení (0 hlasů): 0

Další články této rubriky

Nové terminály zrychlí nákup jízdenekNové terminály zrychlí nákup jízdenek

22.4.2024 - Cestující se již mohou ve vlacích Českých drah setkat s novými prodejními terminály. Prvním krajem, kde byla nová generace zařízení MOPAJ (MObilní Prodejní Automat Jízdenek) instalována, se stal Zlínský kraj. Postupně budou… »

S jednotkami ComfortJet se seznamuje provozní personál S jednotkami ComfortJet se seznamuje provozní personál

15.4.2024 - Okamžik, kdy se moderní vlaky ComfortJet stanou vysokým standardem dálkových linek Českých drah, se rychle blíží. Aktuálně mají ČD k dispozici čtyři soupravy různého řazení s ohledem na předepsané zkoušky, které nyní… »

ČD oficiálním dopravcem MS v ledním hokeji 2024ČD oficiálním dopravcem MS v ledním hokeji 2024

11.4.2024 - Národní dopravce zajistí během letošního světového šampionátu v hokeji v Česku přepravu hokejových týmů, rozhodčích, organizátorů i fanoušků mezi místy konání zápasů v Praze a v Ostravě. V květnu vypraví sedm párů… »

 

Všechny články rubriky Hlavní zprávy

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika