Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Hlavní zprávy / Regionální dopravu brzy posílí nová vozidla

Regionální dopravu brzy posílí nová vozidla

7.6.2023 – autor: PETR SLONEK

České dráhy nasadí do regionů v letech 2023 až 2026 celkem 159 jednotek RegioPanter a RegioFox. Všechny jsou již objednané a vyrábí se. Část z nich už navíc byla uvedena do provozu a jejich dodávka bude pokračovat i během letošního roku. RegioPantery zamíří například na Vysočinu a do Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

Regionální dopravu posílí nová vozidla

Vozový park ČD se do roku 2026 rozroste o nové elektrické jednotky RegioPanter ze Škody Group a motorové vlaky RegioFox z Pesy. Dopravce u obou výrobců objednal celkem 186 moderních bezbariérových jednotek. Část z nich už byla uvedena do provozu.  
„Nové dvou- a třívozové elektrické jednotky RegioPanter míří na Vysočinu, do Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Začnou i dodávky motorových jednotek RegioFox. V letech 2023 až 2026 uvedeme do provozu celkem 159 nových regionálních vlaků. Půjde o ekvivalent 378 osobních vozů s kapacitou zhruba 26 000 moderních komfortních míst k sezení. Představuje to investici ve výši zhruba 20 miliard korun,“ řekl předseda představenstva a generální ředitel ČD Michal Krapinec.  
Jednotky jsou bezbariérové, klimatizované a cestující v nich mohou během jízdy nabíjet mobilní telefony, tablety či notebooky. Samozřejmostí je wi-fi. Vozidla jsou přizpůsobená pro cestování osob na vozíku, nevidomých nebo cestujícím s dětmi. Vybavená jsou moderním audiovizuálním informačním systémem či dveřmi, které se ovládají tlačítky a za jízdy jsou blokované proti otevření.  

Konec starých souprav
 „Většina krajů přijala naši nabídku na náhradu dosluhujících souprav moderními vlaky, které přinášejí podstatné zvýšení kvality při cestování. Během roku 2024 a 2025 budeme pokračovat v obnově elektrických vlaků v Jihočeském, Středočeském, Královéhradeckém, Moravskoslezském a Zlínském kraji. Motorové jednotky RegioFox budeme uvádět do provozu od letoška do roku 2026 a postupně zamíří na linky v Jihočeském, Středočeském, Pardubickém a Královéhradeckém kraji, na Vysočině a také v Plzeňském kraji,“ představil novinky člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Jiří Ješeta.
Park dvouvozových RegioPanterů doplní dalších pět jednotek v Jihočeském kraji. Další zajistí spoje na trati z Českých Budějovic do Horního Dvořiště a do Lipna nad Vltavou. Stejný počet třívozových Panterů obslouží v závazku Zlínského kraje páteřní trať z Přerova přes Otrokovice do Hodonína a Břeclavi. ČD nasadí nové třívozové jednotky také na regionální vlaky z Prahy do Ústí nad Labem a do Čáslavi. RegioPantery se objeví i na tratích z Hradce Králové do Chlumce nad Cidlinou, Týniště nad Orlicí a Chocně a posílí regionální vlaky na tratích v Moravskoslezském kraji. Tam rovněž zamíří první čtyři elektrické jednotky doplněné o trakční baterie. To umožní zavést přímé vlaky Veřovice – Ostrava v bezemisním módu v elektrické trakci, přestože se jedná z části o neelektrifikovanou trať. 

Na osobní i spěšné vlaky
Motorové jednotky RegioFox postupně převezmou vozbu osobních a spěšných vlaků na tratích z Berouna do Rakovníka a Prahy, na Písecku, z Havlíčkova Brodu do Jihlavy, Telče, Slavonic či na sever do Chrudimi a Pardubic nebo na mnoha neelektrifikovaných tratích Královéhradeckého kraje a na Plzeňsku. Kromě toho ČD pokračují v obnově vozidlového parku v dálkové dopravě. Vyrábí se 180 vozů, které vytvoří 20 netrakčních devítivozových jednotek ComfortJet. První by se měly objevit příští rok. Objednáno je i 50 elektrických lokomotiv Siemens Vec­tron pro maximální rychlost 230 km/h. A pokračuje i modernizace regio­nální dopravy prostřednictvím nákupu bezbariérových motorových vozů ze zahraničí, Regio-Shuttle RS 1. Jen v letošním roce dopravce do obnovy vozidlového parku investuje zhruba 11,5 miliardy korun.
 


Průměrné hodnocení (4 hlasů): 2

Další články této rubriky

S jednotkami ComfortJet se seznamuje provozní personál S jednotkami ComfortJet se seznamuje provozní personál

15.4.2024 - Okamžik, kdy se moderní vlaky ComfortJet stanou vysokým standardem dálkových linek Českých drah, se rychle blíží. Aktuálně mají ČD k dispozici čtyři soupravy různého řazení s ohledem na předepsané zkoušky, které nyní… »

ČD oficiálním dopravcem MS v ledním hokeji 2024ČD oficiálním dopravcem MS v ledním hokeji 2024

11.4.2024 - Národní dopravce zajistí během letošního světového šampionátu v hokeji v Česku přepravu hokejových týmů, rozhodčích, organizátorů i fanoušků mezi místy konání zápasů v Praze a v Ostravě. V květnu vypraví sedm párů… »

Začala obnova vjezdové části depa v Michli Začala obnova vjezdové části depa v Michli

8.4.2024 - Výměna 21 výhybek, tří kilometrů kolejí a 5,5 kilometru trakčního vedení – to vše se uskuteční při letošní komplexní modernizaci vjezdové části Centra údržby Praha jih v pražské Michli. Jedná se o dosud největší obnovu… »

 

Všechny články rubriky Hlavní zprávy

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika