Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Hlavní zprávy / Pavel Krtek znovu zvolen do řídícího výboru CER

Pavel Krtek znovu zvolen do řídícího výboru CER

26.9.2017 – autor: PETR ŠŤÁHLAVSKÝ

Pavel Krtek, předseda představenstva národního dopravce Českých drah, byl znovu zvolen valným shromážděním do řídícího výboru CER – Společenství evropských železnic a infrastrukturních společností. Znovuzvolení Pavla Krtka do řídícího výboru této největší evropské železniční instituce potvrzuje významné postavení Českých drah na mezinárodní úrovni.

Pavel Krtek znovu zvolen do řídícího výboru CER

Letošní valné shromáždění se konalo 25. září 2017 v polském Gdaňsku v předvečer mezinárodního veletrhu železniční a kolejové techniky TRAKO 2017. Během valného shromáždění se uskutečnila také volba nového řídicího výboru (Management Committe) CER pro roky 2018 a 2019. Předseda představenstva Českých drah Pavel Krtek do řídicího výboru kandidoval a byl opětovně zvolen, což potvrdilo jeho prestiž u ostatních více než 70 členů CER a také důležité postavení Českých drah v evropské dopravě.

„Velmi si vážím důvěry ostatních kolegů z celé Evropy, kteří mě znovu zvolili do celoevropského řídicího výboru Společenství evropských železnic a infrastrukturních společností. Je to ocenění nejen mé, ale také Českých drah, kdy se aktivně zajímáme o tvorbu a schvalování dopravní a železniční legislativy EU, účastníme se mnoha mezinárodních železničních projektů, evropských železničních norem nebo vytváříme tlak na modernizaci infrastruktury a snažíme se v tomto směru přinášet naše zkušenosti a doporučení. Volba do výboru mně umožní úzké zapojení do všech aktivit, které se na evropské úrovni chystají a díky tomu můžu velmi efektivně hájit zájmy Českých drah,“ uvedl ke svému znovuzvolení do řídicího výboru CER Pavel Krtek.

Hovořili o Brexitu

Účast českého zástupce v řídicím výboru CER znamená příležitost ovlivňovat proces tvorby a schvalování norem, které rozhodující měrou ovlivňují činnost evropských dopravců, tedy i Českých drah. Jedná se například o aplikaci 4. železničního balíčku, rovné podmínky pro všechny hráče na železničním trhu, možnost přímo sledovat a ovlivňovat tzv. transpozici, tedy implementaci evropských norem a předpisů do národního prostředí včetně správné interpretace v národním jazyce, vytváří lepší podmínky prosazovat zájmy České republiky a českých podniků v Bruselu, ale také úzce spolupracovat a vytvářet dobré obchodní vztahy se zahraničními partnery především z Německa, Rakouska, Polska a Slovenska. To je velmi důležité při prosazování modernizace a zvyšování kvality cestování na pro České dráhy důležitých páteřních tratích z Prahy do Berlína, Mnichova, Lince, Vídně, Bratislavy a Budapešti, i na sever Slovenska a do Varšavy.       

Na programu valného shromáždění CER byly kromě volby nového řídicího výboru také otázky k aplikaci 4. železničního balíčku, digitalizace EU, vývoje železniční legislativy po Brexitu a také otázky bezpečnosti železniční dopravy v Evropě. V tomto směru jde o další koordinaci a výměnu zkušeností v programu prevence terorismu na úrovni legislativy, ale i technických nebo organizačních prostředků až po možnost případného sdílení údajů cestujících v mezistátní dopravě, podobně jako je tomu v letecké dopravě.   

Společenství CER je nejsilnějším představitelem železniční lobby v Bruselu. Bylo založeno v roce 1988 původně 12 železničními podniky, dnes se její řady rozrostly na více než 70 členů – železničních firem (národních dopravců i privátních železnic), manažerů infrastruktury, asociací apod. CER dnes zastupuje více než 60 procent evropské železniční sítě, na které se odehrává 85 procent výkonů v nákladní dopravě a prakticky veškeré výkony v osobní dopravě v Evropě.


Průměrné hodnocení (4 hlasů): 3

Další články této rubriky

Na palubách jídelních a bistrovozů ČD začalo jaroNa palubách jídelních a bistrovozů ČD začalo jaro

19.3.2024 - Přestože kalendář a rovnodennost svorně přisuzují první jarní den až 20. březnu, v jídelních a bistrovozech Českých drah rozkvetlo jarní menu již v polovině února. Naši stálí labužníci tak již jistě stihli většinu nových… »

České dráhy nasazují více než tři desítky hlídek ve středních ČecháchČeské dráhy nasazují více než tři desítky hlídek ve středních Čechách

15.3.2024 - Od začátku loňského září České dráhy společně se Středočeským krajem a hlavním městem Prahou zvyšují bezpečnostní opatření ve vlacích, zejména v ranních a večerních hodinách. Tato spolupráce zahrnuje nasazení více než… »

Muzeum v Lužné se chystá na novou sezonu Muzeum v Lužné se chystá na novou sezonu

12.3.2024 - ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka se už připravuje na další sezonu. Pilně se pracovalo například na rozšíření muzejní drážky s rozchodem 600 mm a v plném proudu je údržba a obnova provozních historických vozidel nejen v Lužné,… »

 

Všechny články rubriky Hlavní zprávy

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika