Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Hlavní zprávy / Opravy CityElefantů se postupně navýší

Opravy CityElefantů se postupně navýší

1.12.2020 – autor: MARTIN HARÁK

První patrové příměstské elektrické jednotky CityElefant řady 471 vyjely do pravidelného provozu přesně před dvaceti lety. O opravy těchto vozidel se stará výhradně dceřiná společnost Českých drah DPOV ve svém přerovském závodě. Kromě běžných vyvazovacích a hlavních oprav se v Přerově specializují na opravy po mimořádných událostech, násilném poškození či čelních střetech. Počet oprav se má v dohledné době díky výměnnému systému podvozků navýšit a současně i urychlit.

Opravy CityElefantů se postupně navýší

CityElefanty v době svého vzniku překvapily novou koncepcí, do té doby nevídanou na našich regionálních spojích. Šlo například o klimatizovaný interiér, stoprocentně nízkopodlažní vstupy, nebo třeba odkládací prostor pro jízdní kola či automatické plošiny pro imobilní cestující. Vozidla byla postavená na bázi nové moderní koncepce, jako je řízení po sériové lince s použitím CAN komunikace s hliníkovou sendvičovou skříní, a unikátním systémem cílového brzdění. Tyto rychlé příměstské jednotky dnes tvoří nezbytnou součást příměstské dopravy primárně v pražské aglomeraci a Středočeském kraji, okrajově i na Ostravsku či Ústecku.


V letošním roce v přerovském závodě DPOV opravili již deset jednotek řady 471, které prošly jak vyšším stupněm oprav, tak i modernizací interiéru. K tomu je nutné připočíst navíc opravu ještě jednoho vlaku po střetu. Od příštího roku by se měl počet oprav díky výměnnému systému podvozků navýšit, podobně jako se to již dnes praktikuje na vysokorychlostních jednotkách Pendolino.

Zvládnou i opravy po haváriích
V posledních dvou letech se stalo několik vážných nehod řady 471 CityElefant, z nichž u dvou jednotek bylo poškození natolik závažné, že se nakonec rozhodlo o zrušení některých jejich vložených nebo čelních vozů. „Poničení vozů 471.065, 071, 075 a 971.075 bylo natolik rozsáhlé, že daná vozidla byla navržena k úplnému zrušení. Některé jejich díly jsou však stále použitelné, a proto budou využity pro opravy ve výměnném systému pro sesterské jednotky,“ říká projektový manažer přerovského závodu DPOV Petr Sovadina. Ze zbylých vozidel 071, 065, 971.065 a 471.075 vznikne jednotka s označením 471.075. Hnací vozidlo 471.075 je v současné době po opravě a je již běžně používáno v provozu. Na zbylých částech této nově seskupené jednotky technici provedou opravu skříní vozidel. Ty jsou po střetu s kamionem, který se stal na železničním přejezdu na podzim loňského roku v pražské Uhříněvsi.


Letos v létě se bohužel odehrála další nehoda jednotky CityElefant, při níž byl značně poškozen řídicí vůz – konkrétně 971.046. Ten v současné době prochází opravou poškozené skříně a podvozku. „Při nehodě došlo k roztržení skříně vozidla a ke vzniku děr do hliníkových sendvičů, což jsou obaly vozidlové skříně. Některé součásti bylo možno vhodnou technologií zavařit, jiné se musí nahradit nově vyrobenými díly,“ doplňuje Sovadina.

Standardem jsou opravy pojezdů
Patrové jednotky CityElefant se do přerovského DPOV přistavují primárně na opravy pojezdů a výměnu monobloků dvojkolí a dalších mechanických dílů podvozků. Tyto bezchybně fungující díly jsou základem bezpečné jízdy vlaku. Podle techniků z přerovského Provozního střediska oprav dochází u CityElefantů k značnému opotřebení jednotlivých dílů vzhledem k jejich extrémnímu nasazení především v okolí Prahy a středních Čechách. Do Přerova jsou současně přistavovány vždy tři jednotky 471, každá je v jiném stupni rozpracovanosti. „V případě mimořádných událostí, kdy musíme řešit i opravy po nehodách, se u nás v Přerově může sejít i více jednotek najednou,“ potvrzuje Petr Sovadina. Dodává, že v letošním roce se u vlaků řady 471 montuje nový informační systém LED, jenž nahrazuje původní vnější informační tabule již bez otáčivých terčíků. Tento systém z let devadesátých se postupně vyměňuje u všech jednotek CityElefant.


Dále se do celého vlaku instalují zásuvky 230 V pro nabíjení drobné elektroniky, jako jsou mobilní telefony či notebooky. Součástí dalších oprav na těchto jednotkách jsou například modernizace interiérů, rekonstrukce a oprava klimatizací, výměna potahů sedaček pro cestující. Úpravou prochází i nástupní posuvné dveře. Ty jsou vybavené dnes již standardní technologií – tlačítkem na otevírání dveří, které se může navolit již během jízdy před příjezdem do stanice nebo zastávky. Na podobném principu dnes fungují prostředky městské hromadné dopravy – autobusy, tramvaje nebo metro.


Průměrné hodnocení (1 hlasů): 5

Další články této rubriky

Na palubách jídelních a bistrovozů ČD začalo jaroNa palubách jídelních a bistrovozů ČD začalo jaro

19.3.2024 - Přestože kalendář a rovnodennost svorně přisuzují první jarní den až 20. březnu, v jídelních a bistrovozech Českých drah rozkvetlo jarní menu již v polovině února. Naši stálí labužníci tak již jistě stihli většinu nových… »

České dráhy nasazují více než tři desítky hlídek ve středních ČecháchČeské dráhy nasazují více než tři desítky hlídek ve středních Čechách

15.3.2024 - Od začátku loňského září České dráhy společně se Středočeským krajem a hlavním městem Prahou zvyšují bezpečnostní opatření ve vlacích, zejména v ranních a večerních hodinách. Tato spolupráce zahrnuje nasazení více než… »

Muzeum v Lužné se chystá na novou sezonu Muzeum v Lužné se chystá na novou sezonu

12.3.2024 - ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka se už připravuje na další sezonu. Pilně se pracovalo například na rozšíření muzejní drážky s rozchodem 600 mm a v plném proudu je údržba a obnova provozních historických vozidel nejen v Lužné,… »

 

Všechny články rubriky Hlavní zprávy

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika