Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Hlavní zprávy / Nové terminály zrychlí nákup jízdenek

Nové terminály zrychlí nákup jízdenek

22.4.2024

Cestující se již mohou ve vlacích Českých drah setkat s novými prodejními terminály. Prvním krajem, kde byla nová generace zařízení MOPAJ (MObilní Prodejní Automat Jízdenek) instalována, se stal Zlínský kraj. Postupně budou následovat i další regiony. Kromě zakoupení jízdenky terminál nabízí i další funkce, jako možnost nabít si elektronickou peněženku na In Kartě nebo kartě IDS.

Nové terminály zrychlí nákup jízdenek

MOPAJ je samoobslužný automat, který slouží především k  zakoupení jízdenek ve vlaku. Nová generace těchto terminálů se bude postupně objevovat v dalších regionálních vlacích a ve vybraných železničních stanicích napříč republikou. Oproti předchozímu modelu nyní automaty nabízí celou řadu vylepšení. Patří mezi ně například dotykový displej nebo zcela přepracovaný model nabídky jízdného a procesu nákupu. Obsluha automatu je jednoduchá a intuitivní. Zákazník si zde může vyhledat spojení a zakoupit jízdenky komplexně v rámci kraje i pro cesty mimo kraj. Samozřejmostí je výběr tarifu, ať už jde o tarif Českých drah, IDS nebo Systém jednotného tarifu (OneTicket).

První ve Zlínském kraji
Jako první se nové terminály objevily ve Zlínském kraji, kde jich je v současnosti instalováno 16 ve vlacích RegioShark a RegioNova. Připravuje se umístění do elektrických jednotek RegioPanter, které v kraji budou nasazeny od nového jízdního řádu. Cestující si jejich prostřednictvím mohou zakoupit jak libovolnou jednotlivou jízdenku Integrované dopravy Zlínského kraje (IDZK), tak vybrané časové jízdenky. Zároveň si v terminálu mohou nabít elektronickou peněženku nebo zkontrolovat nahrané jízdenky na čipové kartě IDS (ZETKA a ODISka). Automat zároveň umí zohlednit, jestli si cestující kupuje návaznou jízdenku IDZK v rámci přestupu, nebo si doplácí část trasy k časovému kuponu. 
V letošním roce se s novými prodejními terminály MOPAJ setkají také cestující v Pardubickém kraji, vybavena jimi budou motorová vozidla RegioSpider a RegioNova. Dále se předpokládá postupné umístění terminálů nové generace v Jihočeském, Středočeském, Ústeckém a Libereckém kraji. V testovacím provozu jsou instalována zařízení MOPAJ nové generace ve vybraných stanicích v Plzeňském kraji. Pokud bude zájem také u ostatních objednatelů regionální dopravy, objeví se terminály i v dalších krajích. 
 


Průměrné hodnocení (2 hlasů): 3

Další články této rubriky

Hospodaření Skupiny ČD skončilo s rekordním ziskemHospodaření Skupiny ČD skončilo s rekordním ziskem

3.5.2024 - Skupina ČD loni zaznamenala historicky nejvyšší zisk vykazovaný podle Mezinárodních standardů účetního výkaznictví (IFRS). Konsolidovaný hospodářský výsledek skupiny před zdaněním podle IRFS v roce 2023 dosáhl 3,8 miliardy Kč.… »

S jednotkami ComfortJet se seznamuje provozní personál S jednotkami ComfortJet se seznamuje provozní personál

15.4.2024 - Okamžik, kdy se moderní vlaky ComfortJet stanou vysokým standardem dálkových linek Českých drah, se rychle blíží. Aktuálně mají ČD k dispozici čtyři soupravy různého řazení s ohledem na předepsané zkoušky, které nyní… »

ČD oficiálním dopravcem MS v ledním hokeji 2024ČD oficiálním dopravcem MS v ledním hokeji 2024

11.4.2024 - Národní dopravce zajistí během letošního světového šampionátu v hokeji v Česku přepravu hokejových týmů, rozhodčích, organizátorů i fanoušků mezi místy konání zápasů v Praze a v Ostravě. V květnu vypraví sedm párů… »

 

Všechny články rubriky Hlavní zprávy

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika