Železničář / Hlavní zprávy / Na palubách jídelních a bistrovozů ČD začalo jaro
Na palubách jídelních a bistrovozů ČD začalo jaro
19.3.2024 – autor: VÍT ČEPICKÝ
Přestože kalendář a rovnodennost svorně přisuzují první jarní den až 20. březnu, v jídelních a bistrovozech Českých drah rozkvetlo jarní menu již v polovině února. Naši stálí labužníci tak již jistě stihli většinu nových jídel ochutnat a patřičně ocenit, pokud mezi ně ovšem nepatříte, rádi vás navnadíme k návštěvě restaurace s tím nejlepším programem za oknem.
Přestože kalendář a rovnodennost svorně přisuzují první jarní den až 20. březnu, v jídelních a bistrovozech Českých drah rozkvetlo jarní menu již v polovině února. Naši stálí labužníci tak již jistě stihli většinu nových jídel ochutnat a patřičně ocenit, pokud mezi ně ovšem nepatříte, rádi vás navnadíme k návštěvě restaurace s tím nejlepším programem za oknem. S přechodem od podzimně-zimní nabídky se sice musíte rozloučit s populární krémovou houbovou polévkou, krupetem s červenou řepou, gulášem z vepřových líček a makovcem, příliš smutnit ale není třeba, jelikož je nahrazují neméně lákavé delikatesy, na jejichž přípravě nechali kus svého profesního umu kuchaři JLV a Asociace kuchařů a cukrářů České republiky.
Reakcí na tradičně proměnlivé jarní počasí je hutná česneková polévka. Sama o sobě nabízí poctivou porci zeleniny a brambor a výborně připraví chuťové pohárky na jeden z hlavních chodů. A to buď pečené králičí stehno na zelenině s bramborovými špalíčky, nebo vegetariáni pak nejspíš ocení kukuřičné placky s čedarem, salátem z fazolových lusků a řepným dipem.
Nabídka ČD Restaurantu nezklame ani vegany; v jídelním lístku objeví jak lehký salát z bulguru s čočkami, zeleninou a sušenými rajčaty, tak sendvič s pečenou zeleninou a čedarovým plátkem. Na pozici sladké tečky se pak nově zabydlují dýňové lívance s borůvkovou omáčkou a zakysanou smetanou.
NEIPA z Potštejna
Pokud patříte mezi tradicionalisty, nemusíte se obávat, všechny populární kousky ze stálé nabídky v lístku nadále zůstávají – bohaté snídaně, párky od Dolejších, gulášová polévka, kuřecí řízek, telecí s čočkovým salátem… A samozřejmě populární svíčková, ta v nabídce rozhodně chybět nemůže.
Poslední změna přicházející s jarní nabídkou bude zajímat milovníky kvalitního a dobrého řemeslného piva. Vedle čepované Plzně se na pivním lístku objevuje další speciál od Chrousta, mířící speciálně na palubu vlaků. Tentokrát přichází na řadu stále populárnější styl New England IPA – ozvláštněný několika kapkami grepu a trochou laktózy. V Potštejně vařená svrchně kvašená čtrnáctka s obsahem alkoholu 5,9 % je již standardně nabízena v objemu 330 ml. Po dobrém jídle a s ubíhající krajinou za oknem ideální varianta.
Další články této rubriky
Ve vlacích ČD přibude přes 400 bezbariérových spojů
20.12.2024 - Už osm z deseti spojů Českých drah je bezbariérových. Nový grafikon jich nabídne o 439 více. Drtivá většina vlaků je nízkopodlažních a výška jejich podlahy je v úrovni moderních nástupišť. Druhá generace bezbariérových… »
České dráhy pokračují v modernizaci vlaků v Královéhradeckém kraji
16.12.2024 - České dráhy pokračují v dodávkách nových regionálních vlaků v Královéhradeckém kraji. Od polského výrobce PESA Bydgoszcz pro provoz v kraji převzaly už deset motorových jednotek RegioFox. S Liškami se cestující setkají na… »
Zlínský kraj převzal pět nových Panterů
10.12.2024 - České dráhy společně se Zlínským krajem představily nejnovější jednotku RegioPanter. Dopravce jich v regionu od nového jízdního řádu, který začne platit v polovině prosince, nasadí celkem pět. Díky tomu se výrazně zvýší… »