Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Hlavní zprávy / Lužná pod taktovkou parních lokomotiv

Lužná pod taktovkou parních lokomotiv

22.5.2018 – autor: JOSEF HOLEK

Muzeum Českých drah v Lužné u Rakovníka má za sebou První parní víkend. Národní dopravce při této příležitosti vypravil z pražského hlavního nádraží dva páry speciálních osobních vlaků tažených Šlechtičnou a Štokrem. V muzeu nechybělo oblíbené defilé lokomotiv na točně. Na návštěvníky čekalo i několik novinek.

Lužná pod taktovkou parních lokomotiv

Více než tři a půl tisíce lidí si nenechalo ujít První parní víkend. Ten se uskutečnil  o prvním květnovém víkendu v ČD Muzeu v Lužné u Rakovníka. Kromě tradičního předvádění lokomotiv na točně se mohli návštěvníci pokochat novým exponátem anebo se vypravit na výlet retro soupravou taženou některým z parních strojů. Národní dopravce do Lužné z Prahy vypravil i dva páry speciálních vlaků. Den před akcí vyrazil z pražského hlavního nádraží také protokolární vlak s pozvanými hosty.

Příznivé jarní počasí ve spojení s atraktivním programem pod taktovkou ČD nenalákalo do Lužné jen příznivce drážní nostalgie, ale i rodiny s dětmi. „Těšil jsem se celý týden,“ prozradil osmiletý František Matura, který do Lužné přicestoval v sobotu s rodiči z Prahy. „Celou cestu jsme se dívali po okolí. Jízdu jsem si opravdu užil. Vlak táhla Šlechtična,“ nechal se dále slyšet mladý znalec přezdívek železničních skvostů. Měl na mysli děčínskou páru 475.179. Druhý den se na trase objevil i kolega 556.0506. A stejně jako Šlechtična vezl Štokr návštěvníky historickými vozy řady Bam.

U rotundy komfortněji

Historické soupravy se však neobjevily jen na Buštěhradce. České dráhy je v rámci víkendového programu vypravily i do Žatce nebo nedalekého Rakovníka. Parní lokomotivy se navíc každý den dvakrát prezentovaly na točně za přítomnosti stovek přihlížejících. Kromě Štokra a Šlechtičny se mohli lidé pokochat párou 477.043 (Papoušek) či 534.0323 (Kremák).

V Lužné kromě řady atraktivních technických exponátů na příchozí čekalo i opravené prostranství mezi rotundou a točnou, které nechaly ČD opravit. „Kolejiště má nové pražce a prostor mezi nimi je vysypán štěrkem. Zejména děti už nebudou zakopávat o kolejnice,“ uvedl Miloslav Kothera, vrchní přednosta luženského Depa historických vozidel. Kromě toho se v expozici objevila i další elektrická lokomotiva, tentokrát E 499.101.

ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka se již od roku 1999 zabývá údržbou a provozem historických kolejových vozidel, která po dlouhých letech ve službě dělají nyní radost železničním nadšencům i všem zájemcům o historii dopravy. Další parní víkend se uskuteční 6. a 7. října letošního roku.


Průměrné hodnocení (5 hlasů): 4.4

Další články této rubriky

Na palubách jídelních a bistrovozů ČD začalo jaroNa palubách jídelních a bistrovozů ČD začalo jaro

19.3.2024 - Přestože kalendář a rovnodennost svorně přisuzují první jarní den až 20. březnu, v jídelních a bistrovozech Českých drah rozkvetlo jarní menu již v polovině února. Naši stálí labužníci tak již jistě stihli většinu nových… »

České dráhy nasazují více než tři desítky hlídek ve středních ČecháchČeské dráhy nasazují více než tři desítky hlídek ve středních Čechách

15.3.2024 - Od začátku loňského září České dráhy společně se Středočeským krajem a hlavním městem Prahou zvyšují bezpečnostní opatření ve vlacích, zejména v ranních a večerních hodinách. Tato spolupráce zahrnuje nasazení více než… »

Muzeum v Lužné se chystá na novou sezonu Muzeum v Lužné se chystá na novou sezonu

12.3.2024 - ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka se už připravuje na další sezonu. Pilně se pracovalo například na rozšíření muzejní drážky s rozchodem 600 mm a v plném proudu je údržba a obnova provozních historických vozidel nejen v Lužné,… »

 

Všechny články rubriky Hlavní zprávy

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika