Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Hlavní zprávy / Léto v jídelních vozech ČD začíná už v květnu

Léto v jídelních vozech ČD začíná už v květnu

9.5.2024 – autor: VÍT ČEPICKÝ

Přestože je astronomické léto ještě relativně daleko před námi a s tím meteorologickým si nikdy nemůžeme být úplně jistí, do jídelních vozů a bistrovozů Českých drah dorazilo gastronomické léto již na začátku května. Na talířích se projeví krémem z mladého hrášku, špeclemi či nesporným hitem v podobě sekaného telecího řízku. A velká specialita dorazila i do pivních sklenic.

Léto v jídelních vozech ČD začíná už v květnu

Letní nabídku pro ty, kteří si umí cestu vlakem užít, připravila společnost JLV ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky a pod taktovkou prezidenta asociace Miroslava Kubce a kapitána dvakrát stříbrného juniorského reprezentačního týmu z letošní kuchařské olympiády Lukáše Uhra. Už samotná polévka dává svou příslušnost k ročnímu období jasně najevo. Hustý krém z mladého hrášku doplňuje cizrna s trochou slaniny do vynikajícího celku, který jen probouzí chuť do dalšího ochutnávání.
To může v rámci letní nabídky pokračovat dvěma cestami. Milovníci těstovin a vegetariáni pravděpodobně uvítají špecle s rajčatovým pestem a fritovanou zeleninou, ostatním se nabízí sekaný telecí řízek s bramborovo­celerovou kaší a okurkovým relishem. Speciální upozornění autora textu: toto jídlo může klamat tělem, rozhodně nečekejte jakousi fádní variaci na karbanátek. Za konzervativnějším vzhledem se skrývá rafinovaná chuťová přehlídka, u které „hrozí“, že vás bude do restauračních vozů lákat opakovaně. A to pak budeme samozřejmě jen rádi.

Muffin i pivní speciál
Pokud ani to nebude stačit, libo může přijít zákusek ke kávě či čaji v podobě muffinu (banana bread) s čokoládou a šlehačkou. V odpoledních hodinách případně třetinka čepované Plzně, oblíbená stálice na palubě, jež svou kvalitou těžko bude hledat mezi čepovanými pivy na palubách evropských vlaků konkurenci.
Pivní znalce ale jistě spíše zajímá, jak to je s letním pivním speciálem od létajícího pivovaru Chroust, toho času usídleného v Potštejně. Vězte, že výbornou jarní NEIPA střídá lehký a mimořádně svěží malinový sour, který stejně skvěle vypadá ve sklenici, jako následně chutná. Ostatně – podobně jako zbytek letní nabídky. Tu samozřejmě doplňují stálice v podobě bohatých snídaní, legendární svíčkové nebo telecího na barevném pepři, či salátů na zahnání hladu nikoliv velkého, ale ani malého. I v létě si v restauračních vozech Českých drah jistě vyberou všichni – tak dobrou chuť! 
 


Průměrné hodnocení (0 hlasů): 0

Další články této rubriky

Trať mezi Brnem a Zastávkou je dvoukolejná a elektrifikovaná Trať mezi Brnem a Zastávkou je dvoukolejná a elektrifikovaná

14.1.2025 - Železniční trat mezi Brnem a Zastávkou je po kompletní modernizaci dvoukolejná a elektrifikovaná. Přestavba celého přibližně dvacetikilometrového úseku, který plní významnou roli v brněnské příměstské dopravě, zároveň… »

Cestující vozí první bateriové PanteryCestující vozí první bateriové Pantery

10.1.2025 - V pravidelném provozu s cestujícími začaly od prosincové změny jízdních řádů jezdit první bateriové vlaky. Lidé se s nimi setkají na spojích jezdících na lince S8 z Veřovic na Novojičínsku přes Štramberk, Kopřivnici, Příbor… »

Tahounem zimní nabídky ČD Restaurant je kančí gulášTahounem zimní nabídky ČD Restaurant je kančí guláš

7.1.2025 - Nejstudenější období roku by mohlo svádět k lenošení, příznivcům kvalitní gastronomie na palubě restauračních vozů Českých drah ale nedá zima spočinout. Sezonní nabídka, kterou připravila společnost JLV ve spolupráci s… »

 

Všechny články rubriky Hlavní zprávy

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika