Železničář / Hlavní zprávy / Léto v jídelních vozech ČD začíná už v květnu
Léto v jídelních vozech ČD začíná už v květnu
9.5.2024 – autor: VÍT ČEPICKÝ
Přestože je astronomické léto ještě relativně daleko před námi a s tím meteorologickým si nikdy nemůžeme být úplně jistí, do jídelních vozů a bistrovozů Českých drah dorazilo gastronomické léto již na začátku května. Na talířích se projeví krémem z mladého hrášku, špeclemi či nesporným hitem v podobě sekaného telecího řízku. A velká specialita dorazila i do pivních sklenic.
Letní nabídku pro ty, kteří si umí cestu vlakem užít, připravila společnost JLV ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky a pod taktovkou prezidenta asociace Miroslava Kubce a kapitána dvakrát stříbrného juniorského reprezentačního týmu z letošní kuchařské olympiády Lukáše Uhra. Už samotná polévka dává svou příslušnost k ročnímu období jasně najevo. Hustý krém z mladého hrášku doplňuje cizrna s trochou slaniny do vynikajícího celku, který jen probouzí chuť do dalšího ochutnávání.
To může v rámci letní nabídky pokračovat dvěma cestami. Milovníci těstovin a vegetariáni pravděpodobně uvítají špecle s rajčatovým pestem a fritovanou zeleninou, ostatním se nabízí sekaný telecí řízek s bramborovocelerovou kaší a okurkovým relishem. Speciální upozornění autora textu: toto jídlo může klamat tělem, rozhodně nečekejte jakousi fádní variaci na karbanátek. Za konzervativnějším vzhledem se skrývá rafinovaná chuťová přehlídka, u které „hrozí“, že vás bude do restauračních vozů lákat opakovaně. A to pak budeme samozřejmě jen rádi.
Muffin i pivní speciál
Pokud ani to nebude stačit, libo může přijít zákusek ke kávě či čaji v podobě muffinu (banana bread) s čokoládou a šlehačkou. V odpoledních hodinách případně třetinka čepované Plzně, oblíbená stálice na palubě, jež svou kvalitou těžko bude hledat mezi čepovanými pivy na palubách evropských vlaků konkurenci.
Pivní znalce ale jistě spíše zajímá, jak to je s letním pivním speciálem od létajícího pivovaru Chroust, toho času usídleného v Potštejně. Vězte, že výbornou jarní NEIPA střídá lehký a mimořádně svěží malinový sour, který stejně skvěle vypadá ve sklenici, jako následně chutná. Ostatně – podobně jako zbytek letní nabídky. Tu samozřejmě doplňují stálice v podobě bohatých snídaní, legendární svíčkové nebo telecího na barevném pepři, či salátů na zahnání hladu nikoliv velkého, ale ani malého. I v létě si v restauračních vozech Českých drah jistě vyberou všichni – tak dobrou chuť!
Další články této rubriky
Ve vlacích ČD přibude přes 400 bezbariérových spojů
20.12.2024 - Už osm z deseti spojů Českých drah je bezbariérových. Nový grafikon jich nabídne o 439 více. Drtivá většina vlaků je nízkopodlažních a výška jejich podlahy je v úrovni moderních nástupišť. Druhá generace bezbariérových… »
České dráhy pokračují v modernizaci vlaků v Královéhradeckém kraji
16.12.2024 - České dráhy pokračují v dodávkách nových regionálních vlaků v Královéhradeckém kraji. Od polského výrobce PESA Bydgoszcz pro provoz v kraji převzaly už deset motorových jednotek RegioFox. S Liškami se cestující setkají na… »
Zlínský kraj převzal pět nových Panterů
10.12.2024 - České dráhy společně se Zlínským krajem představily nejnovější jednotku RegioPanter. Dopravce jich v regionu od nového jízdního řádu, který začne platit v polovině prosince, nasadí celkem pět. Díky tomu se výrazně zvýší… »