Železničář / Hlavní zprávy / Léto v jídelních vozech ČD začíná už v květnu
Léto v jídelních vozech ČD začíná už v květnu
9.5.2024 – autor: VÍT ČEPICKÝ
Přestože je astronomické léto ještě relativně daleko před námi a s tím meteorologickým si nikdy nemůžeme být úplně jistí, do jídelních vozů a bistrovozů Českých drah dorazilo gastronomické léto již na začátku května. Na talířích se projeví krémem z mladého hrášku, špeclemi či nesporným hitem v podobě sekaného telecího řízku. A velká specialita dorazila i do pivních sklenic.
Letní nabídku pro ty, kteří si umí cestu vlakem užít, připravila společnost JLV ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky a pod taktovkou prezidenta asociace Miroslava Kubce a kapitána dvakrát stříbrného juniorského reprezentačního týmu z letošní kuchařské olympiády Lukáše Uhra. Už samotná polévka dává svou příslušnost k ročnímu období jasně najevo. Hustý krém z mladého hrášku doplňuje cizrna s trochou slaniny do vynikajícího celku, který jen probouzí chuť do dalšího ochutnávání.
To může v rámci letní nabídky pokračovat dvěma cestami. Milovníci těstovin a vegetariáni pravděpodobně uvítají špecle s rajčatovým pestem a fritovanou zeleninou, ostatním se nabízí sekaný telecí řízek s bramborovocelerovou kaší a okurkovým relishem. Speciální upozornění autora textu: toto jídlo může klamat tělem, rozhodně nečekejte jakousi fádní variaci na karbanátek. Za konzervativnějším vzhledem se skrývá rafinovaná chuťová přehlídka, u které „hrozí“, že vás bude do restauračních vozů lákat opakovaně. A to pak budeme samozřejmě jen rádi.
Muffin i pivní speciál
Pokud ani to nebude stačit, libo může přijít zákusek ke kávě či čaji v podobě muffinu (banana bread) s čokoládou a šlehačkou. V odpoledních hodinách případně třetinka čepované Plzně, oblíbená stálice na palubě, jež svou kvalitou těžko bude hledat mezi čepovanými pivy na palubách evropských vlaků konkurenci.
Pivní znalce ale jistě spíše zajímá, jak to je s letním pivním speciálem od létajícího pivovaru Chroust, toho času usídleného v Potštejně. Vězte, že výbornou jarní NEIPA střídá lehký a mimořádně svěží malinový sour, který stejně skvěle vypadá ve sklenici, jako následně chutná. Ostatně – podobně jako zbytek letní nabídky. Tu samozřejmě doplňují stálice v podobě bohatých snídaní, legendární svíčkové nebo telecího na barevném pepři, či salátů na zahnání hladu nikoliv velkého, ale ani malého. I v létě si v restauračních vozech Českých drah jistě vyberou všichni – tak dobrou chuť!
Další články této rubriky
Jihočeským krajem se prohání Lišky i Panteři
12.10.2024 - Jihočeský kraj převzal sedm nových motorových jednotek RegioFox a dalších pět elektrických dvouvozových RegioPanterů. Po kolejích v regionu tak nyní jezdí 15 nejmodernějších RegioPanterů druhé generace. Spolu se čtyřmi jednotkami… »
České dráhy za pololetí přepravily 82 milionů cestujících
9.10.2024 - Cestujících ve vlacích Českých drah letos opět přibylo. Za první pololetí přepravily bezmála 82 milionů lidí, tedy meziročně zhruba o 2,5 milionu více. Největší nárůst zájmu dopravce zaznamenal u mezistátních linek. Přesto se… »
Skupina ČD vykázala v I. pololetí zisk téměř 700 milionů
6.10.2024 - Skupina České dráhy dosáhla v prvním pololetí roku 2024 podle Mezinárodních standardů účetního výkaznictví (IFRS) zisku před zdaněním 694 milionů korun. Tržby vzrostly meziročně o více než 1 mld. Kč a provozní zisk EBITDA o… »