Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Hlavní zprávy / Léto na železnici: Speciální nabídky, cyklovlaky i nostalgie

Léto na železnici: Speciální nabídky, cyklovlaky i nostalgie

9.7.2021 – autor: JOSEF HOLEK

Letní prázdniny jsou tu a s nimi ideální doba na výlety po nejrůznějších koutech naší země. České dráhy pro všechny cestovatele, kteří využijí vlak, i letos připravily zajímavé nabídky. Projet se ale můžete nostalgickými vlaky nebo se vypravit do turisticky atraktivních míst prostřednictvím cyklovlaků. A využít zároveň lze také cestovatelskou aplikaci ČD Vlakem na výlet.

Léto na železnici: Speciální nabídky, cyklovlaky i nostalgie

Pandemie koronaviru zamíchala cestovatelskými preferencemi a lidé se podobně jako loni rozhodli strávit dovolenkové období roku v tuzemsku. České dráhy proto připravily řadu akcí a zajímavých nabídek. Pro milovníky železniční nostalgie jsou po celé republice přichystány jízdy historických souprav a vozů. Vyznavači cykloturistiky jistě ocení nabídku cyklovlaků a půjčoven ČD Bike. A aby cestování vlakem příliš nezatížilo rodinný rozpočet, využít lze Letní skupinovou jízdenku. S ní může libovolný den v týdnu výhodně cestovat skupina až 5 cestujících, z nichž dva mohou být starší 15 let. Kromě toho ČD v červenci a srpnu opět nabídnou pro jednotlivce síťové Jízdenky na léto s platností 7 nebo 14 dní.

Ani přes uvolňování opatření ČD rovněž nepolevují ve zvýšené intenzitě úklidu a dezinfekce souprav s cílem chránit zdraví cestujících i provozních zaměstnanců a zajistit tak bezpečné cestování vlakem. I nadále dopravce intenzivně uklízí a dezinfikuje všechny své soupravy, a to několikrát denně. Zvláštní pozornost je věnována čištění všech částí vybavení, se kterými přicházejí cestující ve vlaku nejčastěji do kontaktu – kliky, madla, tlačítka apod. „Při dezinfekci souprav používáme moderní technologie, například ozonizaci. Ozón likvidující viry i bakterie pronikne do všech koutů interiéru, ale také do vzduchotechniky osobních vozů. Jde tedy o velmi účinnou formu prevence před šířením koronaviru. Navíc jsme do našich vozů nainstalovali přes dva tisíce dávkovačů dezinfekce, kterou úklidové firmy pravidelně doplňují. Cestující je tak mají k dispozici ve více než tisícovce vozidel Českých drah,“ podotkl člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro provoz Michal Kraus.

Letní skupinová jízdenka

Letní skupinovou jízdenku je možné zakoupit až do 31. srpna. „Nabídkou chceme oslovit všechny, kteří plánují v letním období cestovat za krásami naší země. Ti, kteří s námi jezdí pravidelně, už určitě znají naši Skupinovou víkendovou jízdenku. Letní skupinová jízdenka je vlastně takovým jejím rozšířením. Aby mohly rodiny s dětmi či skupiny dvou přátel podnikat výlety nejen o víkendech, kdy bude na řadě památek nepochybně velmi rušno, rozhodli jsme se v sezoně nabídnout podobnou jízdenku s platností libovolný den v týdnu,“ vysvětlil člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro obchod Jiří Ješeta.

Podobně jako v případě Skupinové víkendové jízdenky je i u Letní skupinové jízdenky v prodeji široká škála variant s různou územní platností. „Cestující si budou moci vybrat mezi celosíťovou jízdenkou a regionálními variantami, platnými ve vybraných krajích. Pokud si například pětičlenná rodina se dvěma dospělými a třemi dětmi naplánuje jednodenní výlet z Prahy do Třeboně, kam jezdí přímé rychlíky, zaplatí za celosíťovou jízdenku umožňující cestu tam i zpět celkem 699 korun, tedy sedmdesát korun na osobu a jeden směr. Kratší výlet, třeba z Prahy na Křivoklát, vyjde stejnou rodinu na 329 korun, tedy 33 korun na osobu a za jeden směr. V obou případech tak cestující ušetří několik set korun,“ zdůraznil Ješeta.

Letní skupinová jízdenka je v prodeji u všech pokladen ČD, u vlakového personálu, v e-shopu ČD i v aplikaci Můj vlak. Nabídku může současně použít maximálně 5 spolucestujících, přičemž nejvýše dva cestující mohou být starší 15 let. Jízdenka platí do druhé třídy vlaků ČD.

Jízdenka na léto

Všem, kteří plánují v červenci nebo srpnu hodně cestovat po celé republice, je i letos určena Jízdenka na léto. Umožňuje za paušální cenu na jeden nebo dva týdny volné cestování bez omezení ujetých kilometrů 2. třídou vlaků ČD. Největší výhodou jízdenky je její flexibilita.

Jízdenka na léto je určena pro jednotlivé cestující, lze ji využívat v období od 1. července do 31. srpna 2021. V nabídce jsou dvě základní varianty: týdenní jízdenka, která platí 7 dní po sobě s libovolným dnem začátku v červenci nebo srpnu, jejíž cena začíná na 690 Kč, a čtrnáctidenní jízdenka, která platí 14 dní po sobě a její cena je od 990 Kč. Platnost jízdenek s prvním dnem platnosti 19. –30. srpna se postupně zkracuje tak, aby poslední den platnosti byl vždy 31. srpna, cena jízdenky ovšem zůstává stejná.

Půjčovny kol ČD Bike

České dráhy nedávno zahájily i sezonu půjčoven ČD Bike. Ve všech sedmdesáti půjčovnách jsou k dispozici nejen horská, treková či krosová kola, ale i elektrokola a koloběžky. Samozřejmostí zůstává bezchybný servis, možnost zapůjčení nezbytných doplňků a příznivé ceny zápůjček. Výhodou je opět možnost návratu stroje v jiné stanici a nulová starost s přepravou vlastního kola na místo výletu. Sortiment cyklopůjčoven doplňují i cyklistické helmy, v některých půjčovnách dětská kola a cyklosedačky.

Aplikace Vlakem na výlet

Cestující, kteří hledají inspiraci, kam vyrazit, najdou řadu tipů v mobilní aplikaci ČD Vlakem na výlet. Jde o interaktivního průvodce, který turisty prostřednictvím mapy a jednotlivých mezizastávek provází celým výletem. Před začátkem cesty je třeba vybraný výlet uložit do mobilní aplikace. Jakmile výletník dorazí na některou mezizastávku, aplikace mu sdělí zajímavé informace o daném místě. Specialitou jsou Hravé výlety a Hravé výlety pro děti, které mají po cestě i řadu zastávek se soutěžními otázkami. Pokud cestovatel absolvuje trasu s naší aplikací, získá navíc ČD Body.

Jízdy nostalgických vlaků

Změny v termínech i počtech akcí jsou vyhrazené. Vždy bude záležet na aktuální celostátní či regionální pandemické situaci. V některých případech není známa ani nasazená technika. V době uzávěrky čísla byly v plánu následující akce. Sezona ČD Nostalgie bude ukončena o posledním říjnovém víkendu.

Párou Prahou

Kdy: 25. 7., 29. 8., 10. 10. 2021

Kde: Praha Smíchov – Hostivice a zpět

Co: 434.2186 + vozy ř. Ce a Ce-bufet

Historickými vlaky do Lednice

Kdy: Každá sobota až do 11. 9. včetně

Kde: Břeclav – Lednice a zpět

Co: M 131.1448 a vůz ř. BDlm

Léto na Bechyňce

Kdy: Víkendy a svátky až do 12. 9. včetně

Kde: Tábor – Bechyně a zpět

Co: E 422.0003 a vozy ř. Bnp

Parním vlakem z muzea do depozitáře NTM

Kdy: 21. 8. 2021

Kde: Lužná u Rakovníka – Chomutov a zpět

Co: 477.043 + vozy Bai (pozn. poslední jízda před odstavením z provozu, propadá kotel, nutná oprava)

Parním vlakem do Stochova

Kdy: 17. a 18. 7. 2021

Kde: Lužná u Rakovníka – Stochov a zpět

Co: 534.0323 + vozy Bai

Párou Posázavím

Kdy: 24. 7., 28. 8., 9. 10. 2021

Kde: Praha Smíchov – Týnec n. Sázavou – Praha Smíchov

Co: 434.2186 + vozy ř. Ce a Ce-bufet

Šumavské léto s párou

Kdy: 18.,19. 7. 2021

Kde: Volary – Lenora a zpět, Volary – Nové Údolí – Nová Pec – Volary

Co: 310.093 + vozy řady Ci

Setkání motorových vozů

Kdy: 7.– 8. 8. 2021

Kde: ČD Muzeum Lužná u Rakovníka


Průměrné hodnocení (3 hlasů): 5

Další články této rubriky

Na palubách jídelních a bistrovozů ČD začalo jaroNa palubách jídelních a bistrovozů ČD začalo jaro

19.3.2024 - Přestože kalendář a rovnodennost svorně přisuzují první jarní den až 20. březnu, v jídelních a bistrovozech Českých drah rozkvetlo jarní menu již v polovině února. Naši stálí labužníci tak již jistě stihli většinu nových… »

České dráhy nasazují více než tři desítky hlídek ve středních ČecháchČeské dráhy nasazují více než tři desítky hlídek ve středních Čechách

15.3.2024 - Od začátku loňského září České dráhy společně se Středočeským krajem a hlavním městem Prahou zvyšují bezpečnostní opatření ve vlacích, zejména v ranních a večerních hodinách. Tato spolupráce zahrnuje nasazení více než… »

Muzeum v Lužné se chystá na novou sezonu Muzeum v Lužné se chystá na novou sezonu

12.3.2024 - ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka se už připravuje na další sezonu. Pilně se pracovalo například na rozšíření muzejní drážky s rozchodem 600 mm a v plném proudu je údržba a obnova provozních historických vozidel nejen v Lužné,… »

 

Všechny články rubriky Hlavní zprávy

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika