Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Hlavní zprávy / Léto na železnici: Kam vyrazit?

Léto na železnici: Kam vyrazit?

7.7.2020 – autor: JOSEF HOLEK

Doba koronavirová pominula a vlak se opět stal ideálním společníkem při výletech do přírody nebo k našim zahraničním sousedům. Vzít s sebou si samozřejmě můžete i kolo. České dráhy kromě toho vypraví také řadu parních vlaků. Při všech cestách lze využít výhodnou Jízdenku na léto. Osvědčila se rovněž mobilní aplikace ČD Vlakem na výlet. Co vše na vás během července a srpna čeká? Přinášíme řadu tipů na nadcházející léto.

Léto na železnici: Kam vyrazit?

Začínají očekávané dovolené a vlaky se znovu pomalu plní výletníky. Při cestování do všech koutů naší země je navíc možné ušetřit díky výhodné Jízdence na léto, která se stala každoroční tradicí. Pokud ještě nejste rozhodnutí, kam vyrazit, skvěle napoví mobilní aplikace Vlakem na výlet. A je jedno, jestli si chcete vychutnávat krásy České republiky sami, anebo vezmete celou rodinu. Případný bicykl také není problém. Půjčit si ho můžete v řadě cyklopůjčoven ČD přímo na nádražích. Tady je souhrn toho nejzajímavějšího, co dopravce připravil. 

Kolo za pár korun

Dovolenkové aktivity si lze zpříjemnit například cyklovýlety. Kromě toho, že vlaky Českých drah můžete přepravovat vlastní stroje, je možné si kvalitní a řádně servisovaná kola vypůjčit i v cyklopůjčovnách ČD Bike na řadě tuzemských nádraží. Odpadnou tak starosti s přepravou kola na místo výletu. Mimo to je možné ho vrátit na jiném nádraží, než kde bylo vypůjčeno. Bicykl z půjčovny navíc cestuje na vybraných tratích ve vlaku ČD zdarma, bez poplatku je rovněž možnost úschovy ve vybraných úschovnách zavazadel ČD. A pokud se bojíte, že by vás mohl někdo předběhnout, rezervujte si jej. Ceny za pronájem se pohybují v řádech sto korun. Půjčovny disponují i elektrokoly, dětskými koly, koloběžkami a dětskými cyklosedačkami.

Za nostalgií se sluncem v zádech

Během turistické sezony, která odstartovala v polovině června, se uskuteční řada jízd v čele s historickými parními, motorovými i elektrickými lokomotivami a dalšími železničními skvosty. U těch nejstarších se například svezete na dřevěných lavicích a zažijete atmosféru let dávno minulých. Centrem dění se opět stane ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Podrobnosti o programu ČD Nostalgie a provozu muzea najdete na nové webové stránce www.cdnostalgie.cz. Završením sezony pak budou Regio­nální dny železnice a Den železničářů v Lužné (více v infoboxech).

Vlakem i autem

Je celkem obvyklé vyrazit na dovolenou autem. Ale využít se také dá výhod cestování vlakem a auto si sebou jednoduše „přibalit“. Vlak se tak stává plnohodnotnou alternativou individuální dálkové dopravy. Jen pro příklad – automobil naložíte v Praze na patrový, plošinový vůz, zalehnete pod peřinu na pohodlném lůžku a ráno se probudíte pod slovenskými Tatrami. „První autovlak po koronavirové krizi vyjel na Slovensko již na konci června. V soupravě nabízíme převážně lůžkové vozy řady WLABmz s oddíly DeLuxe,“ upřesnil Jiří Sádovský, vedoucí oddělení produktů ČD. Jednosměrné jízdenky pro autovlak do Popradu-Tater začínají na příznivých 1 905 korunách. Ceny do Košic a Humenného startují na 2 088 Kč. Nejrychlejší spojení ČR a Slovenska však zajišťují spoje SC Pendolino, Košičan z Prahy vyjíždí v 7:08. Košice naopak opouští v 15:00. Vlaky ČD několikrát denně zajíždí i do Bratislavy nebo Žiliny. Bez auta, ale zato v luxusu lůžkových vozů, je možné vychutnat i cestu do švýcarského Curychu. Sem České dráhy po vynucené pauze vyjely 28. června.

Hitem posledních let se stal rychlík z Bohumína na polský poloostrov Hel. Desetivozová souprava sestavená z vozů řad A, B a BDs na sever Polska zajíždí i letos. V provozu jsou sezonní rychlíky R402/403 Wydmy každý den až do 1. září.

Jízdenka na léto

Síťová jízdenka týden anebo dva nabízí neomezené cestování po celé zemi. Sedmidenní verze vyjde držitele In Karet na 690 Kč, čtrnáctidenní pak na 990 Kč. Cestovatelé, kteří nemají In Kartu, si budou muset připočíst vždy po jedné, respektive dvou stovkách. Doklad platí vždy pro jednu osobu do 2. třídy.

Výlety v kapse

Rozmanitou nabídku výletů po České republice nabízí největší výletní portál a mobilní aplikace Vlakem na výlet od Českých drah. Vybrat si můžete ze stovek tipů pro nejrůznější cílové skupiny po vlastech českých. Součástí „apky“ jsou nejen tipy v destinaci, ale množství praktických informací včetně popisu cesty z nádraží či časová a fyzická náročnost výletu. Vyhledávání je možné například podle regionu nebo podle cílové skupiny, pro rodiny s dětmi, pro mladé, pro turisty, pro železniční fandy nebo třeba pro gurmány. Obsah je průběžně aktualizován a doplňován.

Více na webech ČD Nostalgie a Vlakem na výlet


Průměrné hodnocení (1 hlasů): 1

Další články této rubriky

S jednotkami ComfortJet se seznamuje provozní personál S jednotkami ComfortJet se seznamuje provozní personál

15.4.2024 - Okamžik, kdy se moderní vlaky ComfortJet stanou vysokým standardem dálkových linek Českých drah, se rychle blíží. Aktuálně mají ČD k dispozici čtyři soupravy různého řazení s ohledem na předepsané zkoušky, které nyní… »

ČD oficiálním dopravcem MS v ledním hokeji 2024ČD oficiálním dopravcem MS v ledním hokeji 2024

11.4.2024 - Národní dopravce zajistí během letošního světového šampionátu v hokeji v Česku přepravu hokejových týmů, rozhodčích, organizátorů i fanoušků mezi místy konání zápasů v Praze a v Ostravě. V květnu vypraví sedm párů… »

Začala obnova vjezdové části depa v Michli Začala obnova vjezdové části depa v Michli

8.4.2024 - Výměna 21 výhybek, tří kilometrů kolejí a 5,5 kilometru trakčního vedení – to vše se uskuteční při letošní komplexní modernizaci vjezdové části Centra údržby Praha jih v pražské Michli. Jedná se o dosud největší obnovu… »

 

Všechny články rubriky Hlavní zprávy

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika