Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Hlavní zprávy / Do vlaků se vrátili i lidé s handicapem

Do vlaků se vrátili i lidé s handicapem

13.3.2023 – autor: PETR SLONEK

Po zhruba dvou letech, kdy počet cestujících významně ovlivňovala pandemie COVID-19, se do našich vlaků vrátili také lidé se zdravotním handicapem. V loňském roce České dráhy uskutečnily celkem 7 296 registrovaných přeprav, respektive asistencí při jejich přepravě. Další tisíce zdravotně postižených osob využily bezbariérové spoje a cestovaly se svými průvodci bez asistence dopravce.

Do vlaků se vrátili i lidé s handicapem

Dopravce letos nabízí 6 201 bezbariérových spojů, což je nejvyšší počet v historii společnosti. „Zájem o cestování vlakem po pandemii COVID-19 registrujeme u všech skupin zákazníků včetně osob se zdravotním handicapem. V roce 2022 jsme jich přepravili o 43 % více ve srovnání s rokem 2021. Vedle cestování po Česku zajišťujeme přepravu osob se zdravotním postižením také do zahraničí. Loni jich bylo zhruba 700. Cestující s handicapem jsme dopravili do Berlína, Bratislavy a Vídně, ale také třeba na vídeňské letiště Schwechat, do Gdaňsku nebo do Klagenfurtu.“ řekl předseda představenstva a generální ředitel ČD Michal Krapinec.

Nárůst bezbariérových spojů
Dopravce v letošním jízdním řádu zavedl 800 nových bezbariérových spojů a jejich počet tak vzrostl na celkových 6 201 vlaků. V loňském roce začaly jezdit moderní nízkopodlažní soupravy RegioPanter například v Jihočeském a Plzeňském kraji, kde podstatně rozšířily možnosti cestování především pro lidi na vozíku. A podobný trend firma očekává i letos. „V průběhu roku předpokládáme nasazení dalších přibližně osmdesáti nových nízkopodlažních regionálních vlaků. Na tratě vyjedou nové elektrické jednotky RegioPanter, motorové vlaky od výrobce PESA a také další jednotky Moravia, které provozujeme pro Jihomoravský kraj. Během roku tak zavedeme plošně na velké části železniční sítě bezbariérové cestování na Vysočině a v Jihomoravském a Olomouckém kraji,“ vyjmenoval novinky v oblasti rozšiřování bezbariérových vlaků člen představenstva a náměstek pro osobní dopravu Českých drah Jiří Ješeta. „Více bezbariérových souprav bude k dispozici také v Moravskoslezském kraji a některé spoje míří také do Zlínského kraje. Během roku by měly začít také dodávky nových motorových jednotek PESA, které rozšíří nabídku bezbariérového cestování na vedlejší tratě,“ doplnil náměstek. 
ČD provozují více než 600 bezbariérových vozů a jednotek. V současné době se vyrábí 110 nových elektrických vlaků RegioPanter, 76 motorových jednotek PESA a 20 expresních souprav ComfortJet. Moderní vozidla jsou vybavena nejen pro pohodlné cestování osob na vozíku, ale díky haptickým prvkům, nápisům v Braillově písmu nebo ovládání dveří prostřednictvím slepeckých vysílaček také pro osoby nevidomé nebo slabozraké. Do roku 2025 se rozšíří nabídka bezbariérového cestování o další stovky spojů Českých drah. 
 


Průměrné hodnocení (0 hlasů): 0

Další články této rubriky

Na palubách jídelních a bistrovozů ČD začalo jaroNa palubách jídelních a bistrovozů ČD začalo jaro

19.3.2024 - Přestože kalendář a rovnodennost svorně přisuzují první jarní den až 20. březnu, v jídelních a bistrovozech Českých drah rozkvetlo jarní menu již v polovině února. Naši stálí labužníci tak již jistě stihli většinu nových… »

České dráhy nasazují více než tři desítky hlídek ve středních ČecháchČeské dráhy nasazují více než tři desítky hlídek ve středních Čechách

15.3.2024 - Od začátku loňského září České dráhy společně se Středočeským krajem a hlavním městem Prahou zvyšují bezpečnostní opatření ve vlacích, zejména v ranních a večerních hodinách. Tato spolupráce zahrnuje nasazení více než… »

Muzeum v Lužné se chystá na novou sezonu Muzeum v Lužné se chystá na novou sezonu

12.3.2024 - ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka se už připravuje na další sezonu. Pilně se pracovalo například na rozšíření muzejní drážky s rozchodem 600 mm a v plném proudu je údržba a obnova provozních historických vozidel nejen v Lužné,… »

 

Všechny články rubriky Hlavní zprávy

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika