Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Hlavní zprávy / České dráhy předvedly RegioNovu pro Český les

České dráhy předvedly RegioNovu pro Český les

12.5.2023 – autor: PETR SLONEK

České dráhy společně s Plzeňským krajem a organizátorem veřejné dopravy POVED představily na konci března v Plzni a v Domažlicích první z modernizovaných částečně nízkopodlažních jednotek RegioNova pro provozní soubor Český les. Ten zahrnuje linky P32 Holýšov – Staňkov – Horšovský Týn – Poběžovice a P33 Domažlice – Poběžovice – Bor – Tachov.

České dráhy předvedly RegioNovu pro Český les

Celkem šest modernizovaných jednotek nabídne cestujícím bezbariérové cestování i možnost během cesty dobíjet cestovní elektroniku, jako jsou mobilní telefony, tablety a notebooky, z nově instalovaných zásuvek 230 V nebo z USB portů. Snadný přístup na internet zajistí palubní wi-fi síť. Vozidla budou osazena novým informačním systémem s LCD monitory, instalovány v nich jsou nové stolky s otvíráky na nápoje, sedačky dostanou nové čalounění a vozidla se doplní o technologii automatického sčítání cestujících. RegioNovy zároveň dostaly jednotný nátěr Plzeňského kraje. 

Odchod vozů řady 810
Bezbariérové jednotky nahradí na linkách P32 a P33 zbývající motorové vozy řady 810 a rozšíří možnosti volného cestování také osobám s omezenou schopností pohybu a orientace, především lidem upoutaným na vozík. Zároveň díky svému novému vybavení nabídnou vyšší komfort cestování a nové služby na tratích Českého lesa. Nejpozději od roku 2028 pak nasadí České dráhy na tyto linky modernizované bezbariérové motorové vozy typu RS 1, které nabídnou ještě vyšší standard cestování. 
ČD budou zajišťovat veřejnou dopravu v Českém lese deset let. Kontrakt na tuto oblast a na region Plzeňsko, jenž představuje přibližně třetinu dopravního výkonu osobních vlaků v Plzeňském kraji, podepsaly ČD s krajem letos na jaře. 
České dráhy v Plzeňském kraji provozují jeden z nejmodernějších vozidlových parků. Většina regionálních spojů je už nyní zajištěna bezbariérovými vozidly a především moderními jednotkami RegioPanter a RegioShark. Jednotek RegioPanter jezdí aktuálně v kraji čtyřiadvacet a RegioShark devět. V provozním souboru Plzeňsko nasadí národní dopravce v příštím roce deset úplně nových vlaků RegioFox.
V dálkové dopravě jezdí nejmodernější české soupravy InterJet s lokomotivami Siemens Vectron. Železniční doprava tak nabízí rychlé a pohodlné cestování v rámci kraje i do dalších regionů České republiky. Například cesta z Rokycan do Plzně trvá jen 10 minut nebo z centra Plzně do centra Prahy zhruba hodinu a čtvrt. 
 


Průměrné hodnocení (0 hlasů): 0

Další články této rubriky

S jednotkami ComfortJet se seznamuje provozní personál S jednotkami ComfortJet se seznamuje provozní personál

15.4.2024 - Okamžik, kdy se moderní vlaky ComfortJet stanou vysokým standardem dálkových linek Českých drah, se rychle blíží. Aktuálně mají ČD k dispozici čtyři soupravy různého řazení s ohledem na předepsané zkoušky, které nyní… »

ČD oficiálním dopravcem MS v ledním hokeji 2024ČD oficiálním dopravcem MS v ledním hokeji 2024

11.4.2024 - Národní dopravce zajistí během letošního světového šampionátu v hokeji v Česku přepravu hokejových týmů, rozhodčích, organizátorů i fanoušků mezi místy konání zápasů v Praze a v Ostravě. V květnu vypraví sedm párů… »

Začala obnova vjezdové části depa v Michli Začala obnova vjezdové části depa v Michli

8.4.2024 - Výměna 21 výhybek, tří kilometrů kolejí a 5,5 kilometru trakčního vedení – to vše se uskuteční při letošní komplexní modernizaci vjezdové části Centra údržby Praha jih v pražské Michli. Jedná se o dosud největší obnovu… »

 

Všechny články rubriky Hlavní zprávy

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika