Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Hlavní zprávy / ČD Restaurant přináší gurmánský podzim do vlaku

ČD Restaurant přináší gurmánský podzim do vlaku

24.10.2013 – autor: MARTIN NAVRÁTIL

S nadcházejícími měsíci se objevila v jídelních vozech Českých drah i sezonní nabídka pokrmů. Vedle inovací v menu přichází národní železniční dopravce také s vylepšením vozidel včetně jejich interiéru. Od nového jízdního řádu se rozšíří nasazení modernizovaných vozů z ŽOS Vrútky. Ve spojích SC Pendolino navíc představila společnost JLV nové pojízdné minibary s elektronickými displeji.

ČD Restaurant přináší gurmánský podzim do vlaku

Ve speciálně přistaveném jídelním voze na pražském hlavním nádraží znělo 1. října výrazné cinkání příborů. Na první pohled bylo zřejmé, že je zde něco jinak. Za elektrickou lokomotivou totiž nebyl žádný další vůz. Vysvětlení bylo prosté: strávníky za stoly představovali především novináři, kteří si vyzkoušeli novinky z podzimního menu v rámci společné prezentace Českých drah a společnosti JLV. 

Bio nebo farmářské jídlo v kvalitním prostředí

O kvalitách nově zařazovaných jídelních vozů řady WRmee814 a WRmee816, moderních technologiích pro úpravu jídel, vzpomenuté podzimní nabídce a dalších změnách a novinkách hovořili Radek Korselt z ČD a za společnost JLV generální ředitel Bohumír Bárta a ředitel pro obchod a marketing Jan Valeš.

Ochutnávka, o kterou se postaral také Jiří Král z Československého svazu kuchařů, začala vynikající zelnou polévkou s klobásou. Stejně dobré byly i ostatní pokrmy včetně pečeného vepřového žebra na pivu s ostrým křenem a domácích lívanců. Mimochodem, v menu ČD Restaurant nechybějí ani bio a farmářské pokrmy, jimiž se společnost JLV snaží podpořit kvalitní regionální dodavatele. Kvůli nim musely kuchyně JLV podstoupit náročnou certifikaci ISO 22000 a jsou pod stálým dozorem certifikační organizace Kontrola ekologického zemědělství. 

Novinky od mistra šéfkuchaře

O degustace nepřišli ani běžní cestující. JLV je seznámila se sezonní nabídkou formou roznášky ochutnávek ve druhém říjnovém týdnu ve vlacích Ex 151 Hukvaldy, Ex 147 Kysuca, Ex 149 Janáček a EC 277 Slovan – a to za přítomnosti mistra šéfkuchaře projektu Jaroslava Sapíka.

Zřejmě vás bude také zajímat, na kterých spojích můžete modernizované jídelní vozy využít. Od nového jízdního řádu ČD nasadí vozy WRmee816 na dálkové spoje Praha – Žilina/Třinec, Praha – Břeclav, ale i spoje do Vídně, Budapešti a Varšavy. Jídelní vozy WRmz815 od firmy Siemens jsou zase výsadou dálkových vlaků ve směru Drážďany, Hamburk, Rostock/Stralsund, Bratislava a Budapešť. Bistrovozy ARmpee se objeví v dálkových vlacích z Prahy do Vídně či Mnichova. Potěšitelnou zprávou je, že český vůz (WRmee814) se službami JLV vyjede na vlaku EC Avala Praha – Bělehrad, kde nahradí srbský jídelní vůz.

Nezapomínáme ani na bistrovozy ve vlacích SC Pendolino. U nich je už od letošního února možno používat unikátní službu on-line bistro, tedy elektronické objednávání pokrmu prostřednictvím palubního portálu. „Na jednom spoji je realizováno průměrně kolem pěti on-line objednávek teplých jídel s odnosem až na místo klientovi,“ říká Jan Valeš, marketingový ředitel JLV. Další novinkou na spojích SuperCity Pendolino je nasazení nových minibarů vyvinutých na míru. Vozíky jsou opatřeny displejem, kde se objevují například ukázky pokrmů. V provozních přestávkách je díky napojení na síť zajištěno trvalé ohřívání vody pro teplé nápoje. 

Ocenění pro JLV

Hlavní dodavatel gastroslužeb Českých drah, společnost JLV, slavil úspěch na konferenci v marocké Marakéši. Mezinárodní, nezávislá organizace International Rail Catering Group (IRCG), která sdružuje přední cateringové společnosti poskytující servis na železnici, jí udělila cenu za největší inovaci, a to za projekt on-line bistro, který funguje od začátku letošního roku na spojích SC Pendolino. IRCG byla založena v roce 1965 ve Švédsku a sdružuje členy ze 16 zemí.

Sezonní menu

  • Zelná polévka s klobásou
  • Mladé kuřátko pečené na víně podávané se šťouchanými brambory, šunkou a žampiony
  • Vepřová žebra na černém pivu s čerstvým křenem, hořčicí, papričkou a pečivem
  • Domácí lívance s hruškovo-jablečnými povidly, cukrem a šlehačkou
  • Caesar salát s vejcem, krutony, parmazánem a ančovičkovým dresinkem

Průměrné hodnocení (13 hlasů): 4.15

Další články této rubriky

Z Plzně do Furth im Waldu se jezdí už 160 letZ Plzně do Furth im Waldu se jezdí už 160 let

7.12.2021 - Dnes už tuto trať bereme jako samozřejmost a nad spojením někdejšího královského města Plzeň s bavorským pomezím se pozastaví jen málokdo. Přesto její vznik nebyl vůbec jednoduchý. Od chvíle, kdy byla Plzeň spojena se světem… »

Švýcaři investují miliardy do dalších jednotek FlirtŠvýcaři investují miliardy do dalších jednotek Flirt

6.12.2021 - Švýcarské spolkové dráhy SBB se rozhodly výrazně omladit svůj vozidlový park. V následujících letech se společně se svými dceřinkami Thurbo a RegionAlps zaměří na regionální dopravu, pro niž pořídí 286 nových… »

Slovenský dopravce ZSSK nasazuje nové restaurační vagony Slovenský dopravce ZSSK nasazuje nové restaurační vagony

3.12.2021 - Železničná spoločnosť Slovenska (ZSSK) začíná postupně zařazovat do svých rychlíků R 6xx Tatran šestici rekonstruovaných restauračních vozů řady WRmz. Ty cestujícím nabídnou vysoký standard cestování nejen díky komfortnímu… »

 

Všechny články rubriky Hlavní zprávy

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika