Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Hlavní zprávy / ČD nepodceňují očistu interiéru vozů

ČD nepodceňují očistu interiéru vozů

26.11.2020 – autor: JOSEF HOLEK

V souvislosti s aktuální epidemiologickou situací České dráhy přijaly řadu opatření, jejichž cílem je zabránit šíření onemocnění COVID-19. Dopravce intenzivně čistí a dezinfikuje všechny vlaky, cestující zároveň žádá o nákup jízdenek přednostně pomocí online kanálů.

ČD nepodceňují očistu interiéru vozů

České dráhy stejně jako při jarní vlně aktivovaly celou řadu opatření, která mají za úkol zabránit šíření koronaviru. Od jara navíc systém čištění v podmínkách pandemie vylepšovaly. „Budeme jej dále optimalizovat i s ohledem na vývoj pandemie a případných technologií, které se k ní vážou,“ uvedl Tomáš Mohr, ředitel odboru provozu osobní dopravy ČD. Denně zvládne dopravce zajistit čištění a dezinfekci dvou tisíc vozů.
Základem je neustálý intenzivní úklid a dezinfekce všech souprav. Zvláštní pozornost pak ČD věnují čištění všech součástí vybavení, se kterými přichází cestující do kontaktu (kliky, madla, tlačítka apod.). Úklidové firmy a pracovníci dep soupravy myjí i několikrát za den. „Čistění probíhá v provozním zázemí Oblastních center provozu i v jednotlivých stanicích. V ČR je několik desítek lokalit, kde čištění probíhá. Vozidla se dezinfikují standardními prostředky, které se využívají pro likvidaci viru COVID-19. Například jde o Sanytol,“ uvedl Tomáš Mohr.

Čištění podle plánu
Vozy mají předem stanovené harmonogramy čištění a ošetření (základní, výchozí a vratné čištění). Kromě interních předpisů ČD reagují i na požadavky od objednatelů, tedy od ministerstva dopravy a jednotlivých krajů. Odstavené vlaky procházejí dezinfekcí ozonem, který likviduje viry a bakterie. Takto se také čistí klimatizace. Vozidla odstavená k údržbě dopravce ošetřuje dezinfekčními postřiky. Celý proces zabere pár minut, ozonizace asi pět hodin.
Kromě přepravního prostoru musí být proti nákaze chráněni i zaměstnanci ČD. Všichni jsou vybaveni rouškami a rukavicemi, v zázemí pak mají dostatek dezinfekce. Kromě vybavení ochrannými pomůckami se pravidelně a ve zvýšené intenzitě ČD udržuje i jejich pracoviště. V případě strojvedoucích pak ještě ovládací prvky či madla. Opět se využívají standardní chemické přípravky, které zahubí nebezpečné viry, plísně a bakterie. „ČD v oblasti bezpečnosti práce a ochrany zdraví spolupracují s řadou orgánů státní správy. Nejčastěji se jedná o krajské hygienické stanice, s nimiž jsou konzultována všechna opatření, která mají dopad na oblast ochrany zdraví zaměstnanců a zajištění odpovídajících pracovních podmínek,“ doplnili pracovníci odboru péče o zaměstnance ČD s tím, že dopravce disponuje i dostatkem roušek, dezinfekce a dalších ochranných prostředků.

Pomoci může každý
K zamezení šíření nemoci mohou přispět i cestující. Například tím, že k nákupu jízdenek využijí přednostně online prodejních kanálů (e-shop nebo aplikaci Můj vlak) a v případě nákupu jízdenek u pokladen ve stanicích zaplatí bezkontaktně. Samozřejmostí je správné používání ochranných prostředků dýchacích cest (respirátory, roušky, ústenky, šátky, šály nebo jiné prostředky bránící šíření kapének). Dopravce žádá cestující, aby nařízení respektovali a chránili tak nejen sebe, ale také spolucestující a vlakový personál.


Průměrné hodnocení (3 hlasů): 2.33

Další články této rubriky

S jednotkami ComfortJet se seznamuje provozní personál S jednotkami ComfortJet se seznamuje provozní personál

15.4.2024 - Okamžik, kdy se moderní vlaky ComfortJet stanou vysokým standardem dálkových linek Českých drah, se rychle blíží. Aktuálně mají ČD k dispozici čtyři soupravy různého řazení s ohledem na předepsané zkoušky, které nyní… »

ČD oficiálním dopravcem MS v ledním hokeji 2024ČD oficiálním dopravcem MS v ledním hokeji 2024

11.4.2024 - Národní dopravce zajistí během letošního světového šampionátu v hokeji v Česku přepravu hokejových týmů, rozhodčích, organizátorů i fanoušků mezi místy konání zápasů v Praze a v Ostravě. V květnu vypraví sedm párů… »

Začala obnova vjezdové části depa v Michli Začala obnova vjezdové části depa v Michli

8.4.2024 - Výměna 21 výhybek, tří kilometrů kolejí a 5,5 kilometru trakčního vedení – to vše se uskuteční při letošní komplexní modernizaci vjezdové části Centra údržby Praha jih v pražské Michli. Jedná se o dosud největší obnovu… »

 

Všechny články rubriky Hlavní zprávy

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika