Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Hlavní zprávy / ČD nasadí nové vozy už příští rok

ČD nasadí nové vozy už příští rok

27.10.2020 – autor: JOSEF HOLEK

Výroba padesáti moderních osobních vozů pro České dráhy od konsorcia Siemens Mobility – Škoda Transportation pokračuje. První čtveřice se nyní nachází na testovacím okruhu VUZ v Cerhenicích, další vagony jsou ve fázi rozpracování ve vagonkách obou firem ve Vídni a Ostravě. Výrobce techniku dopravci předá postupně v roce 2021.

Fotogalerie: Nové vozy už jsou na okruhu VUZ

V průběhu celého září se na cerhenickém okruhu Výzkumného Ústavu Železničního (VUZ) odehrávaly zkoušky prvních čtyř osobních vozů, které pro České dráhy vyrábí konsorcium Siemens Mobility – Škoda Transportation. Celkem je však hotových již pět vozů, další desítky jsou ve výrobě ve Vídni a Ostravě. ČD počítají, že soupravy nasadí na linky z Prahy do Chebu přes Plzeň i přes Ústí nad Labem.
„Dokončené jsou vozy Ampz, Bbmpz, Bdmpz a dva řady Bmpz. Ve Zkušebním centru VUZ jsou čtyři vozy,“ upřesnila Daniela Černá, mluvčí Siemens Mobility s tím, že v září podstoupily zmíněné vozy předepsané zkoušky i za jízdy, po okruhu. Ve Vídni, v Siemensu, technici pracují na hrubé stavbě čtyřiatřicátého vozu, v ostravské pobočce Škody Transportation je rozpracováno dalších třináct kusů.
Zkouškami nakonec projdou všechny vozy, tempo dodávky do Zkušebního centra je průběžně upřesňováno podle aktuálního průběhu celého procesu homologace. Harmonogramy výroby však ovlivnila i koronavirová krize, neboť někteří externí dodavatelé konsorciu zpozdili dodávky kvůli uzavření svých závodů a ochrany jejich zaměstnanců, respektive zamezení vnitřnímu šíření epidemie. „Dopad pandemie na výrobu stále vyhodnocujeme,“ potvrdila Černá.

Bohatá výbava samozřejmostí
Vozy by měly ČD být dodávány postupně v průběhu roku 2021, jako ucelené soupravy. Těch bude deset, vždy po pěti vozech. Zástupci managementu ČD už dříve uvedli, že projekt, který je interně označený jako CD50, se z pohledu úseku obchodu ČD odehrává velmi dobře.
Dopravce chce vozy vycházející z netrakčních jednotek Viaggio Comfort, známé spíše jako railjet, nasadit v prosinci příštího roku na Západní expres z Prahy do Chebu i na rychlík Krušnohor mířící z Prahy do Ústí nad Labem, Karlových Varů a Chebu.
Soupravy nabídnou moderně řešený interiér s pohodlnými sedačkami české provenience, wi-fi připojení, elektrické zásuvky a porty USB pro dobíjení přenosné elektroniky a nejmodernější audiovizuální informační systém. Novinkami se stane i bezdrátové nabíjení mobilních telefonů pro cestující v 1. třídě, počítá se rovněž s lepší propustností oken pro signál mobilních telefonů (díky speciální folii ve sklech) či vyšší nosností plošiny pro nástup/výstup osob na vozíku. Vozidla zvládnou rychlost 200 km/h, soupravy bude navíc možné běžně posilovat o další vozy.


Průměrné hodnocení (5 hlasů): 5

Další články této rubriky

Na palubách jídelních a bistrovozů ČD začalo jaroNa palubách jídelních a bistrovozů ČD začalo jaro

19.3.2024 - Přestože kalendář a rovnodennost svorně přisuzují první jarní den až 20. březnu, v jídelních a bistrovozech Českých drah rozkvetlo jarní menu již v polovině února. Naši stálí labužníci tak již jistě stihli většinu nových… »

České dráhy nasazují více než tři desítky hlídek ve středních ČecháchČeské dráhy nasazují více než tři desítky hlídek ve středních Čechách

15.3.2024 - Od začátku loňského září České dráhy společně se Středočeským krajem a hlavním městem Prahou zvyšují bezpečnostní opatření ve vlacích, zejména v ranních a večerních hodinách. Tato spolupráce zahrnuje nasazení více než… »

Muzeum v Lužné se chystá na novou sezonu Muzeum v Lužné se chystá na novou sezonu

12.3.2024 - ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka se už připravuje na další sezonu. Pilně se pracovalo například na rozšíření muzejní drážky s rozchodem 600 mm a v plném proudu je údržba a obnova provozních historických vozidel nejen v Lužné,… »

 

Všechny články rubriky Hlavní zprávy

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika