Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Hlavní zprávy / ČD a Siemens rozšiřují dlouhodobou spolupráci

ČD a Siemens rozšiřují dlouhodobou spolupráci

13.2.2024

Zástupci Českých drah, Siemens Mobility a dceřiné společnosti DPOV podepsali smlouvu v systému Rail Cover. Kontrakt umožňuje nový přístup k údržbě lokomotiv Vectron, spojující servisní, odborné a technologické kapacity společností. Hlavním cílem je zajištění efektivní a kvalitní údržby od preventivních opatření až po vyšší stupně revizní údržby.

ČD a Siemens rozšiřují dlouhodobou spolupráci

Podle předsedy představenstva a generálního ředitele Českých drah Michala Krapince je spolupráce se Siemens Mobility klíčovým krokem ke zlepšení pozice dopravce na trhu a ke zvýšení kvality služeb. „Nové lokomotivy Vectron představují významný pokrok v modernizaci naší flotily vozidel. Cestujícím nabídneme vyšší spolehlivost vlaků,“ komentoval podpis smlouvy Michal Krapinec. „Dohoda naplňuje strategii servisu ČD, zaměřenou na zvýšení efektivity a kvality služeb. Strategie opravárenství Českých drah představuje zásadní krok směrem k modernizaci a posílení interních kapacit společnosti. Díky těmto opatřením budeme schopni provádět opravy efektivněji, rychleji a zajišťovat vysokou kvalitu servisu vozidel,“ řekl. 
České dráhy a Siemens Mobility podpisem navazují na dlouhodobou dobrou spolupráci. ČD jako první dopravce objednaly v březnu 2022 padesát interoperabilních vícesystémových elektrických lokomotiv Siemens Vectron MS pro rychlost 230 km/h. Vectrony nové generace budou dodávány výrobcem postupně od prosince roku 2025. Díky maximální provozní rychlosti až 230 km/h jsou připravené pro provoz na konvenčních i vysokorychlostních tratích. Dopravce plánuje nasazení těchto strojů na mezistátní spoje do Německa, Rakouska, Dánska, na Slovensko a do Maďarska a Polska.

Nové technologie v údržbě
Místopředseda představenstva a náměstek pro Úsek servisu u Českých drah Michal Kraus zdůraznil, že spoluprací se Siemens Mobility dopravce získá přístup k nejnovějším technologiím v oblasti údržby lokomotiv Siemens Vectron. „To přinese výhody nejen naší společnosti, ale i našim zákazníkům. Navazujeme také na dosavadní spolupráci se Siemens Mobility a leasingovými společnostmi ELL a RSL, které nám pronajímají předchozí verze lokomotiv Vectron, a na jejichž strojích už dnes provádějí údržbu technici ve Středisku údržby v Praze-Vršovicích. Naši lidé jsou tak velmi dobře obeznámeni s údržbou špičkové železniční techniky a mohou dál rozšiřovat odbornou úroveň. Zároveň nás požadavky na údržbu nejmodernějších lokomotiv motivují k další modernizaci servisního zázemí,“ dodal.
„Rozšíření spolupráce se Skupinou ČD v oblasti údržby vozidel umožní společnosti Siemens Mobility přidat do evropské servisní sítě pro kolejová vozidla Railcover další místa v Česku, kde bude možné našim evropským zákazníkům poskytovat kompletní servisní služby včetně nejvyšších stupňů údržby s nejvyšší přidanou hodnotou. Věřím, že se tak otevřou tuzemskému servisnímu týmu další možnosti spolupráce i u jiných vozidel vyráběných naší společností,“ uvedl Roman Kokšal, CEO ve společnosti Siemens Mobility ČR.
V rámci podepsané dohody poskytne společnost dopravci systémový a metodický dohled nad servisními činnostmi, zatímco České dráhy a DPOV přispějí svými technologickými kapacitami, opravárenským zázemím a odborným personálem. Spolupráce představuje významný krok k dosažení vyššího standardu železničního provozu v ČR. Moderní a spolehlivé lokomotivy Vectron spolu s inovativním přístupem k údržbě přinášejí nejen zlepšení pro cestující, ale rovněž zvyšují celkovou efektivitu a udržitelnost železniční dopravy. 
 


Průměrné hodnocení (1 hlasů): 5

Další články této rubriky

Nové terminály zrychlí nákup jízdenekNové terminály zrychlí nákup jízdenek

22.4.2024 - Cestující se již mohou ve vlacích Českých drah setkat s novými prodejními terminály. Prvním krajem, kde byla nová generace zařízení MOPAJ (MObilní Prodejní Automat Jízdenek) instalována, se stal Zlínský kraj. Postupně budou… »

S jednotkami ComfortJet se seznamuje provozní personál S jednotkami ComfortJet se seznamuje provozní personál

15.4.2024 - Okamžik, kdy se moderní vlaky ComfortJet stanou vysokým standardem dálkových linek Českých drah, se rychle blíží. Aktuálně mají ČD k dispozici čtyři soupravy různého řazení s ohledem na předepsané zkoušky, které nyní… »

ČD oficiálním dopravcem MS v ledním hokeji 2024ČD oficiálním dopravcem MS v ledním hokeji 2024

11.4.2024 - Národní dopravce zajistí během letošního světového šampionátu v hokeji v Česku přepravu hokejových týmů, rozhodčích, organizátorů i fanoušků mezi místy konání zápasů v Praze a v Ostravě. V květnu vypraví sedm párů… »

 

Všechny články rubriky Hlavní zprávy

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika