Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Zpravodajství / Začíná platit nový jízdní řád

Začíná platit nový jízdní řád

11.12.2020 – autor: PETR SLONEK

Podobně jako v předchozích letech i letos začne v prosinci platit na železnici nový jízdní řád. Podle grafikonu pro rok 2021 vlaky budou jezdit od neděle 13. 12. A zatímco stávající JŘ 2020 obsahoval proti minulým letům zásadní změny, ten následující žádné větší úpravy nepřináší. Zachován vesměs zůstává i rozsah dopravy. Nový jízdní řád bude platit až do 11. prosince 2021.

Začíná platit nový jízdní řád

V dálkové dopravě dojde jen k menším úpravám a většina spojů ze současného JŘ opět vyjede. Výraznější změny se chystají až v souvislosti s výlukami v úsecích Choceň – Ústí nad Orlicí a Pečky – Velim od začátku dubna 2021.

Ve vnitrostátní dopravě se zavádí nový vlak Ex 551 v trase Plzeň hl. n. – Praha hl. n. s odjezdem z Plzně ve 4.57 a příjezdem do Prahy v 6.21 h. Na lince Ex7 Praha – České Budějovice (– Linec) je nově řazen bistrovůz u většiny spojů, a tyto vlaky tak budou vedeny v kategorii InterCity. Spoje pak jedou do/z Lince v kategorii EuroCity.

Od 1. 4.2021 je plánována rozsáhlá výluka v úseku Ústí nad Orlicí – Brandýs nad Orlicí – Choceň a v úseku Velim – Pečky. Proto se na začátku dubna 2021 předpokládá změna jízdního řádu, která se dotkne všech vlaků trasovaných těmito úseky. Obsahovat bude i odklonové trasy vybraných vlaků linky Ex3 přes Havlíčkův Brod.

Mezistátní dálková doprava

V mezistátní dopravě se zavádí vlak R 311 Bohumín – Lublin (PKP), odjezd z Bohumína ve 4.18, příjezd do Lublinu ve 12.43. V opačném směru bude R 310 odjíždět z Lublinu v 15.35 h a přijede do Bohumína ve 23.58 h. Prodlouží se i spoj EC 114/115 Cracovia do stanice Przemysl Glówny.

Vlak R 300/301 Ostrava-Svinov – Krakow – Przemysl vyrazí od prosince v nových časových polohách, a to s odjezdem z Ostravy-Svinova v 8.38 h a zpět přijede do Ostravy-Svinova v 19.26 h.

Regionální doprava 

Se změnami musejí počítat cestující i v regionální dopravě. Začne provoz na nové zastávce Praha-Eden a skončí obslužnost zastávky ve Strašnicích. Otevření nové stanice Praha-Zahradní Město se předpokládá v létě 2021.

Na Pardubicku regionální dopravu podobně jako dálkovou ovlivní přestavba úseku Ústí nad Orlicí – Brandýs nad Orlicí. Na jaře začnou práce na zdvojkolejnění úseku Pardubice – Stéblová. To si vyžádá dlouhodobé výluky spojené s náhradní autobusovou dopravou. Od června by mělo začít omezení mezi hlavním a rosickým nádražím v Pardubicích a mezi Pardubicemi a Chrudimí. Kromě toho se od prosince navýší počet vlaků mezi Českou Třebovou a Březovou nad Svitavou a mezi Letohradem a Doudleby nad Orlicí.

V Královéhradeckém kraji mezi Náchodem a Chocní přibude spěšných vlaků o víkendech. V Chocni vzniknou přípoje na linky R 19 do / z Brna a R 18 do / z Prahy. Vybrané vlaky zamíří v sezoně až do Teplic n. M. s návazností do Adršpachu.

V Plzeňském a Karlovarském kraji se v polovině roku plánuje zahájení společného projektu obou krajů na tratích 178 a 140. Zavedeny budou nové spěšné vlaky Plzeň hl. n. – Cheb – Karlovy Vary. Pojedou ve dvouhodinovém intervalu a ČD na ně nasadí nové elektrické jednotky RegioPanter.

Na Vysočině se na trati 225 v úseku Jindřichův Hradec – Počátky-Žirovnice ruší regionální doprava. Nově regionální vlaky už neobslouží úsek Jindřichův Hradec – Počátky-Žirovnice – Horní Cerekev. Ve stanicích Počátky-Žirovnice a Horní Cerekev zastaví rychlíkové spoje.

V Olomouckém kraji se zavádí nový model dopravy v úseku (Šumperk-) Petrov nad Desnou – Sobotín, kdy víkendové spoje jedou celoročně. Ve druhé polovině roku 2021 by se v provozu měly objevit modernizované jednotky Stadler řady 646. V regionu budou pokračovat stavební práce s omezeními provozu v úsecích Olomouc - Uničov a Olomouc - Přerov - Hranice na Moravě.


Průměrné hodnocení (1 hlasů): 5

Další články této rubriky

Kamery na přejezdu ve Vendryni zachytily téměř 300 přestupkůKamery na přejezdu ve Vendryni zachytily téměř 300 přestupků

23.3.2024 - Od začátku loňského roku funguje kamerový systém na železničním přejezdu ve Vendryni. Do jeho závěru zaznamenal celkem 280 přestupků řidičů; viníci vjeli na koleje v době, kdy spuštěna výstražná signalizace. Následné… »

Ve vlacích ČD lidé nechali přes 18 tisíc předmětůVe vlacích ČD lidé nechali přes 18 tisíc předmětů

21.3.2024 - Obraz, meč nebo sušák na prádlo. I takové předměty cestující zapomněli v uplynulém roce ve vlacích Českých drah. Za celý rok 2023 bylo evidováno 18 640 nalezených předmětů. Celkem 9 463 věcí se podařilo vrátit majitelům,… »

Království železnic spouští prodej vstupenek on-lineKrálovství železnic spouští prodej vstupenek on-line

18.3.2024 - Inflace trápí nás všechny a výjimkou není ani pražské Království železnic, které muselo pro letošní rok upravit ceny směrem vzhůru. Dobrou zprávou je, že díky nově spuštěnému on-line prodeji vstupenek se můžete do… »

 

Všechny články rubriky Zpravodajství

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika