Železničář / Zpravodajství / Vyzkoušejte sezonní chutě ČD Restaurant
Vyzkoušejte sezonní chutě ČD Restaurant
18.4.2013 – autor: MARTIN NAVRÁTIL
S námi cesta chutná, praví se v reklamním mottu společnosti JLV. A také pěkně utíká. To konstatovali někteří z desítky novinářů, kteří spolu s běžnými cestujícími ve středu 10. dubna ve vlaku EC 277 Slovan z Prahy do Brna mohli okusit takzvané jarní chutě v rámci projektu ČD Restaurant. Jde o nové sezonní pokrmy, které od 3. dubna našly cestu do jídelních vozů, bistrovozů a bister v SuperCity Pendolino. Všude tam, kde je výhradním catererem společnost JLV.

Nad přípravou nové nabídky se před pár týdny opět sešel tým kuchařů v čele se šéfkuchařem Jiřím Králem z Československého svazu kuchařů v Praze (jeho restaurace Aureole Praha byla nedávno oceněna michelinským průvodcem), aby připravil cestujícím nové, jarem provoněné a procítěné pokrmy. Ochutnávka připravená speciálně pro novináře se skládala ze čtyř chodů. Na první pohled do nabídky bylo znát, že dominuje pestrost a více vitaminů.
Jarní nabídku JLV komentuje a popisuje produktový manažer Petr Hubáček: „Klademe důraz na vyváženou energetickou hodnotu pokrmů s vyšším obsahem vitaminů, stálou, nepřetržitou a kontrolovanou čerstvost surovin, kvalitu zpracování a v neposlední řadě i vysokou erudovanost našeho personálu. Takto posunujeme mantinely ČD Restaurant zase o něco dál. V letošní jarní nabídce jsme se ještě více řídili pestrostí. Potraviny se zpracovávají podle přísných zásad pro co největší zachování jejich nutriční a chuťové kvality.“
Využíváme ve větší míře tuzemské dodavatele
Co se týče cen, v jídelních vozech, bistrovozech a bistrech v SuperCity Pendolino provozovaných JLV si můžete dát obědové menu již od 139 korun (na území České republiky). Nabídka minutek začíná na částce 159 korun a na tradiční a oblíbené svíčkové si pochutnáte za 129 korun. O drahotě se tedy mluvit nedá.
Jakmile mu skončil největší nápor práce, přišel si se strávníky na degustační jízdě popovídat kuchařský mistr Jaroslav Sapík. I on zdůraznil, že klíčové v přípravě jídla je použití těch nejkvalitnějších surovin. Ve větší míře než dříve se klade důraz na potraviny z tuzemských farem. První ochutnávku mezi cestujícími, kdy obsluha JLV jim degustační porce donesla až na místo, pozitivně zhodnotil manažer marketingové komunikace společnosti JLV Martin Maluš: „Bylo to za běžného provozu, tak jsem velkou chválu nečekal, přesto to lidé hodnotili příjemně. I když jsem se zpočátku bál, že do Brna nemáme šanci tolik lidí obsloužit, ale dopadlo to dobře a pan Sapík stihl projít mezi lidmi a pohovořit.“
Mužům šmakovala krkovice
A jak hodnotili pokrmy ostatní? Mužům se nejvíce zamlouvala pečená krkovice, asi díky lahodnému spojení s křenem. U žen jednoznačně zvítězil jablečný koláč, možná i proto, že se v restauracích moc neobjevuje. Podle Martina Maluše se také ukázalo, že cizinci jsou zvyklí více chválit než Češi. „Při startu letní sezony takovéto ochutnávky rozšíříme na více spojů,“ přislíbil Maluš. O tom, jak je jídlo ČD Restaurant chutné, si můžete udělat obrázek sami ve vybraných vlacích Českých drah.
Fotogalerie
Další články této rubriky
Klub dopravní historie oslavil 20. výročí
28.5.2023 - Už 20 let činnosti si na konci března připomněli stávající i bývalí členové Klubu dopravní historie (KDH) při Domě dětí a mládeže v Praze 5. Slavnostní výroční schůzka se uskutečnila v secesním historickém salonku Českých… »
Vlak Lemkin připomněl genocidu
27.5.2023 - České dráhy společně s Centrem studií genocid Terezín a dceřinou společností ČD Cargo zahájily na konci dubna na pražském Masarykově nádraží projekt Vlak Lemkin. Ten byl vypraven u příležitosti 75. výročí přijetí Úmluvy o… »
ČD předvedly zázemí odstavného nádraží v Praze
25.5.2023 - Dvě hodiny poutavého výkladu představily zástupcům médií fungování střediska údržby v pražské Michli, které spadá pod Oblastní centrum údržby Střed Českých drah. Cílem bylo zejména seznámit novináře s úskalími údržby… »