Železničář / Zpravodajství / Vyzkoušejte sezonní chutě ČD Restaurant
Vyzkoušejte sezonní chutě ČD Restaurant
18.4.2013 – autor: MARTIN NAVRÁTIL
S námi cesta chutná, praví se v reklamním mottu společnosti JLV. A také pěkně utíká. To konstatovali někteří z desítky novinářů, kteří spolu s běžnými cestujícími ve středu 10. dubna ve vlaku EC 277 Slovan z Prahy do Brna mohli okusit takzvané jarní chutě v rámci projektu ČD Restaurant. Jde o nové sezonní pokrmy, které od 3. dubna našly cestu do jídelních vozů, bistrovozů a bister v SuperCity Pendolino. Všude tam, kde je výhradním catererem společnost JLV.
Nad přípravou nové nabídky se před pár týdny opět sešel tým kuchařů v čele se šéfkuchařem Jiřím Králem z Československého svazu kuchařů v Praze (jeho restaurace Aureole Praha byla nedávno oceněna michelinským průvodcem), aby připravil cestujícím nové, jarem provoněné a procítěné pokrmy. Ochutnávka připravená speciálně pro novináře se skládala ze čtyř chodů. Na první pohled do nabídky bylo znát, že dominuje pestrost a více vitaminů.
Jarní nabídku JLV komentuje a popisuje produktový manažer Petr Hubáček: „Klademe důraz na vyváženou energetickou hodnotu pokrmů s vyšším obsahem vitaminů, stálou, nepřetržitou a kontrolovanou čerstvost surovin, kvalitu zpracování a v neposlední řadě i vysokou erudovanost našeho personálu. Takto posunujeme mantinely ČD Restaurant zase o něco dál. V letošní jarní nabídce jsme se ještě více řídili pestrostí. Potraviny se zpracovávají podle přísných zásad pro co největší zachování jejich nutriční a chuťové kvality.“
Využíváme ve větší míře tuzemské dodavatele
Co se týče cen, v jídelních vozech, bistrovozech a bistrech v SuperCity Pendolino provozovaných JLV si můžete dát obědové menu již od 139 korun (na území České republiky). Nabídka minutek začíná na částce 159 korun a na tradiční a oblíbené svíčkové si pochutnáte za 129 korun. O drahotě se tedy mluvit nedá.
Jakmile mu skončil největší nápor práce, přišel si se strávníky na degustační jízdě popovídat kuchařský mistr Jaroslav Sapík. I on zdůraznil, že klíčové v přípravě jídla je použití těch nejkvalitnějších surovin. Ve větší míře než dříve se klade důraz na potraviny z tuzemských farem. První ochutnávku mezi cestujícími, kdy obsluha JLV jim degustační porce donesla až na místo, pozitivně zhodnotil manažer marketingové komunikace společnosti JLV Martin Maluš: „Bylo to za běžného provozu, tak jsem velkou chválu nečekal, přesto to lidé hodnotili příjemně. I když jsem se zpočátku bál, že do Brna nemáme šanci tolik lidí obsloužit, ale dopadlo to dobře a pan Sapík stihl projít mezi lidmi a pohovořit.“
Mužům šmakovala krkovice
A jak hodnotili pokrmy ostatní? Mužům se nejvíce zamlouvala pečená krkovice, asi díky lahodnému spojení s křenem. U žen jednoznačně zvítězil jablečný koláč, možná i proto, že se v restauracích moc neobjevuje. Podle Martina Maluše se také ukázalo, že cizinci jsou zvyklí více chválit než Češi. „Při startu letní sezony takovéto ochutnávky rozšíříme na více spojů,“ přislíbil Maluš. O tom, jak je jídlo ČD Restaurant chutné, si můžete udělat obrázek sami ve vybraných vlacích Českých drah.
Fotogalerie
Další články této rubriky
Vlakvedoucí Roman Juřena získal medaili Za hrdinství
19.12.2024 - Prezident republiky Petr Pavel u příležitosti státního svátku 28. října ocenil i vlakvedoucího Českých drah. Na slavnostním ceremoniálu ve Vladislavském sále udělil medaili Za hrdinství Romanovi Juřenovi, který 17. října 2023… »
Cestu vlakem Českých drah ohodnotily už statisíce lidí
17.12.2024 - Už dva roky České dráhy získávají od cestujících zpětnou vazbu týkající se spokojenosti s cestou vlakem. V aplikaci Můj vlak mohou zákazníci prostřednictvím hvězdiček hodnotit jak celkový dojem z jízdy, tak jednotlivé služby… »
ČD si půjčí 7,6 miliardy Kč od EIB na modernizaci vozidel
13.12.2024 - Evropská investiční banka (EIB) půjčí Českým drahám 300 milionů eur, tedy 7,61 miliardy korun, na nákup nových a modernizaci stávajících vozů a lokomotiv. Dopravce půjčku využije na pořízení 180 vozů a 20 elektrických… »