Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Zpravodajství / VUZ testuje osobní vozy pro polskou armádu

VUZ testuje osobní vozy pro polskou armádu

13.5.2022 – autor: PETR SLONEK

Výzkumný Ústav Železniční (VUZ) začal v dubnu s testováním nových osobních vozů, které si u výrobce, společnosti H. Cegielski FPS, objednalo polské ministerstvo obrany. Sloužit mají především k přepravě vojáků. Dva vagony dorazily do ZC VUZ Velim ve středu 13. dubna.

VUZ testuje osobní vozy pro polskou armádu

Vozy podle zástupců dceřiné společnosti Českých drah podstoupí zejména stacionární elektrické zkoušky se zkušební laboratoří. Nyní se nacházejí na zkušebním okruhu v Cerhenicích a musejí být schváleny pro provoz v Polsku, Česku, na Slovensku, v Maďarsku a Rumunsku. Polské ministerstvo si objednalo celkem osm vozů typu 175A3. Ty jsou nyní již všechny vyrobené. Cena jednoho činí téměř 13 milionů zlotých, tedy v přepočtu zhruba 68 milionů korun. Šest z nich je velkoprostorových, dva oddílové a konstruovány jsou na rychlost až 200 km/h. Vagony bude provozovat státní dopravce PKP Intercity, který obdržel první vojenské vozy od výrobce v srpnu 2021. Polské ministerstvo obrany uvedlo, že o ně projevily zájem další země NATO. Výroba vagonů ale trvala déle, než se předpokládalo, a jejich hmotnost je vyšší, než bylo deklarováno při výběrovém řízení.


Průměrné hodnocení (2 hlasů): 3

Další články této rubriky

Vlaky jezdí i mezi školními lavicemiVlaky jezdí i mezi školními lavicemi

23.4.2024 - V několika partnerských středních školách Českých drah se mohou pochlubit funkčními a skvěle vybavenými modelovými kolejišti. Jedním ze zařízení je Střední škola Edvarda Beneše v Břeclavi. »

Chystá se rekonstrukce trati na HavlíčkobrodskuChystá se rekonstrukce trati na Havlíčkobrodsku

19.4.2024 - Rekonstrukce osmikilometrového úseku železnice mezi Přibyslaví a Pohledem na Havlíčkobrodsku přijde bezmála na 2,8 miliardy korun. Zhotovitelem, jehož vybrala SŽ, je společnost Chládek & Tintěra. Rekonstrukce umožní zvýšit rychlost… »

Historická budova nádraží v Teplicích má původní vzhledHistorická budova nádraží v Teplicích má původní vzhled

16.4.2024 - Správa železnic dokončila rekonstrukci památkově chráněného nádraží v Teplicích. Obnovou prošla fasáda a střecha objektu a také první nástupiště včetně litinového přístřešku. Stavba začala v srpnu 2022, její celkové… »

 

Všechny články rubriky Zpravodajství

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika