Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Zpravodajství / Verdikt o mostu pod Vyšehradem padne do konce roku

Verdikt o mostu pod Vyšehradem padne do konce roku

17.3.2023

Rozhodnutí o budoucnosti železničního mostu přes Vltavu mezi pražským Podskalím a Smíchovem by podle ministra dopravy Martina Kupky mělo padnout do konce roku. Most je dlouhodobě ve špatném stavu.

Verdikt o mostu pod Vyšehradem padne do konce roku

Správa železnic nedávno představila projekt, podle něhož má z mostu zůstat zachována jen spodní část s pilíři a nynější nýtovanou konstrukci má nahradit nová. Proti těmto plánům se postavila část veřejnosti i odborníků, vznikla petice na záchranu mostu, kterou podepsalo už na 11 000 lidí. S postupem SŽ nesouhlasí ani Praha 5. Prezident Českého národního komitétu ICOMOS Václav Girsa zaslal Kupkovi otevřený dopis, v němž uvedl, že zbourat most pod Vyšehradem a nahradit ho jiným je z pohledu památkové péče neakceptovatelné. Kupka řekl, že je nutné posoudit, jaké jsou možnosti obnovy památkově chráněné stavby. Kvůli posouzení jejího stavu a budoucnosti vzniklo i technické kolokvium tvořené odborníky z oboru. Ti hodnotili možnosti řešení špatného stavu mostu. Závěry předají ministrovi dopravy.


Průměrné hodnocení (0 hlasů): 0

Další články této rubriky

Království železnic spouští prodej vstupenek on-lineKrálovství železnic spouští prodej vstupenek on-line

18.3.2024 - Inflace trápí nás všechny a výjimkou není ani pražské Království železnic, které muselo pro letošní rok upravit ceny směrem vzhůru. Dobrou zprávou je, že díky nově spuštěnému on-line prodeji vstupenek se můžete do… »

Skončila modernizace spojnice Pardubic a Hradce KrálovéSkončila modernizace spojnice Pardubic a Hradce Králové

16.3.2024 - Po dvou a půl letech skončila další části vytížené trati spojující Pardubice a Hradec Králové. Úsek má nově dvě koleje a dvojkolejný most přes Labe. V Rosicích nad Labem vznikla nová nástupiště a podchod. Dokončena je… »

Nádraží v Českých Budějovicích opět září novotouNádraží v Českých Budějovicích opět září novotou

14.3.2024 - Cestující mohou opět kompletně využívat budovu železničního nádraží v Českých Budějovicích. Oprava trvala téměř čtyři roky a stála více než miliardu korun. Po celou dobu byla vždy část budovy uzavřená. »

 

Všechny články rubriky Zpravodajství

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika