Železničář / Zpravodajství / Ukončení JŘ 2018 na trati 090 pohledem železničního modeláře
Ukončení JŘ 2018 na trati 090 pohledem železničního modeláře
13.12.2018 – autor: redakce
Na sobou 8. prosince 2018 připadlo ukončení platnosti stávajícího jízdního řádu. Očekáváním nového se vzpomínalo také na to, co vlastně tento den končí. V Roztokách u Prahy se v tento den vlastně sešly dvě vzpomínkové akce a jedna výroční. Tou bylo přesně rok pravidelného nasazení Vectronů na vlaky EC, jedoucí po trati 090.
Ta první vzpomínková představovala rozloučení s pravidelným provozem motorových vozů řady 810/809, provozovaných o víkendech na lince S 41 z Roztok do Prahy Hostivaře a zpět, tou druhou pak byla výstava železničních modelů pro veřejnost na kolejišti Klubu železničních modelářů v Roztokách u Prahy (KŽMR), zaměřená nostalgicky na provoz převážně parních lokomotiv.
Na skutečném kolejišti se v rámci posledního provozního nasazení na lince S 41 předvedly motorové vozy 809 495 a 809 502 v barvách Národního dopravce. Na modelovém kolejišti byly provozovány pouze modely, vyráběné modelářskými fabrikami. Avšak i modelová parní lokomotiva zde musí být vybavena dekodérem, protože kolejiště je ovládáno PC programem „ModelJOP“.
Další články této rubriky
Nádraží v Mladé Boleslavi projde obnovou
26.9.2024 - Cestující v Mladé Boleslavi se mohou těšit na útulné prostředí, které jim poskytne nová budova na hlavním nádraží. Uvnitř objektu se bude nacházet moderní odbavovací hala s pokladnami a veřejnými toaletami. Správa železnic… »
ČD a Akademie řemesel Praha otevřely nový obor
23.9.2024 - České dráhy ve spolupráci s Akademií řemesel Praha – Střední školou technickou otevřely od září nový učební obor Mechanik opravář kolejových vozidel. Je určen žákům, kteří se chtějí specializovat na údržbu a opravy… »
Do jídelních vozů přichází všechny barvy podzimu
21.9.2024 - Blížící se podzim sice mají mnozí spojený s lehkou letní nostalgií, na palubě restauračních vozů Českých drah ale chmury nehrozí. Naopak – společnost JLV připravila v podzimní nabídce ve spolupráci s Asociací kuchařů a… »