Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Zpravodajství / Stipendisté ČéDésu mají jistou kariéru

Stipendisté ČéDésu mají jistou kariéru

26.11.2021 – autor: JOSEF HOLEK

České dráhy přijímají přihlášky do Stipendijního programu ČéDés průběžně celý rok a hlásit se mohou studenti ze všech středních škol se zaměřením na obory uplatnitelné u ČD. Vybraným žákům dopravce ušetří peníze a po úspěšném ukončení studií nabídne jistou práci se zajímavým finančním příspěvkem.

Stipendisté ČéDésu mají jistou kariéru

Jak si užít studia na střední škole s vidinou jistého zaměstnání a padesát tisíci korunami navrch? Stačí se přihlásit do Stipendijního programu ČéDés Českých drah. Dopravce žákům každý měsíc přidá 1 500 korun na výdaje spojené se studiem a dalších 500 korun nabije na účet ČD Kredit. Od letošního roku se mohou studenti přihlásit ze všech středních škol, nikoliv jen z partnerských.

„Kromě příspěvků na studium nově nabízíme příspěvek 50 tisíc korun. Je rozdělen do dvou částí – dvacet tisíc korun dostanou úspěšní stipendisté po třech odpracovaných měsících, dalších třicet pak po prvním odpracovaném roce. Kromě toho nabízíme odborné praxe přímo v provozu. V rámci školní výuky žáci navštíví různá pracoviště,“ vyjmenovává základní výhody Věra Nadějová, specialistka vzdělávání odboru péče o zaměstnance ČD. „Kromě jistoty pracovního uplatnění nabízíme možnost profesního a osobnostního růstu. Už během studia totiž mohou stipendisté složit vybrané odborné zkoušky pro práci u ČD, získat zkušenosti a přivydělat si,“ jmenuje dále. Žáci zároveň získají výhodnější měsíční příspěvek 500 korun na vlastní účet ČD Kredit. Díky státním slevám jezdí vlakem výrazně levněji už nyní, částka však jistě přijde vhod na pokrytí cestovních nákladů do školy.

ČD zajímají i studijní výsledky

Do ČéDésu firma přijímá žáky, kteří mají zájem o železnici a chuť pracovat na některé z technických a provozních pracovních pozic. Žádoucí je hlavně obor elektro. „Z maturitních oborů preferujeme zejména Provoz a ekonomika dopravy, Železniční doprava a přeprava, Elektrotechnika, Strojírenská a elektrotechnická zařízení, Mechanik elektrotechnik,“ uvedla Věra Nadějová. „V případě učebních oborů je vhodný především Elektrikář, Elektrikář silnoproud, Elektromechanik pro zařízení a přístroje, Mechanik opravář, Mechanik elektrotechnik.“

Přihlášky ČD přijímají po celý rok. Stačí ji vyplnit, nechat podepsat rodiči, připojit motivační dopis a přijít na pohovor. „Nově vše řešíme v průběhu celého roku,“ připomněla Věra Nadějová. „Výběrové řízení je vždy formou ústního pohovoru. Probíráme vše o železnici, zajímá nás, proč si uchazeč vybral daný obor a představa o budoucím povolání u ČD. Abychom si udělali představu o studijních výsledcích, uchazeči by měli přinést i kopii posledního vysvědčení.“ Výsledky dopravce sděluje hned na konci výběrového řízení, tedy v den pohovoru. Další informace včetně přihlášek najdete na webu cd.cz/kariera nebo pište na e-mail stipendium@gr.cd.cz.


Průměrné hodnocení (3 hlasů): 2.33

Další články této rubriky

Kamery na přejezdu ve Vendryni zachytily téměř 300 přestupkůKamery na přejezdu ve Vendryni zachytily téměř 300 přestupků

23.3.2024 - Od začátku loňského roku funguje kamerový systém na železničním přejezdu ve Vendryni. Do jeho závěru zaznamenal celkem 280 přestupků řidičů; viníci vjeli na koleje v době, kdy spuštěna výstražná signalizace. Následné… »

Ve vlacích ČD lidé nechali přes 18 tisíc předmětůVe vlacích ČD lidé nechali přes 18 tisíc předmětů

21.3.2024 - Obraz, meč nebo sušák na prádlo. I takové předměty cestující zapomněli v uplynulém roce ve vlacích Českých drah. Za celý rok 2023 bylo evidováno 18 640 nalezených předmětů. Celkem 9 463 věcí se podařilo vrátit majitelům,… »

Království železnic spouští prodej vstupenek on-lineKrálovství železnic spouští prodej vstupenek on-line

18.3.2024 - Inflace trápí nás všechny a výjimkou není ani pražské Království železnic, které muselo pro letošní rok upravit ceny směrem vzhůru. Dobrou zprávou je, že díky nově spuštěnému on-line prodeji vstupenek se můžete do… »

 

Všechny články rubriky Zpravodajství

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika