Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Zpravodajství / Správa železnic ukázala nový most na Výtoni

Správa železnic ukázala nový most na Výtoni

18.12.2023

Správa železnic představila aktuální podobu architektonické studie nového železničního mostu na pražské Výtoni. Ten by měl v budoucnosti nahradit památkově chráněnou konstrukci z roku 1901. Most je již za hranicí své životnosti a kapacitně nestačí narůstajícím požadavkům dopravy.

Nová architektonická studie počítá s tím, že se trať rozšíří na tři koleje, zrychlí se doprava a napojí na MHD. Zároveň se má zlepšit dostupnost mostu pro pěší, maminky s kočárky, cyklisty i zdravotně handicapované včetně lidí na vozíčku a upraví se i okolí stavby. Nový most by také měl splnit požadavky evropské železniční sítě a počítá s vybudováním nové vlakové stanice Praha-Výtoň. SŽ tvrdí, že je nejlepším řešením nahrazení staré konstrukce novou, protože most je ohrožen korozí. Vyvrátila rovněž argumentaci studie spolku Nebourat, která měla dokazovat, že most nepotřebuje třetí kolej. Odborníci ze Správy železnic uvedli všechny nedostatky, které zmíněná studie obsahuje. Její zpracovatel prý chybně interpretuje vstupy do výpočtu kapacity vlaků a účelově opomíjí některé výhledové linky. Rovněž zavádí nepřípustné zjednodušení odpovídající provozu metra, kdy všechny vlaky jedou spořádaně za sebou, což v případě železniční dopravy není možné. Nevhodně je s ohledem na dopravní obslužnost území a vazby na linky MHD umístěna stanice Praha Vyšehrad.  


Průměrné hodnocení (0 hlasů): 0

Další články této rubriky

Kauza Falcon definitivně skončilaKauza Falcon definitivně skončila

7.5.2024 - Společnosti RegioJet a České dráhy oznámily počátkem dubna dosažení dohody o ukončení všech sporů souvisejících s kauzou Falcon, které zahrnovaly i soudní spor o náhradu újmy ve výši 716 977 278 Kč s příslušenstvím. … »

Z Prahy vyrazil do Bruselu nový noční spojZ Prahy vyrazil do Bruselu nový noční spoj

5.5.2024 - Díky spolupráci společnosti České dráhy a nizozemsko-belgického dopravce European Sleeper se v úterý 26. března na svou první cestu z pražského hlavního nádraží vydal nový noční vlak do Bruselu. Symbolicky po dvaceti letech… »

Skoro 9 000 spojů je připravených pro cyklistickou sezonuSkoro 9 000 spojů je připravených pro cyklistickou sezonu

4.5.2024 - České dráhy přepravují jízdní kola prakticky ve všech svých téměř 9 000 pravidelných spojích, které v jízdním řádu 2024 vypravují. Do vybraných turisty a cyklisty oblíbených míst ve spolupráci s kraji provozují v turistické… »

 

Všechny články rubriky Zpravodajství

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika