Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Zpravodajství / Oslavy svátku dráhy ve znamení páry

Oslavy svátku dráhy ve znamení páry

3.10.2018 – autor: MARTIN HARÁK

Po dojezdu zvláštního parního vlaku z Hradce Králové na trutnovské hlavní ­nádraží začal celodenní program a v tamním depu si návštěvníci mohli prohlédnout nejen vystavená vozidla národního dopravce, ale i speciální drážní vozidla SŽDC. Děti si s rodiči mohli vyzkoušet jízdu na stanovišti malé lokomotivy v obvodu depa a k vidění byla i dětská zahradní železnice. Kdo chtěl, mohl se ještě svézt parním vlakem z Trutnova do Adršpachu. Partnerskou akcí k oslavám na železnici se staly Dny Evropského kulturního dědictví pořádané městem Trutnov.

Oslavy svátku dráhy ve znamení páry

Malí i velcí mohli navštívit Muzeum Podkrkonoší, dělostřeleckou tvrz Stachelberg z roku 1938, kam České dráhy zajistily kyvadlové autobusy, podzemní chodbu v městském parku nebo ­památník generála Gablenze s krásným výhledem na město i Krkonoše.

Další z řady regionálních Dní železnice se konal v sobotu 15. září v České Třebové v areálu depa. Letos byla spojený s oslavami 170. výročí trati Brno – Česká Třebová. Patrně největší atrakcí se stala rakouská lokomotiva 310.23, přezdívaná Hrboun, která díky ochotě rakouských partnerů zabezpečila vozbu slavnostního parního vlaku z Brna do České Třebové a zpět. Určitě si leckteří nadšenci všimli, že stroj měl na čele ceduli s českým označením 375.007. Šlo o fiktivní číslo, jímž rakouská strana připomněla, že tyto lokomotivy jezdily také na českém území. A kdo chtěl, mohl si v pozdních odpoledních hodinách vyfotit souběžnou jízdu Hrbouna s elektrickou Žehličkou 111.019, která slavnostní vlak doprovázela v paralelní jízdě z České Třebové do Svitav.

Doprovodný program pro všechny příznivce a milovníky světa na kolejích přinesl mimo jiné možnost prohlídky trenažéru elektrické lokomotivy řady 181 nebo netradiční jízdy po uzlu Česká Třebová včetně průjezdu kontejnerovým terminálem společnosti Metrans.

Pára v horách nadchla každého

Pomyslným zlatým hřebem v trojici oslav se pro mnohé stala parní jízda Rosničky ze Šumperka přes Slezský Semmering do Jeseníku. Za nádherného počasí, výborné nálady všech účastníků a vřelého přijetí v Hanušovicích, Branné, Jeseníku a Mikulovicích si mohli účastníci jízdy užívat nejen úžasných pohledů na Jeseníky, ale i lahodného horského vzduchu včetně nezbytných foto zastávek, kdy se zbrojilo vodou nebo křižovalo. V Horní Lipové byla příležitost k návštěvě železničního Muzea Slezského Semmeringu, v Jeseníku návštěvníky odvezl vláček Lázeňáček do centra středověkých slavností, které se konaly na Masarykově náměstí. Jejich program začal už ráno a k vidění byl například rytířský turnaj, jarmark, vystoupení kejklířů a nechyběla ani dobová hudba. ○


Průměrné hodnocení (7 hlasů): 4.71

Další články této rubriky

Kamery na přejezdu ve Vendryni zachytily téměř 300 přestupkůKamery na přejezdu ve Vendryni zachytily téměř 300 přestupků

23.3.2024 - Od začátku loňského roku funguje kamerový systém na železničním přejezdu ve Vendryni. Do jeho závěru zaznamenal celkem 280 přestupků řidičů; viníci vjeli na koleje v době, kdy spuštěna výstražná signalizace. Následné… »

Ve vlacích ČD lidé nechali přes 18 tisíc předmětůVe vlacích ČD lidé nechali přes 18 tisíc předmětů

21.3.2024 - Obraz, meč nebo sušák na prádlo. I takové předměty cestující zapomněli v uplynulém roce ve vlacích Českých drah. Za celý rok 2023 bylo evidováno 18 640 nalezených předmětů. Celkem 9 463 věcí se podařilo vrátit majitelům,… »

Království železnic spouští prodej vstupenek on-lineKrálovství železnic spouští prodej vstupenek on-line

18.3.2024 - Inflace trápí nás všechny a výjimkou není ani pražské Království železnic, které muselo pro letošní rok upravit ceny směrem vzhůru. Dobrou zprávou je, že díky nově spuštěnému on-line prodeji vstupenek se můžete do… »

 

Všechny články rubriky Zpravodajství

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika