Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Zpravodajství / Národní den železnice letos přivítá Česká Třebová

Národní den železnice letos přivítá Česká Třebová

13.3.2024

Národní den železnice zavítá v letošním roce do Pardubického kraje. Všechny železniční fanoušky přivítá 21. září Česká Třebová. Přesný program a přehled vozidel, která se Dne železnice 2024 zúčastní, se teprve připravují.

Národní den železnice letos přivítá Česká Třebová

Součástí akce by nicméně opět měly být expozice Svět historie, Svět změny, Svět zábavy a chystá se rovněž jedinečná Noční světelná show. Chybět nebude řada historických parních, motorových a elektrických lokomotiv i nejmodernější vozidla Českých drah. Organizátoři počítají i s bohatým kulturním programem, koncerty a oblíbenými aktivitami pro děti. Den železnice se každoročně slaví v průběhu září jako vzpomínka na 27. září 1825, kdy vyjel první vlak vynálezce parní lokomotivy George Stephensona. Spojil britský Stockton a Darlington a v jeho čele byl stroj pojmenovaný Locomotion. Vzniklo tak mezinárodní pojmenování pro hnací kolejové vozidlo. První vlak měl 11 vagónů s uhlím a vůz s cestujícími. Vlak měl délku 88 metrů a dosáhl maximální rychlost 9 km/h. Loni se Národní den železnice konal v Bohumíně, o rok dříve v Plzni.


Průměrné hodnocení (0 hlasů): 0

Další články této rubriky

Železniční skanzen ve Střezimíři bude lákat na drezíny i výletní vláčekŽelezniční skanzen ve Střezimíři bude lákat na drezíny i výletní vláček

28.4.2024 - Starosta obce Střezimíř Miloš Jelínek, člen představenstva Českých drah Jiří Ješeta a Jan Šatava ze společnosti Railway Capital podepsali na začátku března memorandum o spolupráci při prezentaci železniční dopravy v areálu… »

Chystá se elektrifikace trati z Českých Velenic do Veselí nad Lužnicí Chystá se elektrifikace trati z Českých Velenic do Veselí nad Lužnicí

24.4.2024 - Správa železnic vybrala projektanta pro rekonstrukci a elektrizaci trati v úseku mezi Českými Velenicemi a Veselím nad Lužnicí. Stavba má umožnit provoz přímých elektrických vlaků na trati z Vídně přes Gmünd do Prahy. Traťová… »

Vlaky jezdí i mezi školními lavicemiVlaky jezdí i mezi školními lavicemi

23.4.2024 - V několika partnerských středních školách Českých drah se mohou pochlubit funkčními a skvěle vybavenými modelovými kolejišti. Jedním ze zařízení je Střední škola Edvarda Beneše v Břeclavi. »

 

Všechny články rubriky Zpravodajství

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika