Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Zpravodajství / Na Dni železnice měl premiéru InterJet

Na Dni železnice měl premiéru InterJet

19.10.2021 – autor: JOSEF HOLEK

Zářijové oslavy svátku železničářů vyvrcholily Dnem železnice. České dráhy v ČD Muzeu v Lužné u Rakovníka představily historickou i supermoderní techniku v barvách národního dopravce. Jejich dceřiná společnost Výzkumný Ústav Železniční (VUZ) tu navíc oslavila padesáté narozeniny. Nechyběla ani tradiční noční show, tentokrát okořeněná závěrečným ohňostrojem, nebo premiéra dokumentu Parní fascinace.

Na Dni železnice měl premiéru InterJet

Pohoda, výlety vlakem a spousta železniční techniky. To byly základní znaky letošního Dne železnice, který hostilo ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. České dráhy vsadily na osvědčený model a areál včetně nádraží rozdělily do tří Světů – historie, změny a zábavy. K vidění byla moderní i historická technika. Dvoudenní akci si nenechalo ujít přes pět tisíc milovníků železnice. 
„Jsem velice rád, že po loňské přestávce způsobené pandemií koronaviru jsme opět mohli společně se všemi fanoušky vlakové dopravy oslavit v ČD Muzeu v Lužné u Rakovníka Den železnice. Ten se zároveň stal vyvrcholením regionálních oslav na železnici, které se uskutečnily v minulých dnech na řadě míst v republice a setkaly se s velkým zájmem veřejnosti,“ řekl předseda představenstva a generální ředitel ČD Ivan Bednárik, který celovíkendový program zahájil.

Na okruh s 3D brýlemi
Velmi pestrý program byl přichystán hlavně v areálu muzea. Na točně se pyšnila historická vozidla parní i motorové trakce, VUZ tu pak oslavil padesáté narozeniny. Pro návštěvníky přichystal prostřednictvím virtuálních 3D brýlí prezentaci svého okruhu, dnes jedinou vysokorychlostní trať v ČR, k vidění byla rovněž muzejní drezína Tatra prvního generálního inspektora ČSD.
Z nádraží pravidelně vyjížděly výletní vlaky do Žatce, Řevničova anebo Krupé. Speciály pak byly vypraveny i z Prahy. V čelech vlaků se blýskly lokomotivy 475.179 Šlechtična, 434.2168 Čtyřkolák, 534.0323 Kremák anebo T 478.1008 Bardotka. Lužnou s Krupou pak spojoval historický vůz M 120.417 Věžák. 

Tečka ve formě ohňostroje
Zájemci měli také první možnost prohlédnout si úplně novou soupravu InterJet určenou pro dálkové linky z Prahy do Chebu. Pětivozový InterJet, disponující nejmodernější komfortní výbavou, jíž dominují speciální okna lépe propouštějící mobilní signál anebo indukční nabíječky chytrých telefonů v první třídě, doplnily lokomotivy TRAXX MS3 od ČD Cargo anebo stroj 193.902 Siemens Vectron v barvách VUZ.
Sobotní večer tradičně patřil exkluzivní světelné show plné historických železničních skvostů. Akce na točně nabídla více než desítku nejen historických exponátů ve scénickém osvětlení a s hudebním doprovodem. Kromě Stříbrného šípu, zmíněných parních lokomotiv a Vectronu se tu zatočil i salonní vůz prezidenta T. G. Masaryka řady Aza 080. Večer plný světel a hudby korunoval několikaminutový ohňostroj.


Průměrné hodnocení (0 hlasů): 0

Další články této rubriky

Chystá se elektrifikace trati z Českých Velenic do Veselí nad Lužnicí Chystá se elektrifikace trati z Českých Velenic do Veselí nad Lužnicí

24.4.2024 - Správa železnic vybrala projektanta pro rekonstrukci a elektrizaci trati v úseku mezi Českými Velenicemi a Veselím nad Lužnicí. Stavba má umožnit provoz přímých elektrických vlaků na trati z Vídně přes Gmünd do Prahy. Traťová… »

Vlaky jezdí i mezi školními lavicemiVlaky jezdí i mezi školními lavicemi

23.4.2024 - V několika partnerských středních školách Českých drah se mohou pochlubit funkčními a skvěle vybavenými modelovými kolejišti. Jedním ze zařízení je Střední škola Edvarda Beneše v Břeclavi. »

Chystá se rekonstrukce trati na HavlíčkobrodskuChystá se rekonstrukce trati na Havlíčkobrodsku

19.4.2024 - Rekonstrukce osmikilometrového úseku železnice mezi Přibyslaví a Pohledem na Havlíčkobrodsku přijde bezmála na 2,8 miliardy korun. Zhotovitelem, jehož vybrala SŽ, je společnost Chládek & Tintěra. Rekonstrukce umožní zvýšit rychlost… »

 

Všechny články rubriky Zpravodajství

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika