Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Zpravodajství / Muzeum v Lužné lákalo na zážitkový víkend

Muzeum v Lužné lákalo na zážitkový víkend

20.7.2021 – autor: JOSEF HOLEK

V červnu měli fanoušci železnice z čeho vybírat. V ČD Muzeu v Lužné u Rakovníka se konal zážitkový víkend, poprvé vyjela Bobinka, a otevřela tak Léto na Bechyňce. Posázavím a okolo Prahy se proháněl Čtyřkolák, otevřen byl depozitář ČD Muzea v Olomouci. V Lužné se navíc prezentovala pod hlavičkou ČNB nová stříbrná mince s hologramem parního Albatrosa. Jedna podpoří i nadační fond ŽELEZNICE SRDCEM.

Muzeum v Lužné lákalo na zážitkový víkend

Příjemné letní počasí vylákalo na vzduch milovníky železniční nostalgie a cestovatele. České dráhy pro ně v ČD Muzeu v Lužné u Rakovníka přichystaly zážitkový víkend. A zábavy bylo nemálo. Kromě prezentace vozidel motorové trakce na točně odsud na Kolešovku vyjel výletní vlak v čele s parní lokomotivou 534.0323, Prahu s Lužnou spojila historická souprava Ostravanu. Součástí víkendu byla i první veřejná prezentace stříbrné mince s hologramem parní lokomotivy Albatros.

V muzejní rotundě deponovanou lokomotivu 498.022 kvůli této akci vytáhli ven na světlo. „U nás jednoznačně zabodovaly motorové mašiny na točně, svezli jsme se i na Kolešovku Kremákem, jen máme vlasy plné sazí, jak jsme koukali z okna. Akce se nám moc líbila,“ nechal se slyšet Robert Martínek z Prahy, jeden z návštěvníků, který se do centra českodrážní nostalgie vypravil s celou rodinou.

Na točně se v rámci komentovaných prohlídek prezentovaly například stroje T 478.3101, T 669.0001, T 458.1190, T 679.1600 a další.

Tisíce návštěvníků za víkend

„V polovině května jsme znovu otevřeli brány muzea návštěvníkům, a to po zhruba sedmiměsíční pauze způsobené pandemií koronaviru. Tu jsme využili například pro úpravu vstupní části areálu. Součástí expozice je nově interaktivní exponát parní lokomotivy 310.127 s přezdívkou Kafemlejnek. Ten si na rozdíl od většiny ostatních vystavených kousků mohou lidé osahat, a to včetně stanoviště strojvedoucíhos řadou ovládacích prvků,“ řekl ředitel muzea Marek Plochý s tím, že druhý červnový víkend Lužnou navštívily bezmála dva tisíce lidí. Další stovky se vypravily do Kolešovic a obsazený byl i pražský vlak v čele s lokomotivou T 478.1008. Přímo v areálu ČD Muzea pak guvernér ČNB Jiří Rusnok představil pamětní stříbrnou minci s hologramem parní lokomotivy Albatros. Pamětní stříbrná pětisetkoruna vychází z nové řady Slavné dopravní prostředky a je prvním počinem série a zároveň jedinou mincí tohoto pětiletého emisního období, kterou ozvláštní hologram.

„Albatros je prvním z pěti legendárních dopravních prostředků, které se do roku 2025 dočkají svého uměleckého ztvárnění na našich pamětních stříbrných mincích. Všechny tyto stroje se pyšnily ve své době špičkovou technologií i designem,“ pochválil guvernér Jiří Rusnok.

„Proto jsme se rozhodli podtrhnout jejich výjimečnost tím, že každou z mincí ozvláštníme netradičním způsobem. Mince tak na sobě nese ražený hologram, jehož zajímavostí je, že v zájmu zajištění vynikající kvality byl téměř každý razník potřebný pro vytvoření hologramu použit jen jednou,“ doplnil guvernér. Autorem mince je medailér Asamat Baltaev, vyrazily ji České mincovny.

Poděkování předkům

Jednu z mincí dostaly i ČD. V Lužné ji převzal za dohledu ministra dopravy a průmyslu a obchodu Karla Havlíčka generální ředitel a předseda představenstva ČD Ivan Bednárik.

„Jde o krásný počin, který propaguje umění našich předků a který musíme umět zachovat. Bez minulosti nemá nikdo nárok na budoucnost,“ podotkl Ivan Bednárik před diváky a uvedl, že minci předá nadačnímu fondu ŽELEZNICE SRDCEM. „Dar, který jsme dostali, posouvám nadaci. Kdokoliv, kdo během června zašle fondu 498 korun, dostane se do slosování o minci, jejíž hodnota už jen poroste. Nadace obdaruje někoho, kdo peníze skutečně potřebuje,“ doplnil.


Průměrné hodnocení (0 hlasů): 0

Další články této rubriky

Kamery na přejezdu ve Vendryni zachytily téměř 300 přestupkůKamery na přejezdu ve Vendryni zachytily téměř 300 přestupků

23.3.2024 - Od začátku loňského roku funguje kamerový systém na železničním přejezdu ve Vendryni. Do jeho závěru zaznamenal celkem 280 přestupků řidičů; viníci vjeli na koleje v době, kdy spuštěna výstražná signalizace. Následné… »

Ve vlacích ČD lidé nechali přes 18 tisíc předmětůVe vlacích ČD lidé nechali přes 18 tisíc předmětů

21.3.2024 - Obraz, meč nebo sušák na prádlo. I takové předměty cestující zapomněli v uplynulém roce ve vlacích Českých drah. Za celý rok 2023 bylo evidováno 18 640 nalezených předmětů. Celkem 9 463 věcí se podařilo vrátit majitelům,… »

Království železnic spouští prodej vstupenek on-lineKrálovství železnic spouští prodej vstupenek on-line

18.3.2024 - Inflace trápí nás všechny a výjimkou není ani pražské Království železnic, které muselo pro letošní rok upravit ceny směrem vzhůru. Dobrou zprávou je, že díky nově spuštěnému on-line prodeji vstupenek se můžete do… »

 

Všechny články rubriky Zpravodajství

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika