Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Zpravodajství / Muzejníci v Lužné oslavili čtvrtstoletí

Muzejníci v Lužné oslavili čtvrtstoletí

19.7.2022 – autor: Vít Čepický

Co začalo před pětadvaceti lety jako snaha nadšenců zachránit bývalou výtopnu v Lužné u Rakovníka, se postupně rozvinulo v největší železniční muzeum v republice. ČD Muzeum výročí oslavilo velkolepě, návštěvníci se během víkendu 11. a 12. června měli možnost svézt zvláštními vlaky a program korunovala přehlídka parních lokomotiv na místní točně. Těch zatopených bylo k vidění hned pět.

Muzejníci v Lužné oslavili čtvrtstoletí

Celý program ovšem odstartoval již páteční večer. Na osvětlených scénách se postupně představily lokomotivy 354.195 Všudybylka, 354.7152 Sedma, 414.096 Heligón, 423.094 Velký bejček a 534.0323 Kremák, o které se starají České dráhy a Klub historie kolejové dopravy.
Zatímco páteční večer patřil převážně fotografům, víkendový program již opanovaly rodiny s dětmi. Užít si mohly každý den čtyři parní jízdy, vždy dvě dopolední a dvě odpolední, které směřovaly do Nového Strašecí, Krupé a Rakovníka. V čele vlaků i na postrcích se postupně vystřídalo všech pět lokomotiv pod párou se dvěma soupravami osobních vagonů, návštěvníci oslav měli možnost svézt se jak lokálkovými „dřeváky“ včetně otevřeného letního vozu, tak populárními vagony Bai.

Defilé lokomotiv na točně
Největší úspěch ale měly komentované přehlídky lokomotiv na točně u výtopny. Ty se během víkendu konaly hned čtyři. Během slavnostních defilé se za doprovodu dobové hudby a komentáře přibližujícího tehdejší reálie dostalo letitým strojům patřičné pozornosti. Dobovou atmosféru podtrhoval i prostor samotné točny a výtopny Buštěhradské dráhy. Společnost nechala areál vybudovat v roce 1871, ve 20. letech 20. století jej přesunula do nynější lokace.
Akci rovněž nadmíru přálo skvělé letní počasí. Pokud navíc dostal některý z návštěvníků pod červnovým sluncem žízeň, mohl svlažit hrdlo pivním speciálem s názvem Matylda, který odkazuje na opravu parní lokomotivy 313.432 se stejnojmennou přezdívkou. Výtěžek z prodeje moku poputuje právě na její opravu. Od konce června by pak měla být Matylda, myšleno samozřejmě pivo, k prodeji i v plechovkách.
 


Průměrné hodnocení (2 hlasů): 1

Další články této rubriky

Chystá se rekonstrukce trati na HavlíčkobrodskuChystá se rekonstrukce trati na Havlíčkobrodsku

19.4.2024 - Rekonstrukce osmikilometrového úseku železnice mezi Přibyslaví a Pohledem na Havlíčkobrodsku přijde bezmála na 2,8 miliardy korun. Zhotovitelem, jehož vybrala SŽ, je společnost Chládek & Tintěra. Rekonstrukce umožní zvýšit rychlost… »

Historická budova nádraží v Teplicích má původní vzhledHistorická budova nádraží v Teplicích má původní vzhled

16.4.2024 - Správa železnic dokončila rekonstrukci památkově chráněného nádraží v Teplicích. Obnovou prošla fasáda a střecha objektu a také první nástupiště včetně litinového přístřešku. Stavba začala v srpnu 2022, její celkové… »

Startuje další nostalgická sezonaStartuje další nostalgická sezona

14.4.2024 - Nová sezona v ČD Muzeu Lužná u Rakovníka odstartuje v sobotu 27. dubna, kdy se letos prvně otevřou brány pro veřejnost. Návštěvníci se mohou těšit na premiérové jízdy na prodlouženém okruhu úzkorozchodné železnice a chybět… »

 

Všechny články rubriky Zpravodajství

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika