Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Zpravodajství / ČD při oslavách předvedly historickou i moderní techniku

ČD při oslavách předvedly historickou i moderní techniku

18.10.2021 – autor: JOSEF HOLEK

Česká Třebová, Trutnov, Aš, Praha, Olomouc a Ostrava. To byla města, která letos hostila Regionální dny železnice. České dráhy na nich spolu s partnery přivítaly tisíce lidí, předvedly historickou i moderní techniku a uspořádaly řadu vyjížděk a vyhlídkových jízd. V Aši a Olomouci si navíc návštěvníci připomněli zajímavá výročí. Akce si nenechaly ujít tisíce lidí.

ČD při oslavách předvedly historickou i moderní techniku

Oslavy odstartovala Česká Třebová. Organizátoři připravili jízdy historických vlaků po tratích v okolí, projížďky po zdejším železničním uzlu včetně průjezdu kontejnerovým překladištěm a doprovodný program v depu. Prezentovaly se zde moderní lokomotivy řad 383 Vectron, 388 Traxx a 742 v barvách ČD Cargo anebo motorový vůz RegioSpider. Na bohatou historii dopravce odkazovaly stroje 310.922, 464.202, T 466.0007, 754.044, 749.250, E479.0027 anebo pantograf EM 475.1045. Nostalgické jízdy byly korunovány souběžnou jízdou pantografu a historického vlaku s parní Rosničkou a motorovým Pilštykem do Svitav. 

Oslavy v depozitáři
Rosnička se stala hvězdou programu i v Trutnově. Nejdříve přivezla návštěvníky z Hradce Králové a zajistila vyhlídkové jízdy do Vrchlabí a do Svobody nad Úpou. Během oslav Dne železnice byla navíc podepsána dlouhodobá smlouva mezi Českými drahami a Královéhradeckým krajem na zajištění regionální vlakové dopravy.
Oslavy ve znamení výročí 180 let od příjezdu prvního vlaku do Olomouce po Severní dráze císaře Ferdinanda se konaly o druhém zářijovém víkendu v Olomouci. Stejně jako v předešlých případech byla obdivována hlavně prezentovaná technika. Už dopoledne přijela historická souprava v čele se Zamračenou T478.1002, naopak parní vlak s Rosničkou postupně vyjel do Šternberka, Přerova, Hluboček a Olomouce-Řepčína. O spojení s hlavním nádražím a zastávkou v Řepčíně se postaraly motorové vozy Hurvínek M131.101 s Věžákem M 120.417. Vítaným zpestřením pak byly jízdy retro vlaků s Bardotkou a Pilštykem do Hluboček a Prostějova. 

Do Kralup InterPanterem
Masarykovo nádraží hostilo pražský Regio­nální den železnice, a co se nasazení techniky týče, byl mezi ostatními nejbohatší. Stovky fanoušků se svezly retro vlakem v čele s parní Šlechtičnou 475.179, který během dne postupně vyjel do Hostivic, Neratovic a Českého Brodu. Další historická souprava, tentokrát tažená parním Heligonem, spojovala Masaryčku s nádražím v Dejvicích, kde se konal Rodinný den se Správou železnic. Na vybraných pravidelných vlacích do Českého Brodu ČD nasadily pantograf EM475.1045, historická souprava sestavená ze Singrovky a Kredence pendlovala mezi Dejvicemi, Masaryčkou a stanicí Praha-Bubny. Letošní novinkou byly jízdy historické patrové soupravy s vozy řady Bpjo tažené Brejlovcem a Zamračenou po okružní trase z Masarykova nádraží přes Malešice, Vršovice, Vyšehrad a Libeň zpět na Masarykovo nádraží. Moderní vozidla zastupovala jednotka řady 660 InterPanter, nasazená na pravidelných spojích do Kralup nad Vltavou. K vidění byla i nová push-pull jednotka pro Moravskoslezský kraj.
V sobotu 11. září uplynulo 70 let od jízdy Vlaku svobody, rychlíku, kterým se podařilo projet z komunistického Československa na Západ. Připomínka příběhu byla nosným tématem Regionálního dne železnice v Aši. U příležitosti tohoto výročí byly z Chebu a Aše vypraveny historické vlaky, které vyjely do Karlových Varů nebo Hranic v Čechách. V čele parního vlaku stála lokomotiva 534.0323 Kremák, do Hranic vyjel motorový Hurvínek M131.1515. Více o Vlaku svobody se dočtete na stranách 30–32.


Průměrné hodnocení (0 hlasů): 0

Další články této rubriky

Kamery na přejezdu ve Vendryni zachytily téměř 300 přestupkůKamery na přejezdu ve Vendryni zachytily téměř 300 přestupků

23.3.2024 - Od začátku loňského roku funguje kamerový systém na železničním přejezdu ve Vendryni. Do jeho závěru zaznamenal celkem 280 přestupků řidičů; viníci vjeli na koleje v době, kdy spuštěna výstražná signalizace. Následné… »

Ve vlacích ČD lidé nechali přes 18 tisíc předmětůVe vlacích ČD lidé nechali přes 18 tisíc předmětů

21.3.2024 - Obraz, meč nebo sušák na prádlo. I takové předměty cestující zapomněli v uplynulém roce ve vlacích Českých drah. Za celý rok 2023 bylo evidováno 18 640 nalezených předmětů. Celkem 9 463 věcí se podařilo vrátit majitelům,… »

Království železnic spouští prodej vstupenek on-lineKrálovství železnic spouští prodej vstupenek on-line

18.3.2024 - Inflace trápí nás všechny a výjimkou není ani pražské Království železnic, které muselo pro letošní rok upravit ceny směrem vzhůru. Dobrou zprávou je, že díky nově spuštěnému on-line prodeji vstupenek se můžete do… »

 

Všechny články rubriky Zpravodajství

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika