Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Zahraničí / ZSSK si pořídí 9 nových RegioPanterů, dalších 11 může následovat

ZSSK si pořídí 9 nových RegioPanterů, dalších 11 může následovat

5.11.2021 – autor: PETR SLONEK Foto: ZSSK

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) podepsala na začátku září smlouvu s konsorciem firem Škoda Transportation a ŽOS Trnava na nákup nových elektrických jednotek. Předmětem kontraktu je dodání devíti elektrických jednotek s možnou opcí na dalších 11 kusů. Prvních devět nových čtyřvozových RegioPanterů se objeví na tratích v Košickém a Prešovském kraji. Flotila těchto jednotek se na Slovensku rozroste až na 34 a v případě uplatnění opce až na 45. Prvních devět jednotek výrobce dodá do konce roku 2023 a další dle objednávky. Hodnota zakázky včetně opce je téměř 170 milionů eur, tedy zhruba 4,3 miliardy korun.

ZSSK si pořídí 9 nových RegioPanterů, dalších 11 může následovat

Elektrické jednotky RegioPanter, které navazují na již úspěšně provozované jednotky, jsou určeny pro regionální provoz elektrifikovaných tratí v Košickém a Prešovském kraji pro rychlosti 160 km/h a napětí  3 kV a 25 kV. Nové čtyřvozové jednotky mají kapacitu 343 sedadel. Na základě požadavků zákazníka a zkušeností z provozu byly zapracovány změny, které ještě zvýší pohodlí cestujících. Jedná se například o přípravu na montáž automatu na občerstvení, jízdenkového automatu, či úpravu interiéru tak, aby jednotka měla více prostoru na kola, lyže a další sportovní náčiní.
Rychlý a plynulý pohyb cestujících umožní široké nástupní dveře spolu s plně průchozím moderním interiérem bez vnitřních dveří.
Stejně jako na minulé zakázce, na celkem 25 elektrických jednotek, se uskuteční část výroby v ŽOS Trnava. Firma se na tomto projektu podílí výrobou vložených vozů a za účasti expertů ze Škoda Transportation i na finálním spojování vozidel, oživování celých jednotek, zkouškách a přípravě na předání zákazníkovi.
Nyní jezdí na Slovensku již 20 nízkopodlažních jednotek RegioPanter a další zamíří do provozu ještě do konce letošního roku. S novou objednávkou tak bude mít ZSSK k dispozici až 45 jednotek tohoto typu.


Průměrné hodnocení (0 hlasů): 0

Další články této rubriky

Cargounit si pořídí nové Vectrony a SmartronyCargounit si pořídí nové Vectrony a Smartrony

25.4.2024 - Výrobce kolejových vozidel Siemens Mobility uzavřel významnou smlouvu s přední polskou nezávislou leasingovou společností Cargounit zaměřenou na posílení železniční dopravy v regionu. Jedná se o pořízení až 100 lokomotiv Vectron… »

Stadler uspěl v Arábii, dodá až 20 vlaků saúdskoarabským železnicímStadler uspěl v Arábii, dodá až 20 vlaků saúdskoarabským železnicím

27.3.2024 - Stadler dodá státním saúdskoarabským železnicím (SAR) minimálně 10 dieselelektrických jednotek z rodiny Next Generation. Součástí smlouvy, kterou společnost podepsala v únoru, je také desetiletá údržba vozidel a opce na… »

SBB objednaly dalších pět rychlovlaků Giruno pro spoje do Itálie SBB objednaly dalších pět rychlovlaků Giruno pro spoje do Itálie

26.3.2024 - Švýcarské spolkové dráhy (SBB) potvrdily objednávku dalších pěti vysokorychlostních vlaků řady RABe 501 známých pod obchodních značkou Giruno s maximální rychlostí 250 km/h od firmy Stadler Rail. Chtějí tak podpořit… »

 

Všechny články rubriky Zahraničí

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika