Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Zahraničí / Ukrajina s Rumunskem obnovily železniční hraniční přechod

Ukrajina s Rumunskem obnovily železniční hraniční přechod

30.3.2023 – autor: VÍT ČEPICKÝ

Znovuvybudování přeshraničního železničního spojení bývá velkou událostí kdekoliv v Evropě. Trať mezi ukrajinským Rachovem a rumunským Valea Vișeului byla bez provozu dlouhých sedmnáct let, nyní se však stane vítanou alternativní spojnicí pro zemi bezdůvodně napadenou Ruskem s Evropskou unií. Kromě nákladní dopravy jsou zde zpočátku zavedeny také dva páry osobních vlaků denně, přestup kvůli změně rozchodu je prováděn ve Valea Vișeului.

Ukrajina s Rumunskem obnovily železniční hraniční přechod

Rekonstrukce dvacetikilometrového neprovozovaného úseku na ukrajinské straně se odehrála již v létě 2022, poté se další čtyři měsíce čekalo na zprovoznění části trati na rumunském území. Na trase jsou provozovány moderní tříčlánkové dieselové jednotky DPKr-3 (Dizel-Poizd Kryukovsky, Type3), ve Valea Vișeului cestující přestupují na rumunské soupravy ve směru Kluž a Bukurešť. Jak uvedl šéf ukrajinských drah Ukrzaliznycja Alexander Kamyshin, po válce by se trať mohla stát vítanou turistickou spojnicí, která by rumunské návštěvníky dovezla do Karpat a oblíbených ukrajinských lyžařských středisek Drahobrat a Bukovel nacházejících se v blízkosti železniční tratě. V budoucnu má tato dráha sloužit rovněž tranzitnímu spojení Ukrajiny přes Rumunsko, jež objede Karpaty.
Po dlouhých 30 letech se navíc podařilo dokončit trať z ukrajinského Chyrova do Niżankowice (hraniční přechod směr Przemyśl) a trať Chyrów - Starżawa. Zrekonstruován byl i úsek z Chyrowa do Samboru. Práce na polské straně začaly loni v létě, nyní byla obnovena i ukrajinská část spojení. Aktuálně ale bude mít největší význam nákladní propojení obou zemí. Ukrajina jím získává další bezpečný přístup k Černému moři, konkrétně k přístavu v Konstantě.
 


Průměrné hodnocení (0 hlasů): 0

Další články této rubriky

Stadler uspěl v Arábii, dodá až 20 vlaků saúdskoarabským železnicímStadler uspěl v Arábii, dodá až 20 vlaků saúdskoarabským železnicím

27.3.2024 - Stadler dodá státním saúdskoarabským železnicím (SAR) minimálně 10 dieselelektrických jednotek z rodiny Next Generation. Součástí smlouvy, kterou společnost podepsala v únoru, je také desetiletá údržba vozidel a opce na… »

SBB objednaly dalších pět rychlovlaků Giruno pro spoje do Itálie SBB objednaly dalších pět rychlovlaků Giruno pro spoje do Itálie

26.3.2024 - Švýcarské spolkové dráhy (SBB) potvrdily objednávku dalších pěti vysokorychlostních vlaků řady RABe 501 známých pod obchodních značkou Giruno s maximální rychlostí 250 km/h od firmy Stadler Rail. Chtějí tak podpořit… »

Na Slovensku vyjely patrové jednotky KISSNa Slovensku vyjely patrové jednotky KISS

24.3.2024 - Cestující na Slovensku začali v únoru využívat nové patrové elektrické jednotky KISS od společnosti Stadler Rail. Železniční společnost Slovensko (ZSSK) objednala v roce 2020 čtyři šestivozové vlaky za bezmála 77 milionů eur,… »

 

Všechny články rubriky Zahraničí

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika