Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Zahraničí / Škoda zmodernizuje lůžkové vozy pro dopravce ÖBB

Škoda zmodernizuje lůžkové vozy pro dopravce ÖBB

30.6.2023 – autor: PETR SLONEK

Plzeňská Škoda Group zmodernizuje lůžkové železniční vozy pro rakouského dopravce ÖBB. Smlouva zahrnuje modernizaci šesti vozů z flotily NightJet do roku 2024 s opcí na dalších 28 vozidel. Práce se uskuteční ve výrobním závodě Škoda Group v Šumperku. Hodnotu zakázky firma neuvedla.

Škoda zmodernizuje lůžkové vozy pro dopravce ÖBB

Pro skupinu to představuje významný milník, neboť se jedná o další významnou zakázku v regionu West, kde chce Škoda Group dále posilovat svou pozici. „Tato zakázka dál posiluje náš závazek vůči regionu, pro nějž už vyrábíme moderní tramvaje do několika německých měst,“ uvedl prezident regionu West ve Škoda Group Jan Christoph Harder s tím, že letos Škoda Group založila ve Vídni dceřinou společnost Škoda Group Austria GmbH s týmem technických inženýrů a designérů a získala tak příležitost k dalšímu růstu. Zároveň převzala 40 zaměstnanců a část aktiv společnosti Molinari Rail GmbH Austria, jež se loni v listopadu  dostala do insolvence.
Dopravce ÖBB si u Škoda Group objednal modernizaci šesti lůžkových vozů s opcí na dalších 28 vozů. Modernizaci provedou pracovníci ve výrobním závodě Škoda Group v Šumperku, který má dlouholeté zkušenosti s modernizacemi a opravami různých typů vozidel. Modernizované vozy budou vybaveny pohodlnými lůžky, moderním osvětlením, zrekonstruovanými koupelnami a novým bezbariérovým oddílem.
 
Hotelový pokoj na kolejích
Škoda má s výrobou lůžkových vozů zkušenosti, její vlastní vozy jezdí nyní ve Finsku a modernizované vagony jsou v provozu i v dalších zemích. Navíc finský státní železniční dopravce VR Group si u Škodovky objednal dalších devět lůžkových vozů a osm nákladních vozů pro přepravu automobilů. Tyto vlaky budou vyrobeny ve finském výrobním závodě Škoda Group v Otanmäki. Do provozu zamíří do konce roku 2025. Jednotlivé kabiny jsou navržené tak, aby připomínaly hotelové pokoje, díky čemuž budou moci cestující během své jízdy pohodlně pracovat i odpočívat. 
 


Průměrné hodnocení (2 hlasů): 3

Další články této rubriky

PKP Intercity zakoupí 300 nových vozů PKP Intercity zakoupí 300 nových vozů

26.4.2024 - Polský státní dopravce PKP Intercity přidělil svůj historicky největší kontrakt společnosti H. Cegielski – Fabryka Pojazdów Szynowych (FSP). Výrobce se sídlem v Poznani, který uspěl v soutěži vypsané v prosinci 2022, vyrobí 300… »

Cargounit si pořídí nové Vectrony a SmartronyCargounit si pořídí nové Vectrony a Smartrony

25.4.2024 - Výrobce kolejových vozidel Siemens Mobility uzavřel významnou smlouvu s přední polskou nezávislou leasingovou společností Cargounit zaměřenou na posílení železniční dopravy v regionu. Jedná se o pořízení až 100 lokomotiv Vectron… »

Stadler uspěl v Arábii, dodá až 20 vlaků saúdskoarabským železnicímStadler uspěl v Arábii, dodá až 20 vlaků saúdskoarabským železnicím

27.3.2024 - Stadler dodá státním saúdskoarabským železnicím (SAR) minimálně 10 dieselelektrických jednotek z rodiny Next Generation. Součástí smlouvy, kterou společnost podepsala v únoru, je také desetiletá údržba vozidel a opce na… »

 

Všechny články rubriky Zahraničí

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika