Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Zahraničí / PKP Intercity hledá až 450 nových vozů

PKP Intercity hledá až 450 nových vozů

3.1.2023 – autor: PETR SLONEK

Společnost PKP Intercity vypsala největší tendr na kolejová vozidla v historii země. V soutěži hledá celkem 300 nových osobních vagonů, přičemž opce umožňuje nákup dalších 150 vozů. Dopravce si od tohoto kroku slibuje další zlepšení kvality vozového parku, a tím komfortu pro cestující.

PKP Intercity hledá až 450 nových vozů

Výběrové řízení je součástí dlouhodobé investiční strategie polského dopravce. „Nákup několika stovek moderních, bezpečných a pohodlných vozů naším národním dopravcem je velkým krokem k tomu, aby se železnice v zemi stala hlavním dopravní prostředkem,“ řekl ministr infrastruktury Andrzej Adamczyk.
V rámci výběrového řízení firma pořídí sedm různých typů vozů. Po dokončení dodávek se vozový park PKP Intercity rozroste o 38 vozů 1. třídy v kombinaci velkoprostorový oddíl + kupé, 40 vozů 2. třídy, 80 velkoprostorových vozů 2. třídy, 38 oddílových vozů 2. třídy s místy pro osoby se zdravotním postižením. Dále poptává 40 velkoprostorových vozů 2. třídy s místem pro přepravu jízdních kol, 38 restauračních vozů a 26 ubytovacích vozů pro pohodlné cestování v noci. Nové vagony pojedou rychlostí až 200 km/h a PKP Intercity počítá se zahájením jejich dodávek v roce 2025. Nasadí je na vnitrostátní i mezinárodní spoje. Homologovány budou pro železniční sítě Česka, Slovenska, Německa, Rakouska, Maďarska a Litvy. Objeví se trasách Varšava – Poznaň – Berlín, Varšava – Poznaň – Štětín, Gdyně – Varšava – Katovice – Bohumín – Vídeň, Přemyšl – Krakov – Katovice – Vratislav – Berlín, Přemyšl – Krakov – Katovice – Vratislav – Poznaň – Štětín, Gdyně – Poznaň – Vratislav – Praha a Krakov/Vratislav – Bohumín – Vídeň.
Vozy mají moderní design, který zavede nový standard do dálkové dopravy. Inovované je barevné schéma a pohodlnější je také interiér. Samozřejmostí je klimatizace, wi-fi, individuální systém osvětlení, zásuvky a USB. Použit byl nový systém detekce požáru pokrývající celé vagony a kamerový systém. 
 


Průměrné hodnocení (1 hlasů): 5

Další články této rubriky

Stadler uspěl v Arábii, dodá až 20 vlaků saúdskoarabským železnicímStadler uspěl v Arábii, dodá až 20 vlaků saúdskoarabským železnicím

27.3.2024 - Stadler dodá státním saúdskoarabským železnicím (SAR) minimálně 10 dieselelektrických jednotek z rodiny Next Generation. Součástí smlouvy, kterou společnost podepsala v únoru, je také desetiletá údržba vozidel a opce na… »

SBB objednaly dalších pět rychlovlaků Giruno pro spoje do Itálie SBB objednaly dalších pět rychlovlaků Giruno pro spoje do Itálie

26.3.2024 - Švýcarské spolkové dráhy (SBB) potvrdily objednávku dalších pěti vysokorychlostních vlaků řady RABe 501 známých pod obchodních značkou Giruno s maximální rychlostí 250 km/h od firmy Stadler Rail. Chtějí tak podpořit… »

Na Slovensku vyjely patrové jednotky KISSNa Slovensku vyjely patrové jednotky KISS

24.3.2024 - Cestující na Slovensku začali v únoru využívat nové patrové elektrické jednotky KISS od společnosti Stadler Rail. Železniční společnost Slovensko (ZSSK) objednala v roce 2020 čtyři šestivozové vlaky za bezmála 77 milionů eur,… »

 

Všechny články rubriky Zahraničí

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika