Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Zahraničí / ÖBB vstupují na železnici v Německu

ÖBB vstupují na železnici v Německu

26.11.2023 – autor: PETR SLONEK

Britská společnost Go-Ahead Group v říjnu souhlasila s prodejem svého podnikání v Německu Rakouským spolkovým drahám (ÖBB), což dopravci premiérově umožnilo vstoupit na německý trh závazkové železniční dopravy. Očekává se, že se dohodu podaří dokončit letos a Go-Ahead bude i nadále fungovat jako nezávislá společnost.

ÖBB vstupují na železnici v Německu

Transakce po podpisu kupní smlouvy podléhá schválení mimo jiné antimonopolními úřady, teprve poté ji bude možné uzavřít. Mělo by se tak stát ještě do konce roku 2023. Během této doby nedojde k žádným změnám v aktuálních nabídkách ani v jízdních řádech Go-Ahead. Společnost by měla i nadále fungovat pod stávajícím manažerským týmem. Obě strany se zároveň dohodly, že kupní cenu nezveřejní. Rakouský dopravce má zájem o německý trh již delší dobu. Jeho dceřiná firma nedávno soutěžila o výkony v Bavorsku. „Nákupem Go-Ahead Germany ÖBB pokračuje ve svém kurzu internacionalizace. ÖBB je už mezinárodně aktivní, a to jako poskytovatel nočních vlaků v Evropě a jako druhá nejsilnější nákladní železnice v EU, která působí v osmnácti zemích. Jsme vidět v jižním Německu a máme dobrý potenciál k ještě silnějšímu růstu v osobní dopravě,“ řekl generální ředitel ÖBB Andreas Matthä.
„Jsme potěšeni krokem ÖBB, protože má v Německu velmi dobrou pověst,“ komentoval dohodu generální ředitel Go-Ahead Fabian Amini. „Zajistí to budoucnost našeho podnikání v Německu a připraví ho pro další růst. S ÖBB jako silným partnerem na naší straně to znamená vynikající vyhlídky pro cestující, klienty a zaměstnance.“ Zákazníci podle něj mohou těžit z know-how ÖBB, která v Rakousku provozuje 4 400 regionálních vlaků denně a přepraví 210 milionů cestujících ročně.

Tisícovka zaměstnanců
Go-Ahead Germany je s tisícovkou zaměstnanců jedním z největších dopravců v Německu a významným hráčem v železniční dopravě. Má dvě provozní společnosti v Německu – jednu v Bavorsku a druhou v Bádensku-Württembersku. Ty zajišťují regionální spoje jménem spolkové země Bádensko-Württembersko a Bayerische Eisenbahngesellschaft (Bavorská železniční společnost) a provozují celkem 144 moderních elektrických jednotek, jež ročně  ujedou zhruba 20 milionů kilometrů. Společnost vlastní australská skupina Kinetic Group a španělská Globalvia. Založena byla v roce 2014, je dceřinou společností britské Go-Ahead Group Ltd. První provozní firma Go-Ahead Baden-Württemberg se sídlem ve Stuttgartu vznikla v únoru 2017 a od roku 2019 provozuje pět regionálních tratí. Spoje na nich ročně najezdí kolem 10 milionů vlakových kilometrů a obsluhují stuttgartskou síť zahrnující Remsbahn, Residenzbahn, Filstalbahn a Frankenbahn a také Murrbahn.
Druhá společnost Go-Ahead Ba­yern se sídlem v Augsburgu byla založena v únoru 2019 a od roku 2021 poskytuje regionální služby na řadě tras, které pokrývají přibližně 10 milionů vlakových kilometrů ročně. V roce 2021 firma zahájila provoz sítě Allgäu mezi Mnichovem a Lindau. Trasy na síti Augsburg byly přidány v prosinci 2022. 
 


Průměrné hodnocení (1 hlasů): 5

Další články této rubriky

Cargounit si pořídí nové Vectrony a SmartronyCargounit si pořídí nové Vectrony a Smartrony

25.4.2024 - Výrobce kolejových vozidel Siemens Mobility uzavřel významnou smlouvu s přední polskou nezávislou leasingovou společností Cargounit zaměřenou na posílení železniční dopravy v regionu. Jedná se o pořízení až 100 lokomotiv Vectron… »

Stadler uspěl v Arábii, dodá až 20 vlaků saúdskoarabským železnicímStadler uspěl v Arábii, dodá až 20 vlaků saúdskoarabským železnicím

27.3.2024 - Stadler dodá státním saúdskoarabským železnicím (SAR) minimálně 10 dieselelektrických jednotek z rodiny Next Generation. Součástí smlouvy, kterou společnost podepsala v únoru, je také desetiletá údržba vozidel a opce na… »

SBB objednaly dalších pět rychlovlaků Giruno pro spoje do Itálie SBB objednaly dalších pět rychlovlaků Giruno pro spoje do Itálie

26.3.2024 - Švýcarské spolkové dráhy (SBB) potvrdily objednávku dalších pěti vysokorychlostních vlaků řady RABe 501 známých pod obchodních značkou Giruno s maximální rychlostí 250 km/h od firmy Stadler Rail. Chtějí tak podpořit… »

 

Všechny články rubriky Zahraničí

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika