Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Zahraničí / ÖBB koupí první patrové Railjety od Stadlera

ÖBB koupí první patrové Railjety od Stadlera

31.8.2023 – autor: PETR SLONEK

Rakouské spolkové dráhy (ÖBB) na začátku července potvrdily, že zakoupí celkem 35 nových patrových jednotek Kiss od společnosti Stadler Rail. Objednávka představuje celkem 14 šestivozových jednotek určených pro dálkové spoje a 21 čtyřvozových pro regionální dopravu. Hodnota zakázky činí 600 milionů eur.

ÖBB koupí první patrové Railjety od Stadlera

Kontrakt navazuje na rámcovou smlouvu podepsanou mezi ÖBB a firmou Stadler v roce 2022, kdy se ÖBB v průběhu následujících let rozhodla objednat až 186 dvoupodlažních jednotek. Nasazení vlaků je naplánováno od poloviny roku 2026 a jedná se o druhou objednávku modelu Kiss Railjet, kterou ÖBB zadala.
Nové vlaky KISS vycházejí ze současných nejnovějších návrhů, samozřejmostí je moderní a pohodlný interiér s komfortními sedadly a elektrickými zásuvkami v každé řadě. Instalován bude inovativní informační systém pro cestující, který zobrazí informace v reálném čase. Maximální rychlost jednotek pro dálkovou dopravu má činit 200 km/h a dostanou obchodní označení Railjet. Podle ÖBB půjde o vůbec první patrové Railjety ve flotile dopravce. Cestující v tuzemsku railjety dobře znají ze spojů Českých drah, v tomto případě se však jedná o jednopodlažní vlaky push-pull ze Siemensu. Jednotky po dokončení zamíří na Westbahn spojující rakouskou metropoli Vídeň se Salcburkem. Po dobudování úpatního tunelu Semmering mezi Vídní a Štýrským Hradcem, jež se očekává v roce 2030, se počítá s jejich využitím i na jižní trase.

Uspokojí rostoucí poptávku
Objednávku nových vlaků vedení ÖBB vysvětluje rostoucím zájmem cestujících o přepravu. „Mohu konstatovat, že u ÖBB pokračuje boom zákazníků. V dálkové dopravě jsme v roce 2022 přepravili celkem 41,6 milionu cestujících, a dokonce se nám podařilo překonat rekordní rok 2019. Nejenže jsme na tento výsledek velmi hrdí, ale současně také zavádíme nová opatření k dalšímu zvýšení kapacity našich vlaků. Investujeme do srdce naší dálkové dopravy, spojů Railjet, a poprvé přidáme do stávající flotily moderní dvoupodlažní jednotky Railjet,“ zdůraznil generální ředitel ÖBB Andreas Matthä. 

O pětinu větší kapacita
Nový šestivozový Railjet nabídne 480 míst k sezení ve dvou třídách, což je o pětinu více, než mají současné jednopodlažní Railjety. Samozřejmostí jsou dvě místa pro vozíčkáře, osm míst pro cyklisty, osm toalet a dva automaty na nápoje a občerstvení. Všechny vozy budou mít nízkopodlažní vchod a víceúčelový prostor pro cestující s jízdními koly, kočárky nebo zavazadly, dále klimatizaci, wi-fi a kamerový systém. Místa pro vozíčkáře nabídnou také výškově nastavitelné boční stolky. 
 


Průměrné hodnocení (0 hlasů): 0

Další články této rubriky

SBB je zpět v černých číslechSBB je zpět v černých číslech

29.4.2024 - Hospodaření švýcarských železnic SBB skončilo poprvé od roku 2019 v plusu. Stalo se tak především díky rekordnímu počtu cestujících, které dopravce přepravil. Společnost díky tomu vykázala za rok 2023 zisk po čtyřech letech, a… »

PKP Intercity zakoupí 300 nových vozů PKP Intercity zakoupí 300 nových vozů

26.4.2024 - Polský státní dopravce PKP Intercity přidělil svůj historicky největší kontrakt společnosti H. Cegielski – Fabryka Pojazdów Szynowych (FSP). Výrobce se sídlem v Poznani, který uspěl v soutěži vypsané v prosinci 2022, vyrobí 300… »

Cargounit si pořídí nové Vectrony a SmartronyCargounit si pořídí nové Vectrony a Smartrony

25.4.2024 - Výrobce kolejových vozidel Siemens Mobility uzavřel významnou smlouvu s přední polskou nezávislou leasingovou společností Cargounit zaměřenou na posílení železniční dopravy v regionu. Jedná se o pořízení až 100 lokomotiv Vectron… »

 

Všechny články rubriky Zahraničí

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika