Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Zahraničí / Evakuační vlaky vypravili i další dopravci

Evakuační vlaky vypravili i další dopravci

3.5.2022 – autor: PETR SLONEK

Ruský útok na Ukrajinu se výrazně dotkl železniční dopravy v celé Evropě. Řada států zavedla pro uprchlíky z Ukrajiny bezplatné jízdné, dopravci navíc kvůli vlně migrantů začali posilovat běžné spoje. Řada z nich – mezi nimi i České dráhy – vypravila humanitární vlaky s materiálem pro běžence.

Evakuační vlaky vypravili i další dopravci

Ačkoliv Slováci krátce po útoku zastavili provoz osobních vlaků a rychlíků mezi Košicemi, Čopem a Mukačevem, začaly alespoň z Košic do Čopu vypravovat evakuační vlaky. Odtud mohou uprchlíci využívat výrazně posílené pravidelné spoje, a to zdarma. Stačí předložit jen ukrajinský pas. V průběhu března ZSSK zavedla humanitární spoj, který vyjel na trasu Košice – Bratislava a slouží k bezplatné přepravě Ukrajinců. 
Obdobně postupuje i polský dopravce PKP Intercity. Kromě bezplatného vnitrostátního cestování pro Ukrajince zavedl volné jízdné také ve vlacích kategorie InterCity mířících do Německa. „Občanům Ukrajiny poskytujeme bez-platné cestování ve 2. třídě i ve vlacích kategorie IC, a to až do odvolání ve vlacích z Varšavy, Přemyšle a Gdyně míří-cích do Německa, resp. do Berlína a Frankfurtu nad Odrou,“ řekla mluvčí PKP IC Katarzyna Grzduková. Bezplatné jízdy po celém Polsku už využilo přes 300 tisíc lidí. 

Otázka pro celou EU
Ukrajinští uprchlíci nemusí platit ani v sousedním Německu. Stačí si v kterémkoliv cestovním centru anebo agentu-rách Deutsche bahn (DB) vyřídit jízdenku Help­ukraine. Volná jízdenka platí pro dálkové i regionální vlaky po celé zemi. Pokud Ukrajinci cestují jen regionálními vlaky, postačí předložit cestovní pas. 
I Rakouské spolkové dráhy (ÖBB) potvrdily, že až do odvolání mohou uprchlíci cestovat po celém území zdarma a budou jim vydány speciální jízdenky. ÖBB poskytuje nouzové útočiště na vídeňském hlavním nádraží. Mnoho uprchlíků přijíždějících do Vídně pokra-čuje do Švýcarska či Německa a většina vlaků s uprchlíky přijíždí z Polska nebo Maďarska.
Do pomoci se zařadily rovněž České dráhy. Vypravily sedm speciálních vlaků z Bohumína do Košic a Čopu. Na Ukrajinu dovezly stovky tun humanitární pomoci, zpět se vracely s uprchlíky. Vlaky ČD zachránily více než 3 700 běženců. 

Chladírenské vozy pro Rusy
Do evakuace se zapojily také samotné Ukrajinské železnice (Ukrzaliznycja). Během prvních 15 dnů války evakuova-ly více než dva miliony lidí. Zhruba 226 tisíc z nich zamířilo do zahraničí. Většina cestujících jela z Kyjeva a Charkova. Nejoblíbenější mezinárodní železniční trasou je Polsko. Železnice také vypracovávají plán přepravy lidí po bojích domů.
Společnost navíc začátkem března vypravila 20 chladírenských vozů určených k evakuaci mrtvých ruských okupantů  ze stanic Fastiv, Odesa-Zastava, Podilsk, Merefa a Záporoží. Nosnost jednoho vagonu je 50 tun. Ukrajinské železni-ce odhadovaly, že takto přepraví zhruba 10 000 zabitých vojáků ruské armády. Přepravu iniciovala ukrajinská místo-předsedkyně vlády Irina Vereshchuk. Ta se obrátila na Červený kříž se žádostí o zprostředkování odvozu těl vojáků. 
 

 


Průměrné hodnocení (6 hlasů): 1.67

Další články této rubriky

Stadler uspěl v Arábii, dodá až 20 vlaků saúdskoarabským železnicímStadler uspěl v Arábii, dodá až 20 vlaků saúdskoarabským železnicím

27.3.2024 - Stadler dodá státním saúdskoarabským železnicím (SAR) minimálně 10 dieselelektrických jednotek z rodiny Next Generation. Součástí smlouvy, kterou společnost podepsala v únoru, je také desetiletá údržba vozidel a opce na… »

SBB objednaly dalších pět rychlovlaků Giruno pro spoje do Itálie SBB objednaly dalších pět rychlovlaků Giruno pro spoje do Itálie

26.3.2024 - Švýcarské spolkové dráhy (SBB) potvrdily objednávku dalších pěti vysokorychlostních vlaků řady RABe 501 známých pod obchodních značkou Giruno s maximální rychlostí 250 km/h od firmy Stadler Rail. Chtějí tak podpořit… »

Na Slovensku vyjely patrové jednotky KISSNa Slovensku vyjely patrové jednotky KISS

24.3.2024 - Cestující na Slovensku začali v únoru využívat nové patrové elektrické jednotky KISS od společnosti Stadler Rail. Železniční společnost Slovensko (ZSSK) objednala v roce 2020 čtyři šestivozové vlaky za bezmála 77 milionů eur,… »

 

Všechny články rubriky Zahraničí

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika