Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Zahraničí / Egypt zmodernizuje 280 stárnoucích lokomotiv

Egypt zmodernizuje 280 stárnoucích lokomotiv

4.9.2023 – autor: PETR SLONEK

Egyptské státní dráhy (ENR) se rozhodly obnovit svůj stárnoucí park hnacích vozidel. Podepsaly proto dvě smlouvy na modernizaci a údržbu nejméně 280 dieselelektrických lokomotiv se společností Škoda Group. První se týká modernizace strojů realizovaná v průběhu následujících devíti let, druhá poskytování full-servisu až na patnáct let. Většina prací se uskuteční přímo v Egyptě.

Egypt zmodernizuje 280 stárnoucích lokomotiv

Pro Škoda Group to znamená doposud největší kontrakt v historii. Celková hodnota přesáhne jednu miliardu eur, což je v přepočtu přes 24 miliard korun. „Tyto zakázky představují pro Škoda Group historický milník. Díky našemu know-how a dobrým výsledkům v oblasti servisu a modernizace máme skvělou pozici pro poskytování špičkových služeb. Cílem je využít naše schopnosti a zkušenosti pro budování trvalých vztahů, a dlouhodobě se tak podílet na zvyšování kvality železnice na Blízkém východě a v Africe,“ řekl předseda představenstva a generální ředitel Škody Group Didier Pfleger. 

Prototypy v Šumperku
Na začátku projektu se ve výrobním a servisním závodě Škoda Group v Šumperku zmodernizují dva prototypy lokomotiv. Zbývající stroje pak budou s pomocí znalostí a kompetencí techniků Škody opravovány a udržovány přímo v Egyptě. Pro zajištění úspěšné realizace poskytne skupina na svých pracovištích školení právě při vzniku obou prototypů. Egyptští pracovníci budou vybaveni potřebnými odbornými znalostmi jak v Česku, tak v Egyptě, aby mohli pracovat na lokomotivách podle evropských průmyslových standardů. Při výběru a školení těchto pracovníků bude Škoda spolupracovat s obchodním partnerem v Egyptě.
Egyptské lokomotivy projdou zásadní revizí a obměnou svých dílů. Generální oprava se týká pohonů a pneumatické části lokomotiv. Brzdovou soustavu a elektrické rozvody čeká komplexní modernizace. Promění se i kabina strojvedoucího, do níž bude instalován nový řídicí pult. Upraví se také systém nadřazený řízení TCMS. Na závěr lokomotivy podstoupí i významnou designovou přestavbu. Podle senior viceprezidenta Škody Group pro servis Marka Herbsta nabídne strojírenská skupina egyptským drahám i cestujícím spolehlivost, dostupnost a bezpečnost lokomotiv na železnici. „V následujících devíti letech dodáme do Egypta nejméně 280 zmodernizovaných a opravených strojů s prodlouženou životností o dalších 15 až 20 let. Zajistíme pro ně až patnáctiletý full-servis. Jsme přesvědčeni, že je pro naše zákazníky nejefektivnějším způsobem kvalitní péče a údržby celé flotily vozidel,“ řekl Herbst. 
 


Průměrné hodnocení (0 hlasů): 0

Další články této rubriky

PKP Intercity zakoupí 300 nových vozů PKP Intercity zakoupí 300 nových vozů

26.4.2024 - Polský státní dopravce PKP Intercity přidělil svůj historicky největší kontrakt společnosti H. Cegielski – Fabryka Pojazdów Szynowych (FSP). Výrobce se sídlem v Poznani, který uspěl v soutěži vypsané v prosinci 2022, vyrobí 300… »

Cargounit si pořídí nové Vectrony a SmartronyCargounit si pořídí nové Vectrony a Smartrony

25.4.2024 - Výrobce kolejových vozidel Siemens Mobility uzavřel významnou smlouvu s přední polskou nezávislou leasingovou společností Cargounit zaměřenou na posílení železniční dopravy v regionu. Jedná se o pořízení až 100 lokomotiv Vectron… »

Stadler uspěl v Arábii, dodá až 20 vlaků saúdskoarabským železnicímStadler uspěl v Arábii, dodá až 20 vlaků saúdskoarabským železnicím

27.3.2024 - Stadler dodá státním saúdskoarabským železnicím (SAR) minimálně 10 dieselelektrických jednotek z rodiny Next Generation. Součástí smlouvy, kterou společnost podepsala v únoru, je také desetiletá údržba vozidel a opce na… »

 

Všechny články rubriky Zahraničí

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika