Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Zahraničí / DB Regio cestujícím ukáže obsazenost vagonů u svých spojů

DB Regio cestujícím ukáže obsazenost vagonů u svých spojů

2.3.2023 – autor: PETR SLONEK

Německý dopravce DB Regio přichází s novinkou, která by měla zjednodušit cestujícím jízdu a zároveň urychlit provoz vlaků a eliminovat jejich zpoždění. Zavádí zobrazování informací o obsazenosti jednotlivých spojů na regionálních tratích. Díky tomu se lidé snadno dozvědí, jak zaplněné jsou jednotlivé vozy a kam nejlépe nastoupit, aby si mohli sednout. Zkrátit by se díky tomu měl i pobyt souprav ve stanicích.

DB Regio cestujícím ukáže obsazenost vagonů u svých spojů

Přenos informací v reálném čase DB Regio spouští zatím na prvních nádražích a spojích. Informace shromažďuje systém, který měří počty cestujících pomocí různých technických přístupů v závislosti na typu vozidla. Patří mezi ně čítače v prostoru dveří nebo světelné senzory, které snímají osoby v projíždějících vagonech. Nový systém data zpracuje během několika sekund a poté je předá cestujícím na nástupišti prostřednictvím speciální aplikace jako informaci o obsazenosti daného vaku.  
Novinka bude spuštěna během několika následujících měsíců. Aktuálně se testuje v síti S-Bahn v Hamburku a Stuttgartu. Předpokládá se, že ještě v průběhu první poloviny tohoto roku se objeví ve vlacích S-Bahn v provozním souboru Rýn-Mohan a v Berlíně. Do konce roku 2024 pak má být sčítači vybaveno více než 1 500 vagonů dopravce DB Regio, což představuje zhruba čtvrtinu všech vlaků DB v regionální dopravě. Data o vytížení jednotlivých částí vlaku se zobrazují rovněž v informačním systému vlaku a v aplikaci DB. Princip je velice jednoduchý, obsazenost vozů znázorňují barvy jako u klasického semaforu. V případě zelené cestující ví, že ve vlaku je dostatek volných míst, oranžová znační střední zaplněnost a červená minimum nebo žádná místa k sezení. Dopravce si slibuje kromě zlepšení služeb zákazníkům urychlení nástupu do vlaků a zkrácení jejich pobytu ve stanicích a tím i plynulejší provoz bez zpoždění. „S tímto ukazatelem obsazenosti zkvalitníme každodenní cestování. A umožní nám přilákat další cestující,“ uvedla členka představenstva DB pro digitalizaci a technologii Daniela Gerd tom Markotten. 
 


Průměrné hodnocení (0 hlasů): 0

Další články této rubriky

Stadler uspěl v Arábii, dodá až 20 vlaků saúdskoarabským železnicímStadler uspěl v Arábii, dodá až 20 vlaků saúdskoarabským železnicím

27.3.2024 - Stadler dodá státním saúdskoarabským železnicím (SAR) minimálně 10 dieselelektrických jednotek z rodiny Next Generation. Součástí smlouvy, kterou společnost podepsala v únoru, je také desetiletá údržba vozidel a opce na… »

SBB objednaly dalších pět rychlovlaků Giruno pro spoje do Itálie SBB objednaly dalších pět rychlovlaků Giruno pro spoje do Itálie

26.3.2024 - Švýcarské spolkové dráhy (SBB) potvrdily objednávku dalších pěti vysokorychlostních vlaků řady RABe 501 známých pod obchodních značkou Giruno s maximální rychlostí 250 km/h od firmy Stadler Rail. Chtějí tak podpořit… »

Na Slovensku vyjely patrové jednotky KISSNa Slovensku vyjely patrové jednotky KISS

24.3.2024 - Cestující na Slovensku začali v únoru využívat nové patrové elektrické jednotky KISS od společnosti Stadler Rail. Železniční společnost Slovensko (ZSSK) objednala v roce 2020 čtyři šestivozové vlaky za bezmála 77 milionů eur,… »

 

Všechny články rubriky Zahraničí

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika