Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Zahraničí / DB odhalily interiér nových ICE od Talga

DB odhalily interiér nových ICE od Talga

1.11.2022 – autor: PETR SLONEK

Zástupci Deutsche Bahn (DB) a španělského výrobce Talgo představili v Berlíně první vůz nového vlaku s označením ICE L. Jedná se o soupravu pro dálkové spoje s maximální rychlostí 230 km/h. DB si prvních 23 jednotek objednaly již v roce 2019, výroba však nabrala přibližně rok zpoždění.

DB odhalily interiér nových ICE od Talga

Nové vlaky posílí vozový park Deutsche Bahn ve druhé polovině roku 2024. Dopravce je chce nasadit na vnitrostátní linky v Německu a spojovat by měly Německo s Nizozemskem, Rakouskem a švýcarskou hranicí. Pojedou i na mezinárodní trase mezi Berlínem a Amsterdamem, čímž se podstatně zkrátí současná doba cestování mezi oběma městy. Kromě toho se bude ICE L prohánět také na turistických trasách do Syltu a Oberstdorfu.
Jejich hlavní předností je bezbariérovost – díky snadnému přístupu mohou cestující na invalidním vozíku poprvé nastoupit a vystoupit z ICE L bez cizí pomoci. Těžit z toho ale pochopitelně budou i ostatní cestující, tedy například lidé s kufry, kočárky nebo jízdními koly. Původně se soupravy měly jmenovat ECx, nakonec se ale použil název ICE L. Vychází tak z osvědčeného názvu pro rychlovlaky, kdy L znamená bezbariérový přístup – z anglického výrazu low floor. Talgo zatím vyrábí prvních 23 vlaků v hodnotě zhruba 550 milionů eur. Rámcová smlouva, kterou obě firmy v roce 2019 podepsaly, představuje až 100 jednotek.   

Nová úroveň cestování
Podle generálního ředitele DB pro dálkovou osobní dopravu a člena představenstva Michaela Petersona se jedná o soupravu, která nastavuje nové standardy. „Cestování vlakem se stane ještě pohodlnějším a snazším než doposud. Díky stoprocentní bezbariérovosti a novému designu interiéru jednotek ICE se lidé na kolejích budou poprvé cítit, jako by zrovna seděli ve svém obývacím pokoji,“ prohlásil Peterson. 
Šéf společnosti Talgo Gonzalo Urquijo Fernández de Araoz řekl, že vlaky nové generace ICE posílí nabídku Deutsche Bahn a splňují nejvyšší kvalitativní kritéria cestování určená nejnáročnějším zákazníkem, kterými se německý dopravce hodlá v budoucnu ubírat. „S ICE L uvedeme nový model osobní dopravy, který se stane měřítkem na evropském trhu,“ dodal.
Souprava měří celkem 256 metrů a skládá se z patnácti osobních, jednoho řídicího vozu a vícesystémové lokomotivy. To také umožňuje snadné přeshraniční použití bez nutnosti přepřahu. Kapacita činí 526 cestujících, z toho 85 v první třídě a 477 ve druhé. Cestující si navíc mohou užít plný komfort ICE, na který jsou ve vlacích této kategorie zvyklí. Kromě nového designu interiéru ICE jde například o pohodlná, zcela nově vyvinutá sedadla, zvláště výkonnou bezdrátovou síť WLAN či okna s dobrou prostupností signálu mobilních telefonů. Nechybí rovněž oddíly pro rodiny s dětmi, restaurační vůz, osm míst pro jízdní kola a moderní informační systém s údaji v reálném čase. 
 


Průměrné hodnocení (4 hlasů): 1

Další články této rubriky

Stadler uspěl v Arábii, dodá až 20 vlaků saúdskoarabským železnicímStadler uspěl v Arábii, dodá až 20 vlaků saúdskoarabským železnicím

27.3.2024 - Stadler dodá státním saúdskoarabským železnicím (SAR) minimálně 10 dieselelektrických jednotek z rodiny Next Generation. Součástí smlouvy, kterou společnost podepsala v únoru, je také desetiletá údržba vozidel a opce na… »

SBB objednaly dalších pět rychlovlaků Giruno pro spoje do Itálie SBB objednaly dalších pět rychlovlaků Giruno pro spoje do Itálie

26.3.2024 - Švýcarské spolkové dráhy (SBB) potvrdily objednávku dalších pěti vysokorychlostních vlaků řady RABe 501 známých pod obchodních značkou Giruno s maximální rychlostí 250 km/h od firmy Stadler Rail. Chtějí tak podpořit… »

Na Slovensku vyjely patrové jednotky KISSNa Slovensku vyjely patrové jednotky KISS

24.3.2024 - Cestující na Slovensku začali v únoru využívat nové patrové elektrické jednotky KISS od společnosti Stadler Rail. Železniční společnost Slovensko (ZSSK) objednala v roce 2020 čtyři šestivozové vlaky za bezmála 77 milionů eur,… »

 

Všechny články rubriky Zahraničí

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika