Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Skupina ČD / VUZ se podílí na výběrů tratí vhodných pro provoz na vodík

VUZ se podílí na výběrů tratí vhodných pro provoz na vodík

18.3.2022 – autor: PETR SLONEK

Nasazení vlaků na vodíkový pohon v Česku je opět o krok blíže. Výzkumný Ústav Železniční (VUZ) se podílí na výběrů tratí vhodných pro provoz v této trakci. Cílem projektu je analýza tuzemských železničních tratí a lokalizování oblasti, kde by vodíkové vlaky byly technickým, ekonomickým a environmentálním řešením oproti jiným technologiím.

VUZ se podílí na výběrů tratí vhodných pro provoz na vodík

V rámci projektu bude provedena technicko-ekonomická analýza vybraných regionálních tratí a porovnání jednotlivých pohonů vlaků – nafta, baterie, vodík a hybrid. Výsledky umožní identifikovat preferované oblasti s příznivým výsledkem pro nasazení vodíkových vlaků a nahradit dieselové vlaky z provozu na neelektrifikované železnici. Projekt běží v rámci programu Kappa pod vedením ÚJV ŘEŽ a za spolupráce dalších partnerů. VUZ připravil návrh parametrů hodnotící matice pro výběr vhodných tratí. Jde o šestnáct míst, mj. i spojnice Liberce, Prahy, Berouna, Příbrami a Českých Budějovic anebo Ostravy, Krnova a Zábřehu.


Průměrné hodnocení (3 hlasů): 1

Další články této rubriky

Nový kalkulátor emisí pro zákazníky ČD CargoNový kalkulátor emisí pro zákazníky ČD Cargo

25.3.2024 - Ekologie, udržitelnost, dekarbonizace, to vše jsou pojmy, které v současné době rezonují celou společností, oblast dopravy nevyjímaje. Dceřiná firma Českých drah ČD Cargo je společensky odpovědná firma a otázce udržitelnosti… »

Posuzování interoperability železničního systémuPosuzování interoperability železničního systému

27.2.2024 - Posuzování interoperability železničního systému je nezbytnou součástí provozování železniční dopravy v Evropské unii. Výzkumný Ústav Železniční (VUZ) jakožto společnost specializovanou na poskytování odborných služeb se… »

VUZ nabízí novou službu: posuzování odolnosti proti kybernetickým hrozbámVUZ nabízí novou službu: posuzování odolnosti proti kybernetickým hrozbám

31.12.2023 - Kybernetická bezpečnost je dnes zásadním tématem napříč celou řadou oblastí. Je spojená nejenom s každou oblastí, kde se nachází elektronika, ale i s každým člověkem. Útoky na jednotlivce přibývají a jsou stále… »

 

Všechny články rubriky Skupina ČD

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika