Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Skupina ČD / Inovace jsou příležitostí a výzvou

Inovace jsou příležitostí a výzvou

20.11.2019 – autor: EVA TETÍKOVÁ

Účast vysoce odborně specifických subjektů ve výzkumných projektech je nezbytnou součástí pro zajištění úspěchu a stability firmy. Úspěch je velmi závislý i na míře inovace, kterou je subjekt schopen udržovat odbornou zdatnost, a tím i jeho konkurenceschopnost. Pro Výzkumný ústav železniční je sledování a současně i spolutvorba inovací v podstatě povinná.

Inovace jsou příležitostí a výzvou

Výzkumný ústav železniční, dceřiná společnost Českých drah, letos zaměřil velkou část svých aktivit do spolupráce v oblasti výzkumu a vývoje. Cílem VUZ je být na národní a mezinárodní úrovni rovnocenným partnerem ve spolupráci v oblasti vědy a techniky, účastnit se společných evropských výzkumných projektů a poskytovat odborné služby pro evropské a ostatní zájemce. Prostřednictvím zapojení do evropského a světového výzkumu chce VUZ podporovat český železniční průmysl ve snaze být prostředníkem implementace co největší míry inovace v oblasti železniční dopravy.

Možnosti zapojení do výzkumných projektů jsou na národní i mezinárodní úrovni. Na mezinárodní úrovni se jedná především o výzkumná témata v rámci Společného podniku Shift2Rail (S2R). Jedná se o partnerství veřejného a soukromého sektoru, které podporuje investice do inovací a výzkumu. Odsouhlasený objem finančních prostředků je 920 mil. eur (zhruba 23,7 mld. Kč) na období 2014–2020. Náklady na řešení projektů až do výše cca 70 % rozpočtu S2R jsou realizovány přímo členy S2R (zakladatelé a přidružení členové). Zbytek rozpočtu odchází prostřednictvím otevřených a konkurenčních výzev pro nečleny (zde podává žádosti VUZ). Každý rok S2R zveřejní nabídku výzkumných témat. Na jejich základě se pak sestaví mezinárodní konsorcium, resp. seskupení zájemců o společné řešení.

Úspěšný projekt CARBODIN

Jedním z velkých úspěchů VUZ je přijetí výzkumného návrhu projektu CARBODIN Evropskou komisí. Ten je zaměřený na výzkum v oblasti implementace kompozitních materiálů do ŽKV. Výstupy budou kombinovat výrobní techniky, koncepty automatizace, zavádění společně vytvrzených a společně vázaných kompozitních dílů. Role VUZ v rámci čtrnáctičlenného konsorcia je analýza relevantních norem TSI a souvisejících norem pro posouzení technického řešení, které je nezbytné pro úspěšné přenesení nového produktu z vývojové do zkušební fáze, resp. zahájení sériové výroby. Projekty NOVIRAIL, LOCOS4RAIL a INNOMATIVE, kde byl VUZ členem řešitelského konsorcia, vybrány nebyly. Jsou však v rezervě. ○

Autorka je projektovým manažerem VUZ.

Eva Tetíková

Vystudovala Střední odbornou školu pro ochranu a tvorbu životního prostředí. Absolvovala také magisterský program na Přírodovědecké fakultě Jihočeské Univerzity se zaměřením na ekologii. Již při studiu pracovala v sekretariátu Svazu měst a obcí Jihočeského kraje a v Regionální rozvojové agentuře Jižních Čech. Zde získala první zkušenosti v oblasti EU dotací. Této oblasti se dále věnovala ve společnosti TECHNOEXPORT a Allowance. Ve společnosti VUZ má na starosti výzkumné a inovativní projekty.

 


Průměrné hodnocení (1 hlasů): 5

Další články této rubriky

ČD začaly s výměnou první generace wi-fi routerůČD začaly s výměnou první generace wi-fi routerů

17.4.2024 - Cestující v dálkové dopravě a ve vybraných spojích Pražské integrované dopravy (PID) se mohou těšit na lepší fungování palubní wi-fi sítě. České dráhy uzavřely se svou dceřinou společnosti ČD - Telematika smlouvu na výměnu… »

Nový kalkulátor emisí pro zákazníky ČD CargoNový kalkulátor emisí pro zákazníky ČD Cargo

25.3.2024 - Ekologie, udržitelnost, dekarbonizace, to vše jsou pojmy, které v současné době rezonují celou společností, oblast dopravy nevyjímaje. Dceřiná firma Českých drah ČD Cargo je společensky odpovědná firma a otázce udržitelnosti… »

Posuzování interoperability železničního systémuPosuzování interoperability železničního systému

27.2.2024 - Posuzování interoperability železničního systému je nezbytnou součástí provozování železniční dopravy v Evropské unii. Výzkumný Ústav Železniční (VUZ) jakožto společnost specializovanou na poskytování odborných služeb se… »

 

Všechny články rubriky Skupina ČD

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika