Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Provoz / Vylepšené patrové vozy se vracejí na tratě

Vylepšené patrové vozy se vracejí na tratě

27.1.2021 – autor: MARTIN HARÁK

Šestnáct patrových vozů Českých drah řadového označení Bdmteeo294 v současné době postupně prochází nejen vyvazovacími opravami, ale i nezbytnou úpravou interiéru a jeho celkovým vylepšením. Samozřejmostí jsou například nové toalety, světlejší interiér, nové opěrky hlav na sedácích a také zbrusu nová determální skla v horním patře vozů, která mají zlepšit teplotní pohodu pro cestující během jízdy.

Vylepšené patrové vozy se vracejí na tratě

Vozy Bdmteeo294, které vyrobila německá vagonka Waggonbau Görlitz v roce 1976, prošly obnovou už v letech 2010 a 2016. Připomeňme si, že při první modernizaci prováděné v Železničních opravnách v Českých Velenicích byl kompletně zrenovován interiér vozů, sedačky dostaly nové čalounění, vytvořil se prostor pro jízdní kola a vylepšení se dostalo i na toalety. Navíc byla dosazena ovládací tlačítka na dálkově ovládané posuvné vstupní dveře. Původní nápravový generátor byl odebrán a nahrazen centrálním zdrojem energie (CZE).
Kompletní odstrojení vagonů
Vedoucí údržby Jaroslav Prchal z havlíčkobrodského depa OCÚ Východ zdůraznil, že současné vyvazovací opravy a modernizace se provádějí na základě veřejné soutěže v privátní společnosti v Českých Budějovicích. „Základem těchto oprav je odstrojení vozů až na kostru a jejich kompletní opískování a odstranění rzi z vozové skříně. Na co jsme kladli velký důraz, je výměna centrálních zdrojů energie, které se staly tak trochu kamenem úrazu, neboť jejich špatným uložením při původní modernizaci docházelo k častým závadám v provozu,“ vysvětlil Prchal. Nové CZE se vkládá do speciálního kontejneru, odolného proti vlhku. Modernizované vozy navíc dostávají podvozky s novým dvojkolím. Ty byly na základě smlouvy kompletně renovovány ve Středisku údržby OCÚ v Olomouci. Prostor pro cestující technici vybavují novým světlým obložením, instalována jsou rovněž protisluneční determální skla v horním patře vozu a podstatně lépe vypadají i nové toalety.

Do roku 2023 hotovo
První modernizovaný vůz číselného označení 50 54 26-18 117-6 vyjel na pravidelný výkon v listopadu, další vozy budou kontinuálně předávány a zařazovány do pravidelného provozu během zimy a jara. Čtyři patrové vozy řady Bdmteeo294 provozuje Oblastní centrum údržby ČD Západ jak na trati z Českých Budějovic na Horní Dvořiště, tak i na místní dráze Rybník – Lipno, zbývajících dvanáct vozidel je naopak v gesci Oblastního centra údržby Východ, které vagony vystavuje na silně vytíženou linku z Brna přes Třebíč do Jihlavy, potažmo Horní Cerekve a na trase z Havlíčkova Brodu přes Čáslav do Kolína. Všech šestnáct vozů pro jižní Čechy, i jižní Moravu, Vysočinu a částečně Středočeský kraj by se v provozu mělo objevit zhruba do roku 2023, kdy budou tyto soupravy postupně nahrazovány novými elektrickými jednotkami a patra Bdmteeo budou operativně přesunuta do jiných destinací.


Průměrné hodnocení (1 hlasů): 5

Další články této rubriky

Lovosická nástupiště v novém, v Kladně již z peronuLovosická nástupiště v novém, v Kladně již z peronu

12.4.2024 - V rámci našeho infrastrukturního okénka se tentokrát podíváme na čtyři významné stavby, které v posledních měsících doznaly výraznějších změn. Konkrétně na lovosické nádraží, kde jsou již v provozu všechna nová… »

České dráhy posílily údržbu vozů České dráhy posílily údržbu vozů

17.3.2024 - Linka R17 Vltava / Lužnice / Silva Nortica z Prahy do Českých Budějovic, Českých Velenic a Vídně se dlouhodobě potýkala s nedostatkem vozů. Kvůli tomu musely být nasazeny náhradní vozy nebo zkráceny soupravy. České dráhy proto… »

V železničním srdci republiky přibyl už třetí simulátorV železničním srdci republiky přibyl už třetí simulátor

11.3.2024 - ČD Cargo představilo ve druhé polovině února nový simulátor lokomotivy Siemens Vectron. Umístěný je v České Třebové, tradiční baště tuzemských železničářů. Velmi zdařilou a do detailu vyvedenou kopii skutečné kabiny… »

 

Všechny články rubriky Provoz

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika